Hírek /

Blog - Kroenke: áldás vagy átok?

Kroenke tulajdonában jelenleg hat csapat található. Az Arsenal, St. Louis Rams (NFL),  Denver Nuggets (NBA), Colorado Avalanche (NHL), Colorado Rapids (MLS) és a Colorado Mammoth (NLL). Az amerikai üzletember amikor megvette az első részesedését az Arsenalban, enyhe izgalmat lehetett érezni a szurkolók körében. Az Arsenal hívek többsége az amerikai mellett állt ki, hisz féltek, hogy a fő riválisa Alisher Usmanov hatalomra kerülésével féktelen költekezésekbe kezdene bele az Arsenal. Kroenke végül 2011 áprilisában a csapat többségi tulajdonosa lett. Az akkori kinevezését a szurkolók több mint 56 százaléka örömmel vette tudomásul. Ám azóta a szurkolók kezdenek elpártolni tőle, hisz félnek, hogy a csapat pénzét a tulajdonosok zsebében látjuk viszont. De mi is az amerikai célja az Arsenallal? Mekkora haszonra tesz szert ha eladja?

 

A kezdetek:  Stan Kroenke cége a Kroenke Sports Enterprises (KSE)  először 2007-ben szerzett részesedést a csapatban megvásárolva a klub 9,9%-át. Ezért a 9,9% értékű részvényért 42,3 millió fontot fizetett, ami kissé furcsa, ha figyelembe vesszük a következő tényt:

Az Arsenal 9,9 százaléka körülbelül 6220 részvény, ami Kroenkének darabonként 6800 fontba került. Ekkor a piaci árfolyamot nézve egy részvény körülbelül 8500 fontot ért.

Ezután Stan körülbelül 2600 részvényt vásárolt 6750 fontért, ami körülbelül 9000 font értékben mozgott. Nem sokkal később 8500 fontért vett Danny Fiszmantől 5000 részvényt, majd ugyan ezen az áron a Carr család 2720 részvényét és további 2119 részvényt vett 10500 font értékben. Kroenke ekkor érte el a 30 százalékos részesedést.

Az utolsó és a legnagyobb vásárlása akkor volt, amikor megvette Danny Fiszman, Lady Nina és mások kisebb részvényét. Ezek összesen mintegy 22900 részvényt tettek ki, 11750 fontba kerültek darabonként. Az alig 30 %-ról máris 66,8% lett a tulajdonrésze a csapatban.


Mekkora profit éri ha megválik a csapattól? Mint fent leírtam, összességében tehát 422 millió fontot kötött eddig. a csapatra. Mekkora profitot szerezhet, ha úgy dönt eladja az Arsenalt?

Alisher Usmanov ha ragaszkodik ahhoz, hogy egy részvényre nem áldoz többet 14.000 fontnál. Ha ez az a maximum akkor Kroenke kapni fog 582 milliót, vagyis a profitja 160 millió font. Az amerikai üzletember jelenleg 41581 részvényt birtokol, így a potenciális profit a következőképpen nézne ki.

Egy részvény  ára £ 14k - Profit £ 160m

£ 15k - £ 202m

£ 16k - £ 243m

£ 17k - £ 285m

£ 18k - £ 326m

£ 19k - £ 368m

£ 20k ​​- £ 409m

 

Mi a célja a csapattal? Kroenke többször elmondta már, hogy nagy sportrajongó és ha hinni lehet neki, hasonló filozófiával  rendelkezik mint a csapat menedzsere, Arséne Wenger.

 

A sportot a következő karrakterek jellemzik: 'csapatmunka, kitartás, munkamorál.' Ezek egyetemes értékek és a legjobb, ha támogatjuk ezeket. A sport segít leküzdeni az akadályokat, segít összehozni a közösségeket.

- Kroenke

 

Valószínű, hogy Kroenkén és Wengerek kívül mi is ezeket gondoljuk. De ha őszinte akarok lenni, ez semmit nem jelent. Kroenke alig ad interjúkat. Amikor ezt az interjút adta, tudta hogy mindenki dicsérni fogja. Amikor mélyponton volt, egy nyilatkozatot nem adott. Hagyta, hogy a sajtó és a szurkolók ráhúzzák Wengerre a vizes lepedőt. Usmanov nyílt levelére sem reagált, melyben hevesen kritizálta a vezetőséget. Ám megemlíthetném a legutóbbi szurkolói gyűlést, amikor is egy-két kérdésre válaszolni sem tudott. Ám ez semmin sem változtat, hisz hatalom van a kezében, elég nagy hatalom.

 

Hogyan nyilvánul meg ez a hatalom? Vegyük például a Colorado Avalanche csapatát, melyet 2000-ben vásárolt meg. 2001-ben megnyerte a Stanley Kupát, de az a valóság, hogy ehhez Kroenkénak semmi köze. Azóta sem kiemelkedőek, nem gyakran vannak versenyben kupákért. Egy másik példa a Denver Nuggets lehet. Soha nem nyertek semmit Kroenke irányítása alatt, pusztán az a céljuk, hogy versenyképesek maradjanak ( kicsit ismerős ). Nem ez a hatalom, a hatalom más. A sportcsapatok tulajdonosai gazdagok és sikerre éhesek. A tulajdonos eltökéltsége is szükséges ahhoz, hogy egy csapat a csúcson legyen. A tökéletes példa erre George Steinbrenner. Az amerikai üzletember a hatalmát, befolyását és a fejlesztő csapatát felhasználva egy tökéletes dinasztiát hozott létre. 37 évig volt a New York Yankees tulajdonosa, 1973-től egészen haláláig. Az ő szókimondásával, hozzáállásával, többször a csúcsra jutatta a Yankeest és így tulajdonos révén kiérdemelte a The Boss becenevet.

 

Kissé elkalandoztam most, de egyszerű az egyenlet. Minden sportban hatalmas pénzek vannak, említhetném akár NFL, NBA, NHL, de akár csapatunkat is. Az Arsenal egy ismert márka, mely jelenleg bevételek terén az egyik legversenyképesebb. De tényleg ez számít? Mi szurkolók, szakértők, sajtó, játékosok, azt akarjuk, hogy a sikerességet háttérbe helyezve a pénzen legyen a hangsúly? Kroenke egy szempontból olyan mint Wenger. Egy nagyon makacs ember. Az amerikai a legutóbbi közgyűlésen ezzel az egyszerű ténnyel próbálta kikerülni a kínos kérdéseket.

 

Az Egyesült Államokban mi sosem halljuk ezeket a párbeszédeket. - ' Ő pénzt vett ki a csapatból- És mi van akkor? Jerry Buss (Los Angeles Lakers kosárlabda csapat tulajdonosa) pénzt vesz ki a csapatból, mint számos más tulajdonos az USA-ban. Soha senki nem vonja őket ezekért kérdőre. Mekkora is a bevételük? Piszkosul jó!

- Kroenke.

 

Már nem beruházásokat látunk a klubba, hanem rekord nyereségeket. Neki erről semmit mondó az álláspontja, hisz a csapat folyamatosan nyereséges. Kroenke cége a KSE egy bejegyzett cég, így nincs jogszabályi követelmény arról, hogy bizonyos információkat kötelesek-e nyilvánosságra hozni. Más államokban előírják, hogy a magántulajdonban lévő vállalatoknak bizonyos pénzügyi információkat nyilvánosságra kell hozni, ( jelen esetben az osztalékfizetésekről van szó ) de Kroenke ebből a szempontból szerencsés helyzetben van. Ez a fajta titoktartás pedig kellemetlen és egyben aggasztó.

Visszatérve a lényegre az amerikai sportok és az európai labdarúgás egy ' participatory ' esemény. Szükség van bizonyos szintű elkötelezettségre. Kroeke elfelejti, hogy az amerikai modell itt Európában nem feltétlen működik. Felelősséget kell vállalnia és el kell kezdenie költeni a csapatra. Most nem akkora kiadásokra gondolok mint amit Mansour és  Abramovich csinál évek óta. Aktív részvételről, bölcs beruházásokról van szó, így az Arsenal nem csak egy fejőstehén lesz. Ha Kroenke változtatna a felfogásán minden bizonnyal az egyik legbefolyásosabb személy lehetne a sportban.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (18)

7 éve
Törölt felhasználó
Néha azon gondolkodom, hogy Mr. Kroenke segíti vagy hátráltatja "áldásos" tevékenységével a klubot? Mert már a játék sem az igazi, a játékosoknak sem annyira csodálatos érzés ebben az "elit" klubban játszani, hiszen a többségük amellett, hogy trófeákat akar nyerni egy jó csapatban is akar játszani.....tőlünk meg mindenki távozóban van! Miért van ez, hogy a meghatározó játékosaink elmennek a legnagyobb riválisainkhoz? És ebben nem csak a pénznek van szerepe! A klub ikonjai 2005 óta szépen kereket oldanak...P. V., T. H. és még sorolhatnám!
8 éve
Törölt felhasználó
Csak átfutottam a cikket, de a négysorni Kroenke nyilatkozat sztem marha nagy hülyeség. Felhozta Jerry Busst, h ő is pénzt vesz ki a csapatából: nos, Mr Buss csapatának fizetése 100.3 millió dollár (az átlag 65-70 m, a 2. legtöbbet a Brooklyn fizet játékoainak, 88 m-t), ami 42,3 m dollárral haladja meg a fizetési sapeszt, tehát, Jerry 142,6 milliót fizet évente játékosainak és a ligának. Kroenke Nuggetse a 15. a fizetési listán 67 m dollárral, alig vmivel a sapka felett. Az NBA-ben bajnokesélyes gárdát összehozni így nem lehet, de kroenket, a "sportkedvelőt" ez nem érdekli. Talán Jerryt igen végülis a Lakers minden évben bajnokesélyes, és ez neki megér évi 70 millióval többet, mint Stannek.A Denver am összetételre is hasonló tán kicsit az Arsenalhoz: 2 éve volt egy húzóemberük, akit nem akartak megfizetni (Carmelo Anthony=RVP?), most pedig átlagos, vagy pár átlag feletti játékosok vannak, azonban kezdő5üket pl a Lakerséhez hasonlító egy posztra sincs jobb játékosunk: meggyőződésem, h a mi 11ünkben is max 1-2 jobb játékos van posztján pl a MU 11éhez képest.Sajnos a Denver tendenciája sem túl biztató:
2010: PLAYOFF 1.kör
2011: szintén
2012: és a vátozatosság kedvéért: PO 1. kör
Valamiért ez engem a mi 4. helyeinkre emlékeztet, éppen hogy becsusszanunk, megvan a BL (=haszon), aztán onnan is kiesünk.
A váltáshoz sztem egy (két, három...) elfogadhatatlan szezonra (8-10.hely, semmi kupa) lenne szükség h K eladja a csapatot, mert az már neki nem nyereség. Úgyhogy, KEEP THE FAITH, Go Gunners!')
8 éve
Törölt felhasználó
Ki tudja, hogy Usmanov mennyivel lenne másabb? Lehet, hogy 2-3 évig az éves profitot a csapatra forditanánk, de ez nem jönne be. Akkor meg oda az önfenntartó modell, nincs tartalék. Én inkább egy ázsiai embert látnék fő részvényesként a klubnál. Az ázsiai mentalitás szerintem még egy üzletemberben is megvan, a győzni akarás, a mély tisztelet bármi irányába, az alázatosság. Elég csak megnézni egy ázsiai játékost. Lehet, hogy nem a legtechnikásabb, lehet hogy nem a leggyorsabb és lehet, hogy nem angol, de a szivét és a tüdejét kirakja a partvonalra amikor kivonul a pályára.
8 éve
Törölt felhasználó
Nekem Kroenkéről már az elmond mindent, h az általa birtokolt csapatok milyen szinten állnak jelenleg.
A Colorado Avalanche az NHL-ben évek óta szenved, egy nyomorult rájátszási helyet sem tudnak megcsípni, pedig 2001-ben még Stanley kupát nyertek. Érdekes mód ott is a sztárok mentek el a csapattól. A Colorado Rapids a 9 fős csoportból a 7. helyen áll, elég rossz mutatókkal ráadásul. Az NFL-ben a Rams-ről nem is beszélek inkább, évek óta egy kalap sz*rt sem érnek. Ha jól emlékszem most is 4-6-al (győzelem-vereség) állnak a divíziójuk 3. helyén (a 4-ből). Érdekes mód 2002-ben még a Rams a SuperBowl-on küzdött a kupáért, és a Patriots-tól kaptak ki vmi nagyon szoros eredménnyel. Múlt évi eredményük 2-14, előtte 1-15, előtte megint 2-14, az előtt 3-13. Ne mondja nekem senki h egy majdnem Super Bowl győztes csapat így széthullik egyik napról a másikra.
Amiket birtokol Kroenke, és páréve még top csapatok voltak, kupákért harcoltak, mára már sehol sincsenek. És ugyanez megy végbe az Arsenalnál is. Pár év múlva ezek közé a csapatok közé sztem beírhatom majd a miénket is.
8 éve
Kroenkét nem érdekli a csapat. Tudja, hogy ha elvész a tekintély és csak a stadion marad az edzőközponttal, akkor nem lesz nyeresége - és akkor szépen továbbpasszolja a csapatot valami hülyének, mert megteheti. Ennyi. Ebből csak két kiút van: vagy Usmanov megveszi az összes részvényt, vagy valami jóérzésű drukker agyonveri a jenki állatját egy bazi nagy péklapáttal.

Szólj hozzá

Legfrissebb Hírek