Komoly Arsenal-túltengésre számíthatnak majd a csapat szurkolói a hétvégén, hiszen mindamellett, hogy a felnőtt csapat szombaton folytatja a BL-indulás érő helyért való küzdelmet a Reading ellen, a fiatalokra is oda kell majd figyelni.

Miután Serge Gnabry góljával az Arsenal legyőzte a CSZKA Moszkva gárdáját, bérelt helyük lett a NextGen döntő hétvégéjére, amelyet Olaszországban, Como városában rendeznek. A Chelsea elleni elődöntőt pénteken, magyar idő szerint délután háromkor kezdik, a mérkőzést az Eurosport 2 élőben közvetíti.

Ha az Arsenal bejut a döntőbe, akkor a másik ágon küzdő Sporting-Aston Villa párharc nyertesét kaphatják majd az ifisták, ezt a meccset jövő hétfőn, 18:00 óriási kezdéssel játsszák. (A bronzmeccset egy nappal korábban, vasárnap, 13:00-tól rendezik.)

Az Arsenal ebben az évben indította el az U19-es csapatát a NextGen sorozatban. Az Ágyúsok a csoportkörből való továbbjutásért a Marseille-el, az Olympiakosszal és az Athletic Bilbaóval küzdöttek. Terry Burton legénysége 2 győzelemmel, 2 döntetlennel és 2 vereséggel abszolválták a csoportkört, s másodikként kvalifikálták magukat a kieséses szakaszba.

Az első kiesés szakasz kemény ellenfelet hozott, hiszen Olaszországban, a címvédő Inter gárdája ellen kellett megmérkőzniük egy pocsék, nedves pályán lejátszott meccsen. Az Intert a csapatkapiány, Nico Yennaris remek találatával, 1-0-ra sikerült kiütniük, majd eztán következett a negyeddöntő, a torna egyik végső esélyesként is számon tartott CSZKA Moszkva ellen.

Az oroszok elleni meccsre több mint 6000 szurkoló volt kíváncsi, a mérkőzést pedig az Emirates stadion előtt játszhatták a fiatal játékosok. A találkozón az Arsenal utánpótlás kerete méltó volt az Arséne Wenger által meghonosított sokpasszos, támadó játékhoz, ami gyorsan kivívta mind a stadionba ellátogató, mind a TV-n néző drukkerek szimpátiáját.

A meccset az akadémia jelenlegi legnagyobb ígérete, Gnabry döntötte el, zseniális összjátékot bemutatva a spanyol Hector Bellerínnel, de a csapatból többen is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Így nem véletlen, hogy a lefújást követően Terry Burton vezetőedző is elégedett volt.

"Nagyon elégedett vagyok, mert kiváló teljesítményt mutattak a játékosok. Különösen kiemelendő, hogy többek közülük még sohasem játszottak az Emiratesben, mégis azonnal hozzászoktak a körülményekhez. Végig irányítottuk a játékot, több helyzetünk is volt, ám az első félidőben egyet sem sikerült befejeznünk. Ilyenkor az ember mindig aggódik a kontra miatt. A CSZKA-nak is ez volt a fő erénye, de szerencsére a védőink mindvégig koncentráltak, így kitartottunk Gnabry góljáig. Serge gólja igazi klasszis pillanat volt, jól helyezkedett és remek befejezés volt. Végezetül pedig köszönjük a szurkolóknak, akik ilyen hideg időben is kilátogattak az Emiratesbe, és végig biztatták a csapatot. Biztos vagyok abban, hogy ők is élvezték a meccset." - mondta Burton, aki minden valószínűség szerint a januárban lemondott Liam Brady utódja lesz az Arsenal akadémiájának élén.

Gnabry gólpasszát Bellerín szolgáltatta. A spanyol játékost szintén egy opcióként kezelik a felnőtt csapatnál, amennyiben Bacary Sagna eligazol a csapattól a nyár folyamán. A jobb bekk a mérkőzést követően azt mondta, hogy nem félnek senkitől a hátralévő két meccsen.

"Jól feltérképzetük a CSZKA-t, megnéztünk róluk egy pár videót. Tudtuk, hogy jó letámadásaik vannak, s hogy fáradhatatlanok. Ugyanakkor tudtuk, hogyan kell ellenük játszani, s az edzőnk is adott egy-két jó tanácsot. Hihetetlen volt az Emiratesben játszani, a lehető legjobb döntés született ezzel kapcsolatban. Hálásak vagyunk a drukkereinknek a támogatásukért. Reméljük, hogy sikerült őket büszkévé tennünk, s bízunk abban, hogy hamarosan ismétaz Emiratesben játszhatunk majd. Most úgy érezzük, hogy bárkit képesek vagyunk legyőzni, nem érdekel, hogy melyik csapat ellen játszunk majd. A csapat nagyon jól védekezik az egész szezonban, meccsről meccsre javul a teljesítményünk. Csak ugyanezt a jellemet kell majd megmutatnunk a döntő hétvégén, mint a CSZKA ellen. Nem félünk senkitől. Az elmúlt két meccsen olyan teljesítményt nyújtottunk, amivel bárkit képesek vagyunk legyőzni." - mondta Bellerín.

Az Arsenal ificsapatának meneteléséről természetesen Arséne Wengert is megkérdezték. A francia menedzser elégedett a csapat eddigi teljesítményével.

"Először is kissé furcsa, hogy a NextGen elődöntőjében három angol csapat is van, miközben a Bajnokok Ligájában már egy sem a negyeddöntőben. Ez bámulatos, de megjósolhatatlan volt is egyben, főleg a szezon kezdete előtt. Mindig sikerült találnunk valami erőforrást, és ezt kedvelem a leginkább ebben a csapatban. Soha nem adják fel, s mindig mennek előre. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy akár 3-4 játékosnak is van esélye arra, hogy a felnőtt csapatba is előretörjön." - mondta a menedzser.

Az Arsenal tájékoztatása alapján Olaszországba Ilijev, Vickers (kapusok), Angha, Hajrovic, Eisfeld, Yennaris, Ansah, Maitland-Niles, Bellerín, Gnabry, Jebb, Ebecilio, Iwobi, Ormonde-Ottewill, Akpom, Mugabo, Hayden és Olsson utaztak el.

NextGen-Series elődöntő: Arsenal-Chelsea, március 29. 15:00-tól. Élőben közvetíti az Eurosport 2.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (29)

11 éve
Törölt felhasználó
Minden évben egyre nehezebb elérni a minimális célkitűzést, a BL indulást, és egyre szorosabb az a bizonyos nadrágszíj, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy Wenger már nem 'nyúl' olyan bátran a fiatalokhoz, és nem dobja be őket a mélyvízbe. Ne mondja nekem senki, hogy egy Denilson érdemesebb volt arra, hogy évekig lehetőséget kapjon itt, és a mostani fiatalok nem, mert ez nincs így. Nyilván változott Wenger átigazolásai politikája is, ez is közrejátszhat, de a szemlélet nem, és ő még mindig meg-meg adná a lehetőséget ezeknek a srácoknak, ha nem nyomná a teher, hogy mindenáron kupákat kell szerezni. Emlékezzünk vissza, a 2007-es CC döntőig csikócsapattal meneteltünk a sorozatban, akkor megengedhette magának Wenger, hogy meghúzzon egy ilyen döntést, most már valószínűleg sokan a fejét vennék, ha erre az elhatározásra jutna.
11 éve
Törölt felhasználó
Eisfeld valóban érdekes eset. Mindenki számára egyértelmű, hogy remekül feltalálja magát az ellenfél kapuja előtt, ösztönösen is kerül helyzetbe, és technikailag sem lehet rá panasz, azonban a játék további elemeiben lemaradásban van, ami ha az összefoglalókból nem is, de teljes mérkőzéseken észrevehető.

arsenal1220!
Igen, 1-2 év múlva visszatérhetünk Gnabry helyzetére.

Emlékszem, Afobe is borzalmasan termékeny idényeket produkált utánpótlás-szinten, azonban minél fentebb lépett, annál inkább apadt a hatékonysága, a kölcsönök során rendre csalódást okozott, továbbá állandóan sérülések hátráltatják. Akpom biztató jeleket mutat, de még egyértelműen nem lehet megjósolni, mekkora esélye is lehet a berobbanásra.

Athlon! Attól függ, mit értesz 'világklasszis' alatt. Manapság könnyű szívvel dobálják ezt a jelzőt.
11 éve
Wenger elképzelései szerint egy játékos csak 23 éves korától lesz valódi játékos. Ezt felejti el sok edző, menedzser, amikor már 21 éves koruktól is a világmegváltást várja az embereitől. Persze vannak kivételek, mint pl. Jack vagy Cesc, de ők a világklasszis játékosok kategóriájába tartoznak.
11 éve
ericsson: ez így igaz, Lansbury is nagy tehetség volt , de ez itt nem elég.Ilyenkor sajnálom őket,hogy nem egy középcsapat akadémiáján nevelkedtek, ahol lehetőségük lett volna egyből a nagy csapatban.Bartley esete is ugyanez, de ő szerencsére megtalálta a Swansea-nál a számításait.
11 éve
Törölt felhasználó
batti elég nagy igazságot írt most Eisfeldről, mivel már 20 éves és még mindig nem ért a felnőttek közelébe. Valóban kezd úgy tűnni, hogy ő sem itt fogja megvetni a lábát. Ezek szerint még sem akkora szuper tehetség, mint amilyennek ki lett kiáltva. Az Arsenalnál viszont az egyszerű tehetségeknek nincs helyük, erre sok példát lehetne mondani.

Szólj hozzá