Volt abban valami bántóan fájó, ahogy Arséne Wenger elkezdte megmagyarázni a negyedosztályú Bradford elleni bukást. Mint ismert, a francia megvédte a csapatát, mondván elégedett volt Chamakhék erőfeszítéseivel a meccs folyamán, egy gondunk volt csupán, hogy nem sikerült befejeznünk a helyzeteinket egy jól védekező csapattal szemben. Wenger meccs utáni interjúja személy szerint nálam jobban betette a kiskaput, mint Gervinho hatalmas ziccere, vagy Vermaelen kapufán csattant büntetője.

Merthogy a Bradford elleni ötlettelen, siralmas, sivár játék nem egy egyszeri kisiklás volt. A csapatra szinte rá sem lehet ismerni, sőt, megkockáztatom, hogy a jelenlegi keret Podolskikkal, Cazorlákkal, Artetákkal, megspékelve Arshavinokkal, Santosokkal, Squillacikkal gyengébb szintet képvisel, mint az a gárda, amit néhány éve oly' sokat szidtunk a sérülékeny van Persie-k, az alibipasszos Denilsonok és a potyázós Almuniák miatt.

Ráadásul az a vicc, hogy mindez a drámai színvonal-csökkenés akkor zajlik, amikor már túljutott a csapat az Emiratesbe való költözés anyagi megszorításán. Azt éppen Ivan Gazidis jegyezte meg az Arsenal idei karácsonyi ünnepségén, hogy előzetesen ők maguk sem számítottak arra, hogy a csapat pont most lesz ilyen mélységekben. Valóban, az új stadion miatti költségek komoly pénzügyi megszorításokkal jártak, ami miatt Wenger ténylegesen nem igazolhatott le akárkit, de ez már a múlté. Még az AST (Arsenal Supporters Trust – Arsenal Szurkolói Közösség) becslései szerint is 70 millió fontnak kell Wenger rendelkezésére állnia - miközben tudni kell, hogy az AST a vezetőség egyik leghangosabb kritikusa, tehát aligha vádolhatóak elfogultsággal.

Gazidis megjegyzésével egyébként egybevágnak Wenger szavai, amit egyébként a FourFourTwo mostani számában lehet olvasni.

Egyedül azon bánkódok, hogy két-három éve volt itt egy olyan tehetséges keret, ami akár mind a négy kupafronton harcolhatott volna. A legjobb 16 között éppen csak, hogy elvéreztünk a Barcelona ellen, amikor megvolt az esélyünk a továbbjutásra az utolsó percekben a Nou Campban. A bajnokságról is éppen, hogy lemaradtunk. Ennek ellenére érezhető volt, hogy a csapatban megvan a potenciál.” - mondta Wenger.

„Viszont a csapat szétesett. Néha, öt-hat év munka után, ez igen frusztráló tud lenni. Ismét elölről kell kezdeni az egészet. Igen, korábban valóban elengedtük Henry-t vagy Vieirát is, de csak miután 8-9 évet lehúztak az Arsenalnál. De most mindenki a legrosszabb időben távozott, még bőven a karrierjük csúcsa előtt, ráadásul két év alatt. Ilyenkor természetes, hogy az emebr elkezd aggódni.” - utalt arra a francia, hogy Fabregas és Song a Barcelonába, Nasri és Clichy a Manchester Citybe, van Persie pedig a Unitedhez ment.

És ha minden így marad, akkor a listát hamarosan Sagna és Walcott nevével folytathatjuk.

Wenger frusztrációját meg lehet érteni. Számított a játékosai hűségére, mert magából indult ki. Ő itt maradt és igyekezett a legjobb tudása szerint végigvinné azt a projektét, amit a világon sehol sem értettek meg igazán. Még akkor is ezen dolgozott, amikor a Real Madrid éveken át őt hívta, hogy a második galaktikus-csapatot vezesse sikerre. Ahol azt a játékost vásárolhatta volna meg, akit csak akart volna. A csapatát bő két év alatt szedték szét, miközben egy új metódussal, a puszta pénz elköltésével egyre több klub vágott rövid csapással az Arsenal és az ő évek óta tartó munkássága elé. Merthogy nem elég, hogy egyes csapatok az Arsenal által kinevelt és felnevelt játékosokat vásárolták meg; más klubok azokat a tehetségeket happolták el Wenger orra elől, akiket már a francia mindenkinél hamarabb kiszúrt magának. Így maradtak csak a Squillacik, a Chamakhok és a Gervinhók.

Wenger persze nem adta fel, s bőszen fogadkozik, hogy ezúttal egy brit mag köré, azaz Wilshere, Ramsey, Gibbs, Oxlade-Chamberlain köré fogja majd építeni a következő projektét, merthogy a britek lojálisabbak lehetnek a csapathoz, mint egy hazavágyódó katalán. (Miközben Walcottot éppen valamelyik legfőbb riválisuknak készülünk eladni, hogy a helyére egy újabb nagy potenciállal rendelkező, ígéretes suhancot – Zahát – állítsunk.)

A kérdés már csak az, hogy Wengernek van-e még hite (és ideje) egy új projekt felállítására.

Wenger azon gesztusa, hogy a Bradford ellen gyakorlatilag az első számú keret vetette be, jól példázza, hogy az Arsenalnak most már valamit teljesítenie is kell a folyamatos ígérgetések mellett. A francia 19-re lapot húzott – és nem jött be – innentől kezdve a brit média hiénaként vetette magát a csapatra: Wenger és Bould között összezördülés van; Podolski nem érti, hogy miért Gervinho és miért nem ő játszik középső csatárként; Cazorla ki van akadva, mert Wenger miért nem volt képes pótolni egy klasszissal van Persie-t. A legtöbb blogban azonban az a téma kapott helyet, hogy Wenger egyszerűen miért hagyja, hogy Gervinhók idétlenkedjenek a pályán, ha egyszer már van pénze a költekezésre. 70 millió angol font.

És itt térnék rá a Guardiola-összeesküvésre.

Egyesek szerint Wenger, mint mindig, ezúttal is előrébb jár a dolgoknak. 2013-ban ugyanis adódni fog egy lehetőség az Arsenalnak, hogy egy új röppályára álljon, s hogy meglépjen egy korszakváltást, ami előbb-utóbb úgyis elkerülhetetlen lesz. 16 év után könnyen lehet, hogy elérkezett az idő egy menedzserváltásra, aki megvalósíthatja a Wenger által lefektetett alapokon és értékeken a várt sikereket. Wenger pedig van olyan önzetlen, hogy az Arsenal jövője szempontjából félreáll – és többek között ezért sem költi el a rendelkezésére álló 70 millió fontot, hogy minél több maradjon az utódjának.

Merthogy Pep Guardiola jövőre visszatér a szabadságából, s a katalán menedzser már többször is elárulta, hogy szívesen vezetné az Arsenalt a jövőben. Guardiola és Wenger hihetetlenül tiszteli egymást, Pep például az Arsenalnál tette le az edzősködésre feljogosító vizsgákat is, mielőtt elkezdte volna a munkát a Barcelona B csapatánál. Sőt, Guardiola még játékosként is közel került az Arsenalhoz, miután Wenger őt szemelte ki a Real Madirdhoz igyekvő Patrick Vieira helyére. Vieira azonban nem került Spanyolországba, így Guardiola sem érkezett az Arsenalhoz. Természetesen meg kell majd nyerni egy nagy csatát a többiekkel, de az tudvalevő, hogy Pep jönne az Arsenalhoz. Ez a lehetőség azonban csak egyszer adódik meg, s ezzel élni kell. Szerencsére ezt Wenger is tudja.

Az azonban Guardiolától függetlenül is kétségtelen, hogy Wenger az Arsenal történetének legsikeresebb edzője, noha a pályán kívül elért eredményei fölött – azaz, hogy az anyagi megszorítások idején a harmadik-negyedik helyek megtartása – még a csapat rajongói közül is hajlamosak elsiklani.

A legjobban talán Ian Macintosh, az ESPN újságírója fogalmazta meg: Wenger nem nagyobb az Arsenalnál, de az Arsenal nagyobb lett általa. Kérdés, ki lesz az, aki átveszi a nehéz örökséget.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (59)

11 éve
Hát ez engem kicsit meghatott... :)
11 éve
Törölt felhasználó
11 éve
nem kell ide ez a Spanyol majom amíg van Wenger addig van aztán Én legalábbis egy Angliában régóta szólgáló edzőt állítanék a helyére David Moyes-t vagy akik azt az elvet követik és viszik mint Wenger is visz a fiatalokkal, arra jó lenne Jürgen Klopp !!! Guardiola egy olyan csapatpt vett át amihez évekig hozzásem kellett nyúlni max 1-2 játékost igazolni akik a csapat mentalitásához illettek lehet hogy jó edző de ugyan úgy járnánk vele mint a Tottenham Villas Boas-al ! És ha nem menne angol játékosokkal akkor meg fél spanyolország itt lenne az Arsenalban :-S Maradjon Wenger ahogy eddig legyünk türelemmel várjuk meg mi történik Januárban és reménykedjünk hogy majd 2013-ban büszkék leszünk a csapatunkra a végén :)
11 éve
Törölt felhasználó
Sztem a selejtezésből nagyobb problémát csináltak,mint amekkora.Sztem nem állt rendelkezésére Wengernek elég pénz a pótlásra nyáron,így meg kellett tartani őket,h kilóra meglegyen a gárda.Sztem ez a szomorú valóság.Ne mondja már nekem senki,h nem volt egyetlen egy olyan orosz vagy angol csapat sem ahova Arshavin nem kellet,azt se h egy Chamakh nem kellett se egy olasz vagy francia csapatnak sem,és azt se hogyha azon múlott volna nem bontottak volna szerződést Squillacival..Véleményem szerint RvP-ből pénzt kellett csinálni és Song-ból is!!!!És tádá,megint pozitív a mérleg,vis az lesz mivel télen Walcott is pattan(talán a legfájóbb veszteség,na persze nem a tudása alapján,hanem mert angol,és rengeteg munka volt benne).Hatalmas kérdés számomra h télen mi lesz itt?Arshavin,Santos,Chamakh trió megy és nem fognak 1-2 millán szarozni???Jön vki Henry mellett vagy fogjuk Diaby kezét a kórházi ágy mellett továbbra is??Aztán ha ezt a szezont is vmi csoda folytán túléli a gárda(3.-4.hely),akk nyáron tudtommal Squillaci szerződése lejár,Denilson sztem marad brazíiliában,és mondjuk tegyük fel h az előbb említett trió is távozott és valahogy az Elvágyódó Bendtneren és ezen a Parkon is túladott a csapat és lesz 1 rakás hely a keretben érkezőknek...vajon lesz pénz rá??Mert ha igen akk Wenger is tud csapatot építeni,de ha nem akk ide jöhet a jó isten is,ebből akk se lesz trófea.Itt nem edzőkérdés van,hanem minden területre kiterjedő krízis,amit csak közösen elehet megoldani,persze csak akk ha ebben mindenki partner!!!
11 éve
Törölt felhasználó
Közeleg a karácsony, így meleg szívvel tudom ajánlani Pep Guardiola önéletrajzi könyvét minden futballszimpatizáns számára. Játékosként, illetve menedzserként is a legjobbak közé nőtte ki magát.
Ha nemsokára lesz egy kis időm, én is vállalkoznék egy hasonló témát feldolgozó blog összeírására.

Szólj hozzá