Ivan Gazidis, az Arsenal vezérigazgatója a BBC Sportsnak adott interjújában elárulta: a csapat egy-két éven belül a legnagyobb klubokkal fog harcolni.

A dél-afrikai szakember kiemelte, hogy a 2006-os stadionváltás jót tett az Arsenalnak, hiszen az addigi 177,7 millió fontos jegy- és bérletárusításból származó forgalmat azóta 243 millió fontra emelték.

Az elkövetkezendő 18 hónapban egy újabb lényeges lépést tehet előrébb az Arsenal, miután tárgyalásra kerülnek a mezbeszállítóra, illetve a mezszponzorra vonatkozó szerződések is. Mindkét egyezményt még a 2000-res évek elején kötötte a csapat - ezek a megállapodások azonban mára idejétmúltak lettek: az Emirates légitársaságtól kapott évenkénti 5,5 millió font elenyésző ahhoz az összeghez képest, amit a Manchester United fog kapni a Chevrolettől (28 millió font/év). Miután pedig a Nike 13 millió fontot fizet évente az Arsenalnak a mezbeszállítói szerződés értelmében, felmerült annak a lehetősége is, hogy a klub a rivális Adidashoz pártol át 2014-től a nagyobb bevétel reményében.

Gazidis szerint ezek a történések újabb lépést jelentenek majd ahhoz, hogy az Arsenal felzárkózzon a világ vezető klubjaihoz.

"Az új stadion felépítésével az első lépésünket megtettük. Most abban a szakaszban vagyunk, amikor a kereskedelmi szerződéseinket is felülvizsgálhatjuk, jóllehet, ezek nélkül aligha tudtunk volna megtenni az első lépésünket is." - mondta Gazidis.

"Ahogy megtesszük a második lépésünket, érezhető lesz, hogy a kereskedelmi szerződések újratárgyalása az új stadion hatásaival lesz egyenlő. Időnként ezek a döntések nagy kihívások elé állítanak bennünket, de az elkövetkezendő években ezek a lépések fognak a világot vezető öt futball-márka közé lökni a bevételeket illetően, ami remek volna."

Gazidis hozzátette, hogy ezekkel az új szerződésekkel az Arsenal immáron olyan helyzetbe kerülne, amiben nem kellene eladniuk a legjobb játékosaikat.

"Amint az anyagi lehetőségeink bővülnek, s amint a racionális gazdaság korszaka beköszönt a futball világába, képesek leszünk majd a legnagyobb klubokkal harcolni a játékosainknak járó fizetéseket illetően."

Gazidis kiemelte, hogy munkájukat nagyban segíti az UEFA által kezdeményezett Üzleti Fair Play (Financial Fair Play - FFP) elképzelés, amelyet a Premier Ligában is meghonosíthatnak.

"Az UEFA-t nagyon sokan figyeli az Üzleti Fair Play kapcsán, s nagy nyomás alatt is van a szövetség. Az UEFA-tól kapott visszajelzések mind arra utalnak, hogy a szövetség nagyon komoly ezzel kapcsolatban."

"Ezt a kezdeményezést Michel Platini alakította ki, s ha nem vezetik be az FFP-t elég jól és elég szigorúan, akkor oda lesz az UEFA hitelének. Ezt pedig ők maguk is tudják."

A Sky Sports értesülései szerint a Premier Liga klubjainak képviselői napirendre vették azokat az elképzeléseket, amik racionálisabb üzleti gondolkodást honosíthatnak meg. A Premier Ligában már az UEFA-hoz hasonló Üzleti Fair Play rendszere mellett bevezetésre kerülhetnek a korlátozott fizetésemelési ráta, és a szerződésbeli garanciák is.

Miután a fizetések könyvelését nehéz ellenőrzni, a klubok abban állapodhatnak meg, hogy a fizetéseket évente csak bizonyos százalékkal emelhetik meg. A szerződésbeli garanciák pedig főleg a klubok tulajdonosaira vonatkoznának, hogy továbbra is fizessék azon játékosaik bérét, akiket az ő irányításuk alatt igazoltak le, abban az esetben, ha a tulajdonos elhagyná a csapatot.

"Egyre inkább letisztul a megegyezés a Premier Ligában szereplő csapatok tulajdonosai között, hogy kell egyfajta fiskális szigorlat. Ez pedig mindenkinek jót fog tenni: a kluboknak, a tulajdonosoknak, a szurkolóknak és magának a bajnokságnak is." - árulta el Gazidis.

"Amiatt nem aggódok, hogy a Premier Liga színvonala esne: valójában az összes csapat bevételei növekszik, miközben a kiadásokat illető ügyekben elhatárolódunk más bajnokságoktól. Világszerte számos játékos van, akik a PL-ben akarnak bizonyítani, akár van FFP, akár nincs. Ráadásul a hosszú távon jó helyzetben lévő csapatok további tulajdonosokat fognak vonzani, ami még több növekedéshez és még jobb színvonalhoz vezethet." - tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (30)

11 éve
Törölt felhasználó
Én is azokkal értek egyet akik azt mondják hogy ha ennyi pénzböl nem nyer semmit a city akkor a tulajdonos eladja mert ök is üzlet emberek ha nem hozza vissza a pénzt nincs értelme..
11 éve
Törölt felhasználó
Az FFP. Csak akkor lenne jó nekünk ha megszabnák hogy x összeget lehet költeni átigazolásokra és a játékosok fizetése évente x %-al növekedhet csak. Az én elképzelésem az lenne hogy, minden Európában lévő bajnokságba ezt a FFP-t bevezetni, x átigázolási összeg x fizetés a játékosoknak + az évente maximum 5-10% al növekedhet a játékosok bére. Megadnám hogy egy csapatnak maximum 80-100 Millió fontot érhet a kezdőre lépő játékosok összege. Ezzel is lehetne stabilizálni a bajnokságokat. Ha ezt igy vezetnék be nem lenne az hogy hoppá az Olaszoknál többet fizetnek akkor átigazolok oda. Nem lenne horribilis összegű igazolások. Valamint jóval csökkene a játékosok ára is. Mert ha teszem azt a Real M. elakarja adni ronaldot nem kérhetnek érte 50millió Ł-ot mert FFP nem teszi lehetővé. Amelyik csapat megszegi a FFP-t pénzel és pont levonással is büntetném. Igy a játékosok saját akaratuk szerint igazolnának abba a csapatba ahol szeretnének játszani(Persze csak ha kell annak a klubnak) mert a fizetés mindenhol szinte ugyan az lenne. Persze más csapatok tele vannak hitellel ezt is valahogy belevenném az FFP-be, hogy addig nem költhetnek játékosokra amig a hiteleket nem rendezték.
11 éve
ericsson! Akkor a Malaga katari tulaja miért unta meg? Ha elfogy a lendület a fociban, akkor megvesznek egy rögbicsapatot, ez így megy.
11 éve
Törölt felhasználó
Athlon! Közel sem biztos, hogy az lesz. A most boncolgatott verzió, miszerint "a sejk megunja, a City-t meg úgy kell majd a felszámolás elől megmenekíteni. " az a verzió, amit mi szeretnénk, hogy legyen. Már Abráék, a tulajok dolgoznak egy pénzügyi rendszeren, nem hülyék, nem fogják csődbe vinni a csapatot.
Más téma, de hasonló ez a 3-4 évvel ezelőtti helyzethez. " ez a csapat 2-3 éven belül verni fogja európát " . Ezt akartuk elhinni, mindenki ezt szajkózta köztük én is és nézd meg. Tehát lehet ők csinálják most jól és valahogy jól kijönnek belőle.
11 éve
Törölt felhasználó
Volt, hogy Usmanov adott volna pénzt csak a vezetőség azt mondta, hogy kösz de nem kell....

Szólj hozzá