A Reading meglepetésre elbocsátotta Brian McDermott-ot és az ex-Southampton edzőt Nigel Adkins-t nevezték ki kedden, olyan érzést keltve mintha két egyforma menedzser között váltottak volna. Mindketten idén szereztek tapasztalatot a Premier Ligában először, és mindkettőjüket naiv taktika jellemezte a nyitó hónapokban, mielőtt fokozatosan alkalmazkodtak volna a bajnoksághoz.

Adkins már járt az Emirates-ben a 2012/13-as szezonban, a Southampton 6-1-es veresége során szeptemberben. Egy napsütéses szombat délután, csapatát a széleken szedték darabjaira, melynek során Kieran Gibbs egy csodálatos délutánt élhetett át - elsősorban mivel a Southampton szélső támadói nem igazán támogatták a szélső védők munkáját. Azonban januárban, a St Mary-ben tartott visszavágóra már tisztán megtanulták a leckét - egy 1-1-es döntetlennel, melynek során az Arsenal-nak csupán 6 kapura lövése volt, ami a negatív rekord volt az idei szezonban az Ágyúsok számára. Egyértelműen szervezettebb és jobban helyezkedő játékot nyújtottak Adkins játékosai.

McDermott alatt, a Reading azt is felfedezte, hogy a felkerülés során sikeresen alkalmazott stratégia nem működött már Premier Liga feljutóként. Az Arsenal 5-2-es Madejski-ben aratott decemberi győzelmén a Reading 4-4-2-es formációt használt és teljes elnyomás alatt játszott az Arsenal középpályás hármasának köszönhetően, Santi Cazorla elegendő teret kapva, hogy mester hármast szerezzen. Amikor a Reading átváltott 4-2-3-1-re a második félidőben, 4-0-ás állásnál, kezdték felvenni a versenyt a középpályán és szereztek két gólt.

Az Arsenal igyekszik majd uralni a labdabirtoklást szombaton. Arsene Wenger csapata, nagy hangsúlyt fektetve a passzolásra, átlagban 58 százalékos labdabirtoklást mutat az idei szezonban - ami a legmagasabb a Premier Ligában - mind emellett a Reading-nél ez a mutató csupán 40 százalék, ami a legalacsonyabb a Premier Ligában. Figyelembe véve, hogy a mai ellenfél rendelkezik a legkevesebb lövéssel a ligában valamint, hogy ők engedik a legtöbbet kapura lőni az ellenfelet, nem meglepő, hogy a tabella alján csücsülnek.

Az is érdekes, hogy a Reading követte el a legkevesebb szerelést a ligában, figyelembe véve, hogy ők töltenek a legkevesebb időt a labdával - megszokták, hogy hátrahúzódnak, a helyett hogy erős nyomást gyakorolnának a labdás emberre.

A Reading legfőbb veszélye a szélekről származik, különösen, amikor 4-4-2-es felállásban játszanak. A jobb szélső Jimmy Kebe, magasságával, veszélyes ütemváltásaival és a 14-es számmal a mezén, Thierry Henry játékára emlékeztethet, amikor jó formában van. Jobi McAnuff már egy kicsit kifinomultabb szerepkörben játszik az ellenkező oldalon Hal Robson-Kanu és Garath McCleary támogatásával képes bármelyik oldalon játszani.

Elől több változatot is alkalmazhat a Reading. Pogrebnyak visszatérve az eltiltásból az első számú opció, míg Noel Hunt tele van futókedvvel és állandó nyomás alá képes helyezni a védelmet. Adam Le Fondre személyében, a liga leghatékonyabb szupercseréjével is rendelkeznek - ő nyerte a januári Hónap játékosa díjat, annak ellenére, hogy nem szerepelt kezdőként abban a periódusban.

A rögzített helyzetek lehetnek még kulcsfontosságúak a Reading támadójátékában, a középső védővel, Sean Morrison-nal - aki nem mindig kezdő - különösképp nagy veszélyt tudnak okozni az ellenfél kapuja előtt.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (15)

11 éve
Törölt felhasználó
számomra az a telány hogy a jelenlegi irányítónk Cazorla megint miért kell a szélen jáccon??? Az elmúlt meccseken mikor visszakerült középre, milyen jól jáccott!!! erre wenger megint kiteszi szélre!! Úgy fogunk vele járni mint arshavinnal!! egyszerűen nem oda való!
11 éve
Törölt felhasználó
Ezt már nagyon sokszor "megálmodtuk", hogy mi lett volna, ha Arshavin középen játszott volna... Annyi biztos, hogy az orosz azon kivételes játékosok közé tartozik, akik rendkívül jól olvassák a játékot, és középen biztosan még több gólpasszt láthattunk volna tőle (a szélről is szórta). Elég megnézni az idei statját: alig van játékperc mögötte, mégis 6 gólpasszt kiosztott.
Ettől függetlenül: nem (csak) Wenger a hibás, ami Arshavin arsenalos karrierjét illeti, hanem javarészt az orosz - egy lusta ember, akinek gond volt a pályán mutatott játékával és hozzáállásával egyaránt, továbbá egy játékosnak ott kell szerepelnie, ahol az manager számít rá. Ezt ő cseszte el.
11 éve
Törölt felhasználó
Arshavin a nyártól dolgozhatna a McDonald's-ban, úgyis lejár a szerződése. :D Nem is értem hogy süllyedt le ennyire motiválatlanná ez az ember.
11 éve
eriCesc: teljesen egyetértek veled....Arshavin-ra ha az elejétől irányítóként számítottunk volna , akkor most nem akarná mindenki kidobni.Lehet,hogy ez most kicsit erős lesz, de szerintem Fabregas-t tudta volna pótolni már tavaly...bármit is mond Wenger, ezt ő cseszte el, mert az orosz szerintem Fabregas-i magasságokba emelkedhetett volna azon a poszton.Tavaly egy jó Arshavin RVP mögött aranyat ért volna!Lehet,hogy a védőmunkája nem valami jó, de mögötte a Song-Arteta páros bőven eltudták volna végezni a védekezést.Még mindig nagy talány nekem,hogy egy klasszis irányítót miért nem játszatott soha középen...oké,hogy ott volt Fabregas , ez tény, de mikor sérült volt a spanyol( elég sokszor), akkor se kapott soha ott helyet.
11 éve
Törölt felhasználó
JACKOXI! "Olyan szélsőkkel, amilyenek nekünk vannak, vétek lenne átállni, egy tulajdonképpen szélső nélküli felállásra"

Ezt gondold át alaposabban! Nézzük csak meg kiket használunk ezeken a posztokon:

Walcott: Alapvetően egy vonalszélsőről beszélünk, aki minél több tapasztalatot szerezve egyre beljebb húzódik a pálya közepe felé, és elmondása szerint is szívesebben játszana csatárt, mint a magnézium csík mellett.

Chambo: Ő is a szélen kezdte Theohoz hasonlóan, de már a szenteknél is játszatták középen különböző indokok miatt(elsősorban azért, hogy fizikálisan megerősödjön), és Wenger is célzott rá, hogy hasonló tervei vannak a játékossal, sőt már nem egyszer láttuk játszani is középső középpályásként.

Gervinho: Ö az a tipikusan szélről induló támadó, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy ragaszkodik is ehhez a poszthoz, sokszor húz középre, és egy kétcsatáros rendszerben simán lehetne az egyik ék, persze ehhez fejlesztenie kellene a befejező képességét.

Podolski: Világ életében csatár volt, aztán a német válogatottban ráerőltettek egy olyan posztot ami eleinte nem igazán feküdt neki, de tudjuk, hogy bármire hajlandó, ha a nemzeti szereplésről van szó, tehát elfogadta a szerepét, szerencsétlenségére Wenger hasonló feladatkört szánt neki az Arsenalban is, de ettől függetlenül ő sosem lesz azaz igazi szélsőjátékos, még ha képes jó teljesítményre is ezen a poszton.

Arshavin: Ide írom, bár valószínűleg felesleges, mert neki már nem igazán van jövője ebben a csapatban. Ő sem szélső játékos, erőnlétileg nem is igazán bírja a fel-alá futkározást, a képességeinek csak egy részét képes kamatoztatni ezen a poszton. Mindig is viták voltak arról, hogy az orosznak mi az eredeti helye a pályán, és nekem meggyőződésem volt, hogy nem az amit az Arsenalban játszott, itt belekényszerítették valamibe, amit ő nem igazán szeretett, szerintem ez is közrejátszott abban, hogy olyan lett az Arsenal-os karrierje amilyen.

Szólj hozzá