Március elején az egyik legjobban értesült brit lap, a Telegraph azt állította a weboldalán, hogy egy ismeretlen arab befektetői cégcsoport 1,5 milliárd angol fontért megveheti az Arsenalt a csapatot jelenleg tulajdonló Stan Kroenkétől és Alisher Uszmanovtól.

Bár az eredeti cikk több helyen hiányos és pletykaszagú volt, egyre több forrás véli úgy, hogy a rejtélyes arab konzorcium valóban fontolgatja az Arsenal megvásárlását.

Kérdés, mi igaz ebből?

Az Arsenal hivatalosan nem kommentálta a híreket, Wenger nem tud semmiről. Kroenke a maga csendességében kijelentette, hogy ragaszkodik a többségi tulajdonosi rangjához, s megbízható értesülések szerint az amerikai a fiát, Josht is be szeretné ültetni az igazgatósági tanácsba.

A másik főbb részvényes Uszmanov - aki nem elnökségi tag - mindeközben mindössze 5 részvényre került a 30%-os tulajdonosi részesedés elérésétől, s nem úgy tűnik, mintha felhagyna a terveivel, miszerint ő akar lenni az Arsenal többségi tulajdonosa belátható időn belül.

A Telegraph értesüléseire reagálván tehát mindkét főbb tulajdonos cáfolta, hogy megválna a részvényeitől - ennek ellenére a történet további folytatást kapott, miután a katari kapcsolatokkal is rendelkező francia újságíró, Ben Jacobs azt írta a Twitter-csatornáján, hogy valós az arab cégcsoport érdeklődése az Arsenal iránt.

Bár még egyetlen hivatalos ajánlattételre sem került sor, Jacobs máris megjegyzi, hogy az arab konzorcium - amelyről csak annyit lehet tudni, hogy nem csak katariakból áll - az Arsenal 100%-os tulajdonrészére pályázik. Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan lesz Kroenke és Uszmanov rávehető arra, hogy megváljanak a részvényeiktől?

A megoldást valószínűleg a Premier Liga tabellájának jelenlegi állása jelentheti.

Ha az Arsenal csak az ötödik helyen végez a bajnokságban, a klub értéke rövid időn belül esni fog. A csapatnak - többek között - bevétel-kiesést fog jelenteni a Bajnokok Ligája meccsek hiánya. Kiváltképpen érződni fog a platina tagságot meg nem újító szurkolók száma. Ez a tagság szezononként mintegy 3000 angol fontba kerül, s csak a legkiváltságosabb helyzetű szurkolók engedhetik meg maguknak. A BL-ből való kiesés azonban presztízs-veszteséget okozna, s egy nem hivatalos felmérés szerint az eddig platinum tagságot váltó szurkolók többsége nem fogja megújítani ezt a fajta bérletét a következő szezonra nézve.

BL-meccsek nélkül az Arsenal nehezebb helyzetbe kerülhet majd a közeljövőben megújítandó mezbeállítói szerződést illetően is. A csapat jelenleg a Nike-val tárgyal, de jó tárgyalási alapot jelenthet az a tény is, hogy az adidas is szeretné megszerezni partneréül az Arsenalt. A BL-meccsek hiánya azonban máris csökkenti a klub értékét, így ezek a cégek könnyen lehet, hogy nem kínálnának annyit az Arsenal számára, mint egy esetleges Bajnokok Ligája-szerepléskkor. Bár az Emirates légitársasággal már tavaly decemberben hosszabbított a klub, az arab cég tulajdonosai jelezték, hogy az Arsenal kevesebb szponzori bevételre számíthat a részükről, ha nem jön össze a BL-szereplés.

Egy, a nevét elhallgatását kérő forrás - aki közeli kapcsolatban van a rejtélyes arab befektető-csoporttal, például ezt nyilatkozta a Telegraph-nak:

"Az Arsenal döntés előtt áll. Nagy a félelem, hogy a csapat olyan hanyatlóperiódusba kerül, mint a Liverpool. A mi szemszögünkből ez a tökéletes pillanat, hogy ajánlatot tegyünk a klubért, mert még az egyértelműen kivételes értéken kerülne adás-vételre."

"Nem fogunk ajánlatot tenni a klubért, ha az Arsenal hanyatlani kezd. Kroenkének és Uszmanovnak nem lesz több lehetősége arra, hogy ilyen áron kapjanak ajánlatot, ha a csapat elindul a lejtőn."

"Ez még számukra is döntő lehetőség lehet, hiszen most a piaci értéknek megfelelő ajánlatot kaphatnak a klubért."

A fentieket figyelembe véve elmondható, hogy Kroenke és Uszmanov akkor járnának a legjobban, ha a jelenlegi, mintegy 20000 font/részvény áron értékesítenék a jelenlegi tulajdonrészüket. Ez nem mellesleg mintegy 400 millió fontos profitot jelentene az amerikai tulajdonos számára.

A szurkolók számára persze az a fontosabb kérdés, hogy egy új tulajdonos mit tehetne a jelenleg hanyatló Arsenal visszatereléséért a sikerre vezető útra?

A csapat pénzügyeivel foglalkozó blog, a AngryOfIslington szerint nem túl sokat. A weboldal szerint az UEFA által kezdeményezett Üzleti Fair Play kampány érvénybe lépése miatt az Arsenal már akkor sem tudna komoly játékos-költekezésbe fogni, ha ezen a nyáron végbe menne egy sokak által favorizált tulajdonosváltás. Persze, kérdéses még, hogy az UEFA mennyire lesz komoly a terveztük életbelépését illetően, illetve hogy mennyire lesznek megjátszhatók a kiskapuk például a Manchester City és a Chelsea által. (A blog azonban megjegyzi, hogy a Manchester City-nek lényegesen kevesebb lenne az esélye, hogy eleget tegyen az Üzleti Fair Play tervezetének, ha most kezdene bele a költekezésbe és a csapatépítésbe - jelenleg a tavalyi bajnoknak jó esélye van, hogy le tudja írni a kérdéses adósságait.)

És mielőtt még az optimista Arsenal-rajongók már a fantasy-csapatukat kezdik el összeállítani a csapatot az arab tulajdonosokkal összeboronáló pletykák látták: a Malaga példáján keresztül látható, hogy veszélyes üzem az, hogy ha egy csapat tulajdonrészének egésze egy tulajdonos kezében összpontosul. Vitathatatlan, hogy az Arsenal jelenlegi helyzete messze nem ideális, s ténylegesen sok szerepet játszik abban, hogy az elmúlt 18 hónap folyamán a csapat kerete jócskán gyengébbé vált.

Ha az Arsenal 100%-osan lenne tulajdonolva bárki által, a klub csak játékká válna az illető kezében, ami veszélyesebb annál a modellnél, amelyben a klub jelenleg működik.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (52)

11 éve
Törölt felhasználó
Nekem nagy álmom már sokadik éve h Hiddink legyen egyszer az Arsenal edzője, de sajnos erre elég csekély esély van... 8-/
Az a baj az arab pénzzel, hogy mindenki úgy kezdi hogy "okosan fogunk csak költekezni, csak annyit amennyire szükség van" de a pénz mindenkit elvakít egy idő után.
11 éve
Robin1114: Eleinte én is csíptem Stramaccionit, de mára már nem vagyok érte odáig. Sok hülyeséget csinál, ráadásul nincs egy állandó taktika, egy elképzelés meg össze-vissza játszatja a játékosokat.
11 éve
Törölt felhasználó
én azon a véleményen vagyok,hogy nem feltétlen kell új edző,pénz nélkül nem lehet csapatot építeni,de ha már így felvetődött én Stramaccioni-t hoznám el,jó munkát csinál/na az Interrel,az más dolog hogy kihúzták alóla a csapatát.
11 éve
Törölt felhasználó
Létezik,hogy Wenger egy olyan 20 éves csatárt akar nyáron venni aki a francia másodosztályban 28 meccs alatt 7 gólt lőtt?
11 éve
Roberto Martinez kéne ide szerintem, neki vannak újító, innovatív ötletei.

Szólj hozzá