A múlt nyáron az Arsenal elvesztette Robin van Persiet, aki a múlt szezon húzóembere volt a csapatnak. Ebben az évben előtérbe került Jack Wilshere és Theo Walcott. Az utóbbi már 20 gólnál jár és a csapat gólkirálya, míg Wilshere mostanában padozik Rosicky miatt.

A szezon második felében Arséne Wenger többször kihagyta a tehetséges angol játékost és helyette a cseh játékos kapott szerepet. Rosicky meggyőző teljesítménye után joggal szorította ki a fiatal angolt és egy fontos kérdés merült fel a szurkolók körében: Az Arsenal jobb Wilshere nélkül ?

A legjobb összehasonlítási alap a két játékossal való győzelmi arány.  Amikor Wilshere a pályán volt akkor az Arsenal a mérkőzések 53 %-át nyerte meg, ugyanez Rosicky-vel 56 % . Természetesen a körülmények nem egyezőek. Általában Wilshere Wenger elsődleges opciója egy magasabb nívójú ellenfél ellen, amely ellen természetszerűleg nehezebb irányítani a játékot.

Az Arsenal jelenleg egy nyolc mérkőzéses veretlenségi sorozatban van, melyek között két döntetlen van. A Manchester United és az Everton elleni mérkőzés. Ezen mérkőzések során Rosicky öt alkalommal kezdett, míg Wilshere két mérkőzésen. ( A Swansea ellen Cazorla töltötte be a támadó középpályás szerepét ) Wilshere ezen két mérkőzésen frissen tért vissza a sérüléséből, így nem nyújtott kiemelkedő formát ezeken. Ennek köszönhetően került előtérbe Rosicky játéka.

Két évvel ezelőtt Mikel Arteta érkezése roppant fontos volt a középpályát illetően. A spanyol játékos az első pillanattól kezdve kiemelkedőt nyújtott a pályán, ami azt jelentette, hogy Wilshere támadó középpályás szerepben játszhatott. Az új szerepkörébe való betanuláshoz idő kell, így e miatt egyrészt Rosicky egy optimális megoldás.

Ha Arséne Wenger továbbra is ragaszkodik a merev 4-2-3-1 formációhoz, akkor Mikel Arteta és Aaron Ramsey helye stabil, hiszen régen lehetett látni a csapatban partnereket, akik jól kiegészítik egymást. Így viszont Wilshere-nek kérdéses a pályán betöltött szerepe.

Wilshere hírneve idén megcsappant mint box-to-box középpályás, mivel a védekezői gyengeségei jobban előtérbe kerültek, mint amikor Alex Song volt a partnere a középpályán.

Wilshere játszatása helyett Wenger egy a helyzethez optmálisabb de rövid távú megoldást talált, ő pedig nem más mint Rosicky. Némileg meglepő, de Rosicky támadó középpályás lévén kiválóan védekezett az elmúlt mérkőzéseken. A Manchester United és a QPR ellen is 14 szerzett labdával büszkélkedhet.

Szintén Rosicky nagy előnye a ravasz mozgása és a kreatív gondolkodása, ami nagyban fellendítette az Arsenal támadó játékát a szezon második felében. Ezt statisztikákkal nehéz igazolni, de jó viszonyítási alap, hogy a szezon első felében az Arsenal többször küzdött a helyzetek kialakításával. Rosicky formába lendüléssel ez a probléma megoldódott a szezon második felében.

A szezon idei legjobb teljesítménye a múlt hónapban a West Brom ellen volt, amikoris támadó középpályást játszva két góllal és világklasszis teljesítménnyel vette ki a részét a győzelemben. Ezen a mérkőzésen mutatkozott meg igazán Rosicky összhangja Santi Cazorlával. Ezzel a kettőssel az Arsenal támadásai dinamikus és hatékony támadó játékká fejlődött.

Rosicky gólja során remekül tükrözte Wenger védjegyét, a stílusos, intelligens és energikus támadást. Ezt a szezon során nagyon ritkán lehetett látni. A támadás során Cazorla központi szerepet vett fel, Rosicky fedve a bal oldalt. Az akció során Arteta kipasszolta Gervinhonak a szélre, aki miután elküldte gyufáért a védelmet remekül adta be a középre érkező Rosickynek, szerezve a gólt.

A pozíció térképek azt mutatják, hogy amikor Wilshere játszik támadó középpályást akkor Cazorlával ugyanazon a területen sokszor fordulnak elő, kioltva így egymást. A két klasszis játékos azonos teret használnak ki a pályán, azaz így az Arsenal által 'használt' játéktér jelentősen csökken, ami Wenger filozófiája ellen van.

Az Arsenal tehát nagy problémával küzd Wilshere szerepét illetően. Nehézség Wengernek, hogy ha a közép csatár mögött játszik, akkor a támadásokból elvész a kreativitás. Ha pedig visszább játszik akkor a játékából elvész a mobilitás és a dinamizmus, egy dupla pivot ami 4-2-3-1 ben a két középpályás teljesen kiegészíti egymást.

Említést érdemel, hogy Rosicky veszélyesebben játszik mint Wilshere, a befejezéseket tekintve Rosicky 82 százalékkal áll, míg Wilshere csupán 75 százalékkal áll.

Összességében tehát Wenger lehet hibát követett el azzal, hogy Wilsherét egyből a kezdőben szerepeltette a visszatérését követően, mivel a cseh játékossal hatékonyabbak tudtak volna lenni a támadások. Viszont Rosicky egy remek átmeneti megoldás. Ám mivel már 32 éves, az Arsenalnak hamarosan meg kell találnia Rosicky méltó utódját.

 

 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (33)

11 éve
Törölt felhasználó
Véleményem szerint a csapat legnagyobb hibája az volt idén, hogy nem volt egy igazi labdaszerző (védekező) középpályásunk. Arteta egy nagyon hasznos játékos, a középpálya bármely részén bevethető, de nem az a klasszikus labdaszerző... őt egy sorral előrébb kellett volna szerepeltetni... de már télen megkellett volna vennünk Diamét a WHU-ból, potom 3,5 milllióért, és akkor most sokkal töb opciónk lett volna válogatni a középpályán. Arteta, Wilshere, és Diaby is ugyanazon poszton játszanak (talán még Ramsey is), Rosicky és Cazorla pedig irányító középpályások, de visszavont ékeknek is hívhatjuk őket.
Ha Rosicky helyettesét szeretnénk megtalálni, akkor azt Eriksen,Isco féle fiatalokból tehetnénk meg, de úgyis valami noname fog jönni Franciaországból. De legelső sorban a védekező középpályát kellene stabilizálni, oda kellene igazolnunk egy jó labdaszerzőt, aztán elkellene egy hatékonyabb csatár, valamint egy rutinosabb kapus, és Vermaalen távozása miatt pedig egy belső védő
11 éve
Törölt felhasználó
Pardew: "I don’t really care if Arsenal win 4-0 [next weekend], if I’m honest."
11 éve
Törölt felhasználó
regeth! Látszik, hogy most már a csapatnál se érdekel senkit, hogy hogyan, csak legyen meg a 3 pont! Jelenleg ez a legfontosabb. Engem az se érdekel, ha 11-esekkel, lesgóllal vagy öngóllal hozzuk a meccseket, csak győzzünk! :) A saját kezünkben van a sorsunk, tavaly nagyon rezgett a léc, de szerintem idén még jobban tudjuk kezelni ezt a helyzetet.
11 éve
Ennyire sose féltem egy meccstől!(kettőtől) :/
11 éve
Törölt felhasználó
Én nagy általánosságban eléggé pesszimista vagyok és most is attól félek, hogy elbasszuk ezt az utolsó két meccsünket. Ezt főképpen az utóbbi meccsek borzasztó teljesítménye miatt gondolom, mert amit a Fullham és a QPR ellen nyújtottunk kritikán aluli volt. Ha meg vérszemet kap a Wigan vagy a Castle akkor baszhatjuk a BL indulásunkat. Na de remélem nem így fog majd történni és behúzzuk majd mind a kettőt. Kár, hogy Giroud el van tiltva, mert akármilyen nagy balfasz is, azért hiányzott a pályáról...

Szólj hozzá