Tény mi tény, Olivier Giroud-nak egyáltalán nem volt egyszerű dolga az előző szezonban. Egy csatárnak különösen nagy feladat beilleszkedni a világ egyik, ha nem a legjobb bajnokságába, főleg egy élcsapatnál.A francia támadó helyzetét pedig egyáltalán nem segítette a felé tornyosuló elvárások, hiszen azt a Robin van Persie-t kellett pótolnia, aki a 2011/12-es szezon gólkirályaként a Manchester Unitedhez igazolt.

Giroud az előző szezont végül 17 góllal és 10 gólpasszal fejezte be, ami igencsak megsüvegelendő teljesítmény egy újonc csatártól. Bár a pletykák szerint Arséne Wenger támadóval erősítené meg az Arsenal keretét a nyár folyamán, megbízható lapértesülések szerint a csapatnál elégedettek Giroud hozzáállásával és fejlődésével, s szerintük a következő szezon még jobb lesz a francia számára.

A támadóval az Arsenal.com készített egy mélyebb lélegzetű interjút, az alábbiakban ezt olvashatjátok.

-Olivier, hogyan foglalnád össze az első angliai szezonodat?
"Elégedett vagyok. Úgy gondolom, jól teljesítettem, de továbbra is fejlődnöm kell - nyilván ez a célom a második szezonomra vonatkozóan, de az első idényem rendben volt. A sajtó miatt sok nyomás helyezedett rám, de ez teljesen szokványos, része a játéknak. Összességében fárasztó szezon volt, és teljesen más attól, amit eddig tapasztaltam. Bemutatkozhattam a Bajnokok Ligájában, először kellett téli szünet nélkül játszanom, s Angliában a meccsek tempója és ritmusa is teljesen másmilyen."

-Az Arsenal és a Premier Liga olyanok, amilyennek gondoltad?
"Teljesen. Ami a klubot illeti: a Montpellier-ből jöttem, ott egy szerény edzőközponthoz és stadionhoz szoktam hozzá. Az Arsenalnál minden lenyűgözött, azonnal érezhető volt, hogy egy élcsapathoz igazoltam. Itt a részletekkel egy külön stáb törődik, a játékosoknak már csak a játékra kell fókuszálniuk. A Premier Ligáról pedig már régóta álmodtam és nem is csalódtam a bajnokságban. Teljesen azt kaptam, amire számítottam."

-Ráaádásul egy teljesen más világba is belecsöppentél...
"Leginkább a meccseken történő párharcokhoz kellett hozzászoknom. Ez egy kulcstényező Angliában, használunk kell a testi erőnket, s okosan kell felugranunk egy fejesért is. Szerintem ezen a téren óriásit fejlődtem. Érdekes volt, ahogy mindössze pár hét után, ahogy az edzők jobban megismertek, máris kiszűrték, hogy sokkal dinamikusabban kell mozognom, s elmondták, hogyan tartam meg a labdákat. Rengeteg gyakorlatot kellett végeznem, izmosítottam a vállamat és a karomat, hogy jobban fedezzem a labdát. De végül minden kifizetődő volt. Aztán be kellett illeszkednem az Arsenalba is. Meg kellett ismernem a csapattársaimat, s hogy ők hogyan játszanak. Ez egy teljesen más típusú futball, mint amilyenben eddig részem volt. Fizikailag készen álltam a bajnokságra, de óriási változás volt, hogy itt nem annyira szól a dolog a taktikáról."

-Hogyan érezted magad, amikor Londonba költöztél?
"Erre felkészültem. Mindig is az volt a célom, hogy külföldön játszhassak, szóval készen álltam arra, hogy elhagyjam Franciaországot. Nagyon sok más dologhoz kellett Angliában hozzászoknom: a nyelvhez, a vezetéshez, a kultúrához. Mindent igyekeztem megfigyelni és megtanulni, így gyorsan beilleszkedtem. Az első perctől kezdve kedvelem az angliai életet és a beszokásom is jól ment."

-Mennyire volt fontos a gyors beilleszkedés?
"Nagyon fontos volt. Mire aláírtam a szerződésemet, már megvettem egy londoni házat, szóval nem kellett hotelben élnünk. Igyekeztem az angol csapattársaim közt elvegyülni, hogy gyorsan megismerjem az itteni kultúrát, a nyelvet és úgy általában mindent. Gyorsan be akartam illeszkedni, hozzászokni a bal oldali vezetéshez, valamit jól használni a nyelvet. Szerencsére az angol jól ment az iskolában, ez pedig segített."

-Úgy írtad alá a szerződésedet az Arsenallal, hogy utána azonnal elmentél nyaralni...
"Igen. Az Európa-bajnokságot követően rögvest Londonba jöttünk a feleségemmel és az ügynökeimmel, hogy a csapat edzőközpontjában aláírjuk a papírokat. Ekkor még nem tudtam találkozni a menedzserrel, mert ő még mindig Ukrajnában volt, de Dick Law örömmel a segítségemre volt a hivatalos dolgok tekintetében. Aztán pedig elmentem nyaralni."

-Sokat gondoltál már akkor az Arsenalra?
"Valóban nagyon izgatottan hagytam el az edzőközpontot. Ugyanakkor jólesett a nyári szünet a hosszú szezonomat követően. Meg akartam ünnepelni, hogy sikerült a Montpellier-vel bajnokságot nyernem, hogy a válogatottam tagja voltam az Eb-n, valamint hogy az Arsenalhoz igazoltam. De ahogy közeledett az előszezon, annál jobban izgatottabb lettem. Nem tudtam nem az Arsenalra gondolni."

-Mit jelentett számodra az, hogy az Arsenalhoz igazolhattál?
"Számomra nem csak az ambíciót, hanem egy gyerekkori álmot is jelentett az Arsenalhoz való igazolás. Nagyon boldog voltam, mert már egészen kisgyerek korom óta erről álmodtam. Jól tudom, hogy mennyit kellett dolgoznom ahhoz, hogy ideig eljussak, emlékszem az összes lépésre a karrieremben. Ugyanakkor mindez nem elég, hogy itt vagyok, hogy itt lehetek. A Premier Liga egyik legjobb csatára akarok lenni, s bajnoki címekhez akarom segíteni az Arsenalt."

-Emlékszel még az első edzésre?
"Mintha egy másik bolgyón lettem volna! Nagyon sokat segített a francia osztag, különösen Lolo, azaz Koscielny. Vele korábban már játszhattam együtt a Tours-nál. Ő magyarázta el nekem, hogyan működnek az Arsenalnál a dolgok. A legnagyobb változás az volt, hogy körülöttem immáron világklasszis játékosok dolgoztak. Már az edzéseken másfajta tempó volt, emiatt pedig még jobban kellett koncentrálnunk, jobban kellett figyelnünk - s ezek miatt nagyon sokat fejlődtünk. Itt is sikerült gyorsan felvennem a ritmust. Emlékszem az első meccsemre is, a Köln elleni barátságosra. Bár nem sikerült gólt szereznem, volt egy pár helyzetem és összességében jól teljesítettem."

-Sok ugratás volt az öltözőben az érkezésedkor?
"Persze! Lukas Podolski például mindent elkövet, hogy kicikizzen. Sikerült megtalálnia az interneten azt a képet, amikor még hosszú hajam volt, vagy amikor modellkedtem - ezzel pedig totálisan kifigurázott. Nekem is kellett énekelnem az első edzésem előtt, én Joe Dassintól az 'Aux Champs Elysées'-t énekeltem - mindenki imádta. Aztán sikerült elsajátítanom az első angol káromkodást is a fizioterapeutáknak hála!"

-Végül a hetedik bajnoki meccsig kellett várnod az első gólodra. Nehéz volt ezzel ilyen sokáig törődnöd?
"Maga az a tény, hogy nem sikerült azonnal góllal kezdnem az arsenalos karrieremet nem volt rossz. Ez csak arra sarkallt, hogy még keményebben dolgozzak és ezt is kellett tennem. Már az elején elmondták, hogy nem lesz egyszerű átszoknom a Premier Ligába a francia bajnokságból. Thierry Henry-nak, Dennis Bergkampnak és Robin van Persie-nek is kellett egy-két meccs, mire először betaláltak és megtalálták a legjobb formájukat. Az első bajnoki gólom nagyon sokat jelentett, mivel a testvéreim is ott voltak a vendégszektorban az Upton Parkban. Megkönnyebbültem akkor. Persze sokszor kívántam azt, hogy bárcsak korábban is sikerült volna gólt rúgnom, viszont vagy peches voltam vagy hiányzott a hatékonyság. Ugyanakkor sikerült végig mentálisan erősnek maradnom és sosem adtam fel."

-Volt olyan pillanat, amikor aggódtál emiatt?
"Nem, mert ez minden csatárral előfordul, hogy kevesebb gólt rúg, vagy hogy rossz döntéseket választ a kapu előtt. Minden meccsen képtelenség betalálni. Ilynekor az alapvető dolgokra kell újból koncentrálni és keményen dolgozni. Végül minden helyreáll, mert eddig is sikerült gólokat szereznem. Tudom a posztomat."

-Ráadásul Robin van Persie-t kellett pótolnod...
"Egyáltalán nem volt ez egyszerű. Egy óriási kihívás előtt álltam pozitív nyomással. Szerény hozzáállással érkeztem a csapathoz - sosem mondtam, hogy van Persie-t akarom helyettesíteni. Neki is kellett egy pár szezon, amíg az egyik legjobbá nőtte ki magát. Remélem, hogy a második szezonomban hétről-hétre bizonyíthatok majd, s hogy rendszeresen sikerül majd gólt lőnöm, mert ez kulcsfontosságú egy csatár számára."

-Hogyan véled, jobb játékossá váltál az elmúlt 12 hónap folyamán?
"Úgy érzem, igen. Bár kevesebb gólt szereztem, mint a Montpellierben lejátszott utolsó szezonomban, de a meccsenkénti átlagom nem volt rossz. Minden sorozatot egybevetve 17 gólt szereztem és 10 gólpasszt adtam a társaimnak, ami jónak mondható egy bemutatkozó szezonban. Elégedett vagyok ezekkel a statisztikai adatokkal. Ugyanakkor tudom, hogy tudok még jobban teljesíteni, és rengeteg tér van a további fejlődésre. Pontosan ezért várom már a következő szezont."

-Hogyan jellemeznéd a menedzserrel való kapcsolatodat?
"Nagyszerűnek. A menedzser végig sokat irányított és ezt szeretem. Le szoktunk ülni megbeszélni a dolgokat, és fontos, hogy ő is meghallgat. Elmondja a véleményét, de megfontolja azt is, amit mondanak neki. Könnyedén kijövünk egymással."

-Volt egy pár csalódásod az első szezonodban, de hogy birkóztál meg ezekkel?
"A Fulham ellen kapott piros lapom mindössze a második volt egész pályafutásom során. Frusztrált és csalódott voltam, s roppant dühös voltam a játékvezetőre. De sikerült nem sokat agyalnom ezen a dolgon és gyorsan túltettem magam ezen. Az Everton elleni otthoni meccsen is nagyon szomorú voltam, mert nem játszottam hatékonyan. Nagyon kritikusan nyilatkoztam a sajtónak a teljesítményemről, s gyorsan nekiláttam újra még keményebben dolgozni."

-Góljaid jelentős részét az Emiratesben szerezted. Van valami különleges az Arsenal stadionjában?
"Már az otthonomnak érzem az Emiratest. A szurkolók már rögtön az első meccsen az én nevemet énekelték, s ez boldoggá tett. Óriási motivációt jelent, hogy a szurkolókért küzdjünk. Remek rajongóink vannak és egy bámulatos stadion."

-Mi a helyzet a 'Hey Jude-dal'?
"A szám címét már ismertem, de a dallam nem ugrott be egészen addig, amíg nem az én nevemmel kezdték el énekelni a szurkolók. Egyáltalán nem is számítottam arra, hogy majd egyszer nekem fognak énekelni a rajongók. A Liverpool elleni meccsen egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy az én nevemet éneklik a szurkolók. Hihetetlen volt!"

-Franciaországból, Savoie-ból származol, az Alpok mellől. Mennyire fontosak a családi gyökerek a számodra?
"A szülőhelyem a személyiségemet is tükrözi. Chambéry-ben születtem, és egy kis településen nőttem fel Chambéry és Grenoble között. Igazi szavojai vagyok. Heves vérmérséklettel rendelkezünk, s sosem adjuk fel. Nagyon fontos a család a számunkra, nem zavar a hideg időjárás és sokat síelünk. Remek konyhánk van, ami főleg a sajtok területén mutatkozik meg, nagyon sok a sajttal kapcsolatos ételspecialitásunk van."

-Igen, azt már az ArsenalPlayer egyik műsorában láthattuk, hogy kedveled az ételeket...
"Valóban. Inkább a sós ételeket kedvelem, mint az édeseket, bár a nagyszüleim olaszok és nagyszerű Tiramisut tudnak készíteni. Sokat szoktam étkezni, ez kell az az erőnlétemhez, de persze tudom, hol a határ. Arra is figyelnem kell, hogy mit eszek. A testvérem sok tanácsot adott a helyes étrenddel kapcsolatban a karrierem kezdetén. Londonban is egészséges táplálkozom. Ínyencnek vélem magam, kedvelem a jó borokat is, noha persze csak mértékkel fogyaszthatok alkoholt."

-Visszatérve a focihoz: a francia erőviszonyok sokat változtak az eligazolásod óta, a PSG majdnem 20 év után tudott ismét bajnokságot nyerni...
"Kiemelten figyeltem a Ligue 1 eseményeit az előző szezonban. Úgy gondolom, hogy a PSG mindvégig könnyedén játszott és nyert. Vegyük Ibrahimovic példáját: lehet, hogy nem sziporkázott minden meccsen, de nagyon gyakran ő volt a döntő ember. Ez az, amit az ember elvár egy hozzá hasonló csatártól. Remek szezont futott - igaz nem csak ő, hanem például hátul Thiago Silva, aki a fiatal kora ellenére hatalmas higgadtságot ad a védelemnek. Lavezzinek és Pastorének is remek szezonja volt, Lucasból pedig világklasszis játékos lesz a jövőben. Számomra a PSG abszolút esélyes egy jövőbeli BL-győzelemre is. Persze, az nagyon jó lenne, ha a Marseille és a többi nagy klub még versenyképesebbé tudná tenni a ligát azzal, hogy versenyre hívják a PSG-t."

-Az elmúlt francia szezon még jobban felértékeli a Montpellier-vel aratott bajnoki címedet?
"Igen, így gondolom. Nagyon szoros volt annak a szezonnak a befutója, főleg a Montpellier számára, ahol nem voltak sztárjátékosok. Pontosan ilyenkor jön rá az ember, hogy milyen remek dolgot vitt véghez a múltban."

-Ami magadat illeti: mik a személyes tervek a következő szezont illetően?
"Nagyon fontos szezonnak nézünk elébe, rengeteg kihívással. Először is első ízben leszek apuka, ami már egy óriási változást jelent az életemben. Ami a focit illeti: le akarom tenni a névjegyemet az Arsenalnál, ezenkívül pedig nagy álmom teljesülne, ha ott lehetnék a francia válogatottal a brazíliai világbajnokságon. Az Eb is nagy élmény volt, de ez még bámulatosabb lenne. Szóval izgalmas szezon következik a számomra."

-És a klubot illetően?
"Biztos vagyok abban, hogy ha sikerül jobban elkapnunk a szezon kezdetét, ott leszünk a bajnokságért vívott harcban. Most már összecsiszolódtunk, s csapatként nagyon sokat sikerült előrelépnünk. Ráadásul egyénileg is sokat fejlődtünk, főleg a tavalyi új érkezők: Santi, Lukas és jómagam."

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (6)

11 éve
Törölt felhasználó
Nagyszerű szezonja volt az első! És szerintem ennél csak jobb lehet! :)
11 éve
Törölt felhasználó
Én azt mondom csak így tovább. ;)
11 éve
Nekem az ideigazolása óta nagy kedvencem, szerintem jövőre hatalmas erősségünk lesz.Nagyon szimpatikus gyerek, én bízok benne! :) Jobbak lennének a befejezései ,akkor az egyik legjobb csatár lenne a bajnokságban.A passzjátéka pedig megint félelmetes, hatalmas passzokat tud adni termete ellenére!
11 éve
Törölt felhasználó
Szerintem még soha nem olvastam ilyen szimpatikus interjút. Helyén van a szíve a gyereknek, és néha ez sokkal többet ér, mintha valaki ösztönösen jó játékos. Csak így tovább!
11 éve
Én nagyon kedvelem Giroud-t. Elismerem, hogy némelyik kritikák jogosak, de én mindig abból indulok ki, hogy Koscielny-t is el akarták adni egyesek az első szezont követően, és végül a játékos meggyőzött bennünket. Giroud-val is ez lesz a helyzet. Szerintem sokkal nehezebb helyzetbe kerülni, s ő pedig helyzetbe tud kerülni. Bízom abban, hogy a kitartásával és szorgalmával még higgadtabb lesz a kapu előtt. Egy ilyen csatár aranyat ér.

Szólj hozzá