Amikor Arséne Wenger 1996-ban átvette az Arsenal irányítását az újszerű és innovatív megoldásaival nemcsak az angol csapatot, hanem magát a futballt is megreformálta, s egy magasabb szintre emelte. Wenger keze alatt alakult meg az Arsenal fiatal játékosakadémiája 1998-ban, a francia újszerű edzésgyakorlatokat vezetett be az Ágyúsok edzésein, egy több országra kiterjedő megfigyelő-hálózatot szervezett meg, aminek köszönhetően szinte bármilyen nemzetiségű játékost le tudott igazolni, aki beillett az általa elgondolt csapategységbe. Továbbá Wenger igyekezett a játék pszichológiai aspektusát megfogni. Mindezek olyan elegyet alkottak a francia konyhájában, amivel gyorsan fel tudott emelkedni az Arsenal: Wenger már a második szezonjában bajnoki címet ünnepelhetett, s ezek a tényezők elvezettek a későbbi, 2002-es duplázáshoz.

1996 óta már sok víz lefolyt a Dunán, s összességében elmondható, hogy előbb a többi nagy rivális ledolgozta az Arsenal Wenger által jelentett előnyeit, később pedig a szupergazdag tulajdonosoknak köszönhetően most ők kerültek egy új szintre, amihez az Arsenal jelen állás szerint nem tud közeledni, s legjobb esetben is csak tartani tudja a különbséget.

A szombati Manchester United elleni – és a szezonbeli már harmadik – vereséggel az Arsenal egy ponttal alulmúlta a tavalyi pocsék szezonkezdést, s immáron a 2012/13-as idény Wenger legrosszabb idénykezdete, miután az Ágyúsok mindössze 15 pontot tudtak szerezni az első 10 bajnoki alatt.

Sokkal fájóbb az a tény, hogy az Arsenal minden sorozatot figyelembe véve immáron öt meccs óta folyamatosan keresi önmagát – elképzelés nélküli játék, megérdemelt vereségek a Norwich és a Schalke ellen, egy kiszenvedett, lesgólos győzelem a QPR ellen, egy varázslatos fordítás a Reading ellen úgy, hogy 40 perc elteltével már négy gólt kapott Wenger legénysége, s most legutóbb szombaton egy újabb ötlettelen kísérlet, hogy visszatérjünk az élre.

Sajnos a tendencia már nem új: az Arsenal legalább három éve folyamatos leszállóágban van a keret minőségét illetően. Sokatmondó volt André Santos gesztusa a United elleni mérkőzés félidejében, amikor már 45 percnyi játékot követően elkérte van Persie mezét. Mindamellett, hogy a játékosok színvonala is hagy kívánnivalót, a Santos-féle gesztusokkal még inkább ráteszünk egy lapáttal az újabb égésre.

Egy kérdést azonban ne felejtsünk el feltenni: ki a felelős ezért a kudarcért? Mindent ugyanis nem lehet Kroenkére fogni. Nem védeni akarom az amerikai tulajt, de ő egy befektető, és az Arsenal igen is egy jó befektetés. Minden bizonnyal jelentős összeget fog majd keresni, ha néhány éven belül úgy dönt, eladja a klubot, de a szurkolókat nem ez érdekli. S nem érdekelné az önfenntartó modell, a mezszponzori- és beszállítói szerződések 2014-es meghosszabbítása sem, ha az Arsenalnál legalább egy halvány reménysugár látszódna arra, hogy kibírjuk még 18 hónapig legalább a legjobb négyben. Tavaly óriási szerencsével összejött, nem vagyok biztos abban, hogy ez idén is meglesz.

Flamini, Hleb, Nasri, Adebayor, Fabregas, van Persie és Walcott távozása miatt hajlamosak vagyunk Wenger felelőssége fölött szemet hunyni. Mindenért vagy a tulajdonos felelős, mert fukar és nem áldoz a klubra, vagy mindenről a szemét, rohadék játékos tehet, mert a rövid karrierje folyamán ő nem akar egy süllyedő hajón lenni, s még sikerre szeretné vinni a trófeák terén is, ha kell, egy másik klubnál. Miután Wenger valóban óriási munkát és erőfeszítést végez, hogy odaérjen a legjobb négy közé ezzel a csapattal, a francia feddhetetlenné vált a szurkolók szemében.

Pedig könnyen lehet, hogy Wenger a saját korábbi elképzeléseinek csapdájába került, amiből képtelen megújulni. A francia még mindig úgy gondolja, hogy azok a metodikák, amik '96-ban működtek, még működnek most is. Szüntelenül bízik a játékosaiban, mert azt gondolja, hogy a hitéért cserébe viszonzást kap. Ha André Santos az elmúlt öt meccsén végig öngólokat szerzett volna, még akkor sem lenne kétségem, hogy a hatodik meccsen is ő kezd. De hogy ne csak túlozzunk: Thomas Vermaelen már legalább fél éve komoly hibákkal játszik, de mivel ő a kapitány, bérelt helye van a kezdőben, s még a tavalyi legjobb védőnk, Koscielny kedvéért sem cseréli le.

Vagy: a minap olvastam, hogy Wenger komolyan érdeklődött Hugo Lloris iránt a nyáron, akit csak a tulajdonosok fösvénysége miatt nem tudott megvenni. Mintha a francia olyan drága lett volna... Nem, én sokkal inkább el tudom képzelni, hogy Wenger abba a Fabianskiba helyezte az összes bizalmát, aki rejtélyes módon hónapokra le tud sérülni úgy, hogy még játszania sem kell! Hogy tovább folytassam: más menedzsernél elképzelhetetlen, hogy olyan játékosok, mint Diaby vagy Rosicky hosszú távon is egy csapatnál maradjanak.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha Wenger egyszerűen képtelen megújulni, akkor hogyan képes a másik ravasz róka, Sir Alex megtenni azt? Úgy, hogy Ferguson hajlik az innovatív megoldásokra. A skót már legalább négyszer leváltotta a másodedzőket a szakmai stábban, Wengernél ez eddig egyszer jött össze, pont idén nyáron. Persze, el lehet képzelni, hogy Wenger a makacsságával, s a régi-módi stílusához ragaszkodó kitartásával mennyi szabad kezet enged Steve Bould-nak a védelmi feladatok megszervezésén kívül.

Wenger újítása kimerül abban, hogy a játékosait elkezdi posztjukon kívül játszatni. Ami még csak-csak elment egy Henry-val vagy Artetával, de egyre biztosabb, hogy nem fog összejönni Ramsey-vel, aki az irányítói posztról lekerülvén volt már box-to-box középpályás és jobb szélső is. S végül ugyanez okozta pl. Bendtner vesztét, vagy Chamakh hanyatlását és ki tudja, mi várható mondjuk Gervinhóval.

Száz szónak is egy a vége: az Arsenal komoly válságban van, s ezt a konklúziót nem egy ötmeccses periódus alapján lehet levonni. Úgy tűnik, mintha a csapat képtelen lenne a megújulásra, rossz kapukat döngetne, miközben a rivális klubok egyre inkább felülkerekednek Wenger csapatán...

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (57)

11 éve
Én csak azt nem értem, hogy Wenger régebben olyan jól el tudott találni egy igazolást, de van olyan, hogy valamelyik játékos (ld. Park vagy Santos) nem válik be. Minden igazolásban benne van ez a rizikó, a Premier Liga sajátos bajnokság. Vagy ott van pl. az akadémia, alig hozunk fel onnan tehetségeket, pedig állítom, hogy Eisfeld (aki ma is gólt rúgott az U21-ben), megérdemelne egy lehetőséget.
11 éve
Törölt felhasználó
10 éve nézem az Arsenalt megőrülök értük..de én a Bergkampék féle időbe szerettem bele a csapatba..legyünk őszinték az elmúlt évek Arsenaljaiba nehezen lehetne "szerelmes" az ember. A probléma Gazidis! Őt csak az üzlet érdekli hisz zsidó..keresked,üzletet köt (h vigyorog az indonéziakkal megkötött üzlet kapcsán). Pont leszarják h felemelünk e egy kibaszott ezüst serleget e évvégén vagy sem..lényeg h mindig azért egy bl helyezés meglegyen..Wenger is mindig ezen remeg jaj csak a bl..lényeg h mindig egy aránylag "erős" csapat legyen..de hát az elmúlt években ez mostanra végleg kifújt..hisz elment vieira maradt henry..elment henry maradtak fabregasék,nasri,van persei stb..nem kell sorolnom.. de mostanra ennyi van egy örök henry igéretünk walcott és ennyi! Ljungberg,pires,vieira,gsilva,toure,a.cole,clichy,v.persie,nasri,fabregas,hleb,flamini,song, kifújt..ennyi..ne legyen igazam!de ameddig az üzleti modell projekt megy ami nekik a zsidóknak kedvez..ez lesz!és respect Van Persei nek h beleakart szólni..így repült! Megértem akik mennek.. Kivágnék mindenkit Wengerrel együtt..szép amit elért..nyakig szaros ő is. Míg élek szívem ágyu dörrésként ver..go gunners
11 éve
Én azt vettem észre, hogy Wenger kezd belefáradni abba, hogy évről-évre újra kell építeni a csapatot. Persze 100% -os teljesítménnyel mindent belepróbál adni, de egy idő után már az ember úgy érzi, hogy így lehetetlen eredményesnek lenni. Szerintem ő is közrejátszhat, hogy nem költünk eszetlenül, ebben igaza is van, hiszen, ha az utóbbi 3-4 évben nálunk maradtak volna a távozók (akik kezdők voltak, és ha még Fabregast nem is vesszük ide, hiszen "haza" ment.. De Nasri,Clichy,Gallas,Toure,Song,Pussy és most talán még Walcott is felkerül a listára..),akkor nem itt tartana a csapat, nagyon jó elképzelés Wengertől, viszont az ellen már nem tud tenni, hogy ne lépjenek le a játékosok, az már a board balfaszsága, illetve pénzéhessége. Pontosan senki nem tudhatja hogy mi történik a klubbon belül, de szerintem valami ilyesmi forgató könyv lehet..

A prof talán annyiból hibás, hogy végig megbízik játékosaiban,akik szezonokon keresztül sérültek majd mikor felépülnek az első jó szezonuk után lelépnek, és erre már nem is írok példát.. De azt se értem, hogy akiknek döcögve megy a játék és még fiatal, és lennének a helyén jobb játékosok, legalább is jobb formába lévők, azokat mért nem lehet kölcsön adni. (pl.: Ramsey)

A másik, hogy ha lehet rotálni, akkor miért nem cseréli Wenger azokat a játékosokat akik már meccsek óta gyengék. Gondolok itt Poldira, meccsek óta rém gyenge, ott lenne a helyén Arsha. Miért nem ő van a kezdőbe, miért nem kapja meg a lehetőséget, addig is pihenhetne egyet a német. Úgy gondolom, ha bő keretünk Wenger akkor se rotálna..
Szerintem egyre jobban látszik Wengernek már a fasza kivan (joggal). Csak sajnos akárki is jön 2 év múlva Arsené helyére, nem fogja ennyi pénzből a top 4 be tartani a csapatot, előre rettegek mi lesz velünk ha Wenger, már nem fog hosszabbítani a csapattal, arra számít a board, hogy majd egy noname vagy éppen egy nevesebb menedzser (pl.: Guardiola) ennyi pénzből majd a toppon tudja tartani a klubbot. Erre szerintem egyedül Wenger képes.
Szóval nem tudom mi is lesz a klubbal, az biztos hogy akármi történik a klubbal én tűzön vízen át szurkolni fogok nekik. :)
11 éve
Törölt felhasználó
Walcott-nak nem ment tavaly?
Na, ez nekem új!
11 éve
'Lehet hogy Wenger sok mindenben sáros de a vezetőségnek is nagy szerepe van ebben !!! még ha tudnánk sem költekeznénk sokat meg vennénk nagy neveket mert mint tudjátok itt nincsenek csillagászati fizetések meg nem is lesznek ezért ne is várjunk olyan neveket akik megválthatnák itt a világot !!! Amugy Wengert nem kűldeném el sőt ha kicsit jobban engedné kibontakozni a vezetőség és akiket tényleg akar idehoznak akkór biztos vagyok benne hogy ott lennénk minden téren a toppon !!! Ha meg mégis elmenne én Moyest hoznám helyette az Evertonbol !!! Lehet hogy nem nagy sikereket ért el de már 10 éve ha jól tudom edző itt Angliában és tudja hogy lehet itt megmaradni az elitben nemhiába van ott a csapata minden évben az első 10-ben legalább hozzáteszem olyan kerettel amit szétszednek minden évben de mégis tudnak megújulni és újra ottl enni ahol kell !!! Guardiola nem kell ide sem Klopp bár őt énis bírom !!! Írtatok Walcott eligazolásáról is...ehhez annyi a véleményem hogy most a posztján kéne játszatni meg nem a csere padon és kiderűlne pár meccs alatt hogy mit is tud kezdeni !!! Nemigazán ment neki tavaly sem annyira de most meg főleg de remélem belejön és marad bár őtis lehet pótolni mint bárkit !!! Ramsey nagyon gyenge volt tavaly is és most is neki kölcsönbe kéne menni szerintem és itt van az hogy Lansbury-t eladtuk pedig ő jobb lett volna mint Ramsey !!! Abban is egyetértek hogy a selejteket ki kell szórni innen és 2-3 játékos igazolásával újra lendületbe hozni a csapatot !!! remélem sikerűlni fog és újra büszkék lehetünk a csapatra !!! GO GUNNERS !!!')

Szólj hozzá