van Persie 2004-ben igazolt az Arsenalhoz azt követően, hogy Wenger és csapata történelmet írtak a veretlenül megnyert szezonnal. Nagy reményekkel érkezett a fiatal holland és igyekezett is bizonyítani tehetségét. A klubnál töltött évei zömét sérülésekkel, vagy gyakran formán kívül töltötte, kivéve az utolsó 2 szezonját, ahol szárnyalt. Fabregas távozását követően csapatkapitány és a klub legfőbb embere lett, azonban gyorsan megfeledkezett arról mennyit is köszönhet Wengernek és az Arsenalnak és 2012 nyarán eligazolt a Manchester Unitedhez remélvén, hogy ott sikeres lehet. A távozása elég nagy port kavart a klub háza-táján, több forrás úgy vélte, hogy végül Wenger és közte elmérgesedett a kapcsolat. Nézzük meg mi lehetett a távozásának oka és mi történt az utolsó arsenalos napjaiban:

van Persie kész volt tárgyalni a klubbal a jövőjéről, miután a szezon véget ért. A vezetőség dolgát mi sem nehezítette volna meg jobban annál, hogy a játékos több egyéni díjat is elnyert és ez által egyre sikeréhesebbé vált.

van Persie és ügynöke, Kees Vos hosszú évek óta nagyon jó barátok. A szezon végét követően személyesen ültek le tárgyalni Gazidissel és Wengerrel. A megbeszélés Wenger házában volt, mert nem sokkal azelőtt szemműtéten esett át a Mester.

A megbeszélés középpontjában nem az állt, amit az Arsenal és a vezetőség akart, hanem helyette Robin kérései, kívánságai hangzottak el leginkább. A holland támadó szerette volna tudni az Arsenal jövőbeli elképzeléseit.

Az Arsenal még áprilisban bejelentette Lukas Podolski leigazolását és voltak további tervek a klub későbbi erősítésére is. Az előző szezonban nyújtott szinte utánozhatatlan teljesítményét követően Robin másképp látott mindent. Podolski érkezése hallatán dühös lett, ugyanis Ő konkrét neveket mondott Wengernek, hogy kiket igazoljon és ki legyen a pótlása (amennyiben úgy adná a sors, hogy kiesne kisebb-nagyobb időre). Továbbá követelte, hogy a visszavonuló Pat Rice helyére egy külső embert hozzanak. Kifejezetten tiltakozott Steve Bould kinevezésén, mint Wenger jövőbeli segítője, mert úgy gondolta sokkal sikeresebb lenne a klub egy kis 'vérfrissítéssel', hiszen véleménye szerint több ember túl kényelmes munkát végez az Arsenalnál, csökkentve a klub lehetőségeit. Persie versengett Wengerrel a Mester elképzeléseivel. Úgy tűnt a világ egyik legveszélyesebb csatára és a világ egyik legelismertebb menedzsere kapcsolata kezd megromlani.

A terv, mely szerint a szezon vége és az EB között meg kell egyezni a játékossal nem sikerült. Robin elutazott az EB-re, eközben Wenger erősen dolgozott további nagyobb nevek leigazolásán, hogy meggyőzze a holland támadót.

A Board kijelentette, hogy nem hagyják Robint könnyen távozni, holott Ő békés búcsút akart, míg Wenger megfogadta, hogy nem fogja eladni a játékost, történjék bármi.

Az egész helyzet akkor mérgesedett el legjobban, mikor Persie a hivatalos honlapján közzétette véleményét. Leírta, hogy nem ért egyet az Arsenal jövőbeli elképzeléseivel és nem hajlandó aláírni új szerződést a klubbal. Ekkor a vezetőség mindent megtett annak érdekében, hogy a helyzetet helyrehozzák, de már látszott, az egész ügy elveszni látszik.

Persie visszatért az EB-ről és újra a csapattal edzett. A tények ismeretében több klub kifejezte érdeklődését az elvágyódó csatár iránt. Spanyolországból a Real Madrid és a Barca, Olaszországból a Juventus, Angliából a City, Chelsea és a Manchester United jelezték szándékukat. Wenger 30 millió euróban szabta meg az árát az egyébként többet érő friss gólkirály csatárnak. A Juventus hamar jelentkezett is, azonban az Ő ajánlatuk nem érte el a klub által megszabott összeget és Persie se akarta elhagyni Angliát.

Először úgy tűnt a Cityhez igazol, mert a manchesteri kékek heti 300 000 fontos fizetést sem sajnáltak volna adni a gólerős támadónak. Voltak olyan pletykák is, hogy költöznie sem kellett volna, mert Manciniék biztosítottak volna neki egy helikoptert, amely minden nap elvitte volna a City edzéseire. Robint nem érdekelte ez az ajánlat és ezt követően kezdett el közeledni a Unitedhoz.

Ekkor jött egy újabb fordulat, amikor is az Arsenal leigazolta Cazorlat. van Persie nagyon örült Santi érkezésének, és bízván a további érkezők érkezésében, kivárt. Robin elutazott a csapattal a német edzőtáborba.

Néhány nappal a Köln elleni meccs előtt Wenger engedélyt adott Gazidisnek a MU képviselőivel való tárgyalásra Robin eladásával kapcsolatban. A meccs ideje alatt több drukker kifütyülte a játékost és a meccs végére már megvolt az egyezség a klubok közt 22 millió fontról. Újabb fordulat történt az ügyben, amikor Wenger kijelentette, hogy addig nem írja alá a játékos eladásával kapcsolatos papírokat, míg a United nem ad további 2 milliót a játékosért. Augusztus 13-án végül megadták Fergusonék a kért 24 milliót és egy hosszú átigazolási huzavona lezárul.

Holnap Robin van Persie és az Arsenal ismét egy pályán leszne, de riválisként. Wenger ismét egy olyan játékost vesztett el, akit fiának tekintett, akiből klasszist nevelt és aki mindezt semmibe véve minden érzelem nélkül elárulta mentorát. Mindezek tudatában Wenger megkérte az Arsenal szurkolóit, hogy ne bántsák a holland támadót a szombati rangadón.

Sokan elfelejtik, hogy Wengernek mekkora kihívásokkal kell szembenéznie minden szezonban. Sokunk nem látjuk át mindazt, amit neki át kell élnie a klub menedzsereként, amikor több oldalról szurkálják. Annyi azonban a Robin-saga idején is kiderült a menedzserünkről, hogy távozzon akárki, árulja el akárki, Ő addig adja a legtöbb tudását a klubért, amíg az egészsége engedi.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (22)

11 éve
zak05! "tegyétek a szíveteket a kezetekre" Azt, hogy kell? 🐍 (ezt egy picit elírtad)
Egyébként mindenki azt gondol amit akar a távozásáról és az azzal járó herce-hurcáról, de Robin most már csak egy ellenfél (csak egy "tehén"). Inkább a saját csapatunkkal kell foglalkozni, én inkább attól tartok, hogy pár embernél tele lehet a gatya és ettől nem merünk nyugodtan focizni. Nem kell befosni tőlük, mert hazai pályán is verhetők ezt még a csirkék is bemutatták. Ha ők nyerni tudtak akkor mi is! Úgyhogy GO GUNNERS!

11 éve
Törölt felhasználó
nem teljesen értek eggyet ezzel a cikkel!! először is nekünk sem szabad elfelejteni h robin mit tett a klubbért tavaly és azelött is!! ráadásul a legvégsőkig kivárt az eligazolással mert várta az erősítést! nem akart ő senkit elárulni! nem őt és nem is wengert kell hibáztatni az eligazolásért... sztem mindenki tudja h kiket kell okolni!! és hogy miért!! meg kell érteni rvp-t is!! 28 évesen ha kupát akar nyerni váltani kell mert pontosan tudja h itt nemsok esélye van rá ( bár sztem a jelenlegi MU-val se sokkal több) és még csak nem is a pénzt választotta!! tegyétek a szíveteket a kezetekre és mondjátok h ti nem igazoltatok volna el (najó kapcsoljátok ki az arsenal iránti imádatotokat!) !! sajnálom h elment de valahol megértem!! és senki ne hasonlítsa henryhoz mert az más tészta!! ő egy sikeres arsenal csapat csatára volt!! ha neki is ennyi időt kellett volna ilyen eredménytelenül és ilnyen hanyatló formában végignézni látva h a menedzsment csak rombolja a csapatot lehet ő is elöbb dobbantott volna! de ettől még ő egy TRUE GUNNER marad és RVPről se feltételezek mást!!
11 éve
Törölt felhasználó
Bendi13! Szerintem a Reading ellen a félidőben sikerült felspanolni a fiúkat, hogy ne menjünk messzire (:
11 éve
Törölt felhasználó
Csak néhányszor tér vissza ez a tetű a pályánkra, annyit belehet vállalni, hogy most az egyszer kapjon pofájába. És kapni is fog.
11 éve
Törölt felhasználó
Szerintem felesleges lenne mert úgy is minket büntetnének meg nem az united-et. Minden-ért mi sz*punk mindig. PL. sose láttam még hogy az United-et megbüntették volna, de minket szinte minden évben elkászálnak. Minden évben eltiltják Wenger-t, SAF-t hányszor? Mikor volt olyan hogy nekünk adnak meg 11-est a birók ami jogos lenne de tovább fújják. Furcsa dolgok ezek, de tavaly nem emlékszem 1 haza rendezéső mérkőzésünkön se hogy kaptunk volna 11-est. Sokszor úgy érzem mi vagyunk a PL-ben a fekete bárány, akit már rég a 2. 3. osztályba száműznének. :down:

Szólj hozzá