Mi tagadás, nekünk, Arsenal-szurkolóknak jócskán van tapasztalatunk a tekintetben, hogyan adjunk túl a megjobb, legmegbízhatóbb játékosainkon, s ha még nem lett volna elég ebből a tendenciából, a következő hónapokban is hasonló esetek várnak, várthatnak ránk.

Bacary Sagna és Theo Walcott azok a játékosok, akiknek a szerződésük a következő években lejár. Mindketten már hosszú idők óta az Arsenal játékosai, nevük igenis eggyé forrott a klubbal, s valljuk be, a teljesítményük is megüti a mércét, ami beugró egy Arsenal-szintű csapathoz.

Mégis, aligha lehetne sok pénzt tenni arra az esetre, hogy mindketten meghosszabbítják a szerződésüket. Flamini, Hleb, Adebayor, Fabregas, Nasri és van Persie után újabb két játékost veszíthet a csapat, ha a következő hetekben, hónapokban nem vesz pozitív fordulatot az Arsenal tárgyalási folyamatai.

Sagna esete egy picit összefüggne van Persie-ével. A játékos már 2007 óta az Arsenal játékosa, és még mindig nem sikerült trófeát nyernie. Miután jövő februárban a 30. életévét fogja betölteni, a következő lesz vélhetően az utolsó szerződése a legmagasabb szinten - akár az Arsenal kötelékeiben, akár más csapatnál. A közelmúltban Sagna bevallotta, hogy meghökkent az Arsenal játékospolitikáján - nem is van Persie, hanem sokkal inkább Alex Song eladását illetően.

Ismervén Wenger jelenlegi gondolkodását, s a csapatnál uralkodó légkört, Wenger bizonyosan nem fogja megvárni, hogy Sagna a 2014-ben lejáró szerződésének utolsó évébe lépjen, s ha nem hosszabbít a közelgő hónapok folyamán, a nyáron klubot fog váltani. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy Carl Jenkinson klasszis teljesítményt mutatott a francia helyén, s az akadémiáról is vannak tehetséges jobb hátvédek Yennaris, vagy Hector Bellerín személyeikben.

De Theo Walcott ügye az, ami a leginkább lázban tartja az Arsenal szurkolóit. A játékos már majdnem a nyáron átadólistára került, ám végül egy Wengerrel való személyes beszélgetés után az a személyes benyomása támadt a franciának, hogy Walcott maradni akar. Bár a szerződése az utolsó hónapjaiba ért, Wenger végül beleegyezett abba, hogy Walcott maradjon - csak éppen kivette a kezdőből.

Itt kezdődik az Arsenal jelenlegi 22-es csapdája: ha Wenger játszatja Walcott-ot, akkor formába lendül, s ha netán mégsem hosszabbít, más csapatok húznak majd ebből hasznot. (A Liverpool, a Chelsea, a Manchester City, a Juventus mind érdeklődik!) Ha viszont Wenger nem játszatja Walcott-ot, akkor egyre kevesebb lesz az esély arra, hogy Walcott aláírja a hosszabbítást.

Jelzésértékű, hogy az Arsenal szurkolói Walcottot választották meg az októberi hónap legjobbjának, úgy, hogy mindössze egyetlen egy meccsen kezdhetett - igaz, azon mesterhármast rúgott. Annyiból lehet tudni, hogy Walcott szándékai a hosszabbításra komolyak, hogy az angol minden gesztusából, minden gólöröméből arra lehet következtetni, hogy ő maradni akar. Tudja, ha elhagyja az Arsenalt, jócskán felmerül az a lehetőség, hogy ő lesz a következő Shaun-Wright Phillips, azaz egy újabb ígéretes fiatal játékos, aki nem teljesedik ki.

Viszont ha nem marasztalják, akkor ő sem fog kivetkőzni magából, hogy maradjon. S ez az, amit jelenleg lehet tapasztalni: a legfrissebb pletykák - amik valahogy mindig hivatalossá válnak később - szerint az Arsenal augusztus óta le sem ült tárgyalni Walcottal és a képviselőivel. A csapat oldaláról még a szándék is hiányzik, miközben Walcott követeléseinek egyrészét meg lehet érteni: ha Gervinhót kipróbálták középső csatárként, akkor illene őt is. A 100 ezer fontos heti bért pedig egy rugalmas stratégiával ki lehetne váltani - de ki vagyok én itt, hogy én osszam az észt Gazidisnek?

Egy tény - és ezt Wenger is jelezte: ha karácsonyig nem lesz meg az új szerződés, akkor Walcottot eladja a klub. Ez esetben azonban a klub megcsúfolná a saját elvét, ha vulgáris akarnék lenni: Wenger szembeköpné magát. Walcott ügye nem a pénzről szól, fölösleges ide is bekeverni a vezetőséget és a tulajdonosokat: Theót csak úgy lehet meggyőzni a hosszabbításról, ha játszatja, akár középső csatári szerepkörben.

Meglehet, Walcott nem a legtechnikásabb játékos, akit valaha is láttam, s talán könnyű lenne pótolni is. De mi értelme volt akkor, 2006-ban 12 millió fontot áldozni egy játékosért, mi értelme volt megannyi időt, energiát és munkát fecseréleni egy fiatal tehetség felkészítésére, aki - ha egy kicsit hosszabb idő után - úgy tűnik, hogy kezd megtáltosodni és igenis kezd beérni?! (Éppen a Schalke ellen rúgta az 50. arsenalos gólját a játékos.)

Mi a garancia, hogy hasonló esetben nem adjuk el Oxlade-Chamberlaint, vagy Jenkinsont egy pár év múlva? És mi lenne a garancia, hogy a pótlás (pl.: Zaha) nem ugyanazt az utat járná be, mint Walcott, ha eladjuk Theót?

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (39)

11 éve
Törölt felhasználó
eriCesc! Igazad van, de én valahogy annyira fájdalmasnak és siralmasnak látom a jelenlegi helyzetet, hogy néha azt érzem, hogy inkább legyünk középcsapat, mint hogy így leraboljanak bennünket.
11 éve
Törölt felhasználó
Mr. Fine! Mar regebben olvastam ezt a Blogot. Ez is nagyabol arrol szol amit en 1-2 szoba osszefoglaltam. A papa Faradt, belefasult stb mindegy, hogyan nevezed. Az is lejon az irasbol, amit en regota allitok: amig o itt van addig nem is lesz valtozas, se pozitiv se negativ iranyba. Egy teljes szemleletvaltas kellene a csapatnak, taktikailag... egy uj felfogas. Lassuk be az oreg tul makacs ahoz, hogy belassa . En is imadom Wengert , de be kell latni ez mar edes keves. En elhiszem, hogy itt a legnagyobb hunyo a jenki par.szt, de ebben jocskan benne van wenger keze is. Lehetne meg itt sorolni, hogy miert jo vagy rossz nekunk papa. En az evek soran arra jutottam, hogy inkabb rossz. Megkockaztatom, neki az igazgato tanacsaba kellene seggelnie, es friss ambicioval teli edzonek atadni a padot.
11 éve
Törölt felhasználó
sosimaster!Csak azt felejted, hogy ami új az nem biztos, hogy jobb is. Lehet olyan gödörbe kerülne a klub, hogy még ezeket az időket is visszasírnák a szurkolók. Persze hamarosan kiderülhet, hogy milyen lenne az Arsenal Arséne nélkül, mivel az öreg sem nagyon forszírozza a szerződése újratárgyalását, plusz egyre erősödnek azok a hangok miszerint 2014-ben Wenger lezárja karrierjének ezen szakaszát.
11 éve
Törölt felhasználó
Látom a véleményeket, melyek szerint Wengernek mennie kell, és igazuk van. De nem azért, mert az öreggel rosszul járunk. Épp ellenkezőleg. Vannak hibái, de ilyen körülmények között ő tud csak sz*rból várat építeni - és pont ez teszi lehetővé a csapat kirablását. Ha elmenne, az egész rendszer összeomlana, a rablóbandának nem érné meg és eladná a csapatot. Akkor lehetne valami - pusztulásból új kezdet.
11 éve
Törölt felhasználó
Mr Fine köszi ezt a blogot. Piszkosul jó dolgok vannak... 🧀

Szólj hozzá