Mikel Arteta az Arsenal hivatalos magazinjának elárulta: meg kellett változnia a mentalitásának azt követően, hogy 2011-ben az Evertonból az Arsenalhoz igazolt.

Arteta azóta alapembere lett Arséne Wenger csapatának - a kezdőcsapatból kihagyhatatlan, idén nyáron Robin van Persie távozásával ő lett az Arsenal helyettes-kapitánya is. Arteta érthetően elégedett a fejleményekkel, még ha a pályán elfoglalt pozíciója nem kevés mértékben változott az evertonos időkhöz képest.

"Az enyém egy nagyon fontos feladat, egyensúlyoznom kell a támadás és a védekezés között, legalábbis ezzel próbálkozok." - mondta Arteta.

"Mentálisan egy kissé meg kellett változnom - tudom, hogy nem segíthetek annyit a támadásokban, mint amennyit korábban, egy picit fel kellett áldoznom magam. De ha ez a csapat hasznára válik, akkor nagyon boldogan megteszem."

"Ha egy ilyen nagy csapatban játszik az ember, mint az Arsenal, akkor hozzá kell szoknia a különböző helyzetekhez és feladatkörökhöz. Rengeteg támadó-felfogású játékosunk van, akik óriási minőséget képviselnek elől. Emiatt tudom, hogy nekem nagy felelősségem van a védekezésben."

"Segítenem kell a csapattársaimat, és örömmel teszem ezt, mert hozzuk az eredményeket."

Arteta azért azt is elárulta, hogy a védekező középpályások szerepköre is jócskán módosult az évek alatt.

"Rengeteg aspektusban a topon kell lenni ezen a poszton: nemcsak fizikailag megterhelő a védekező középpályás posztja, de folyamatosan résen kell lenni, várni kell a labdát, olvasni kell a játékot. Vissza lehet szerezni a labdát hihetetlen becsúszások nélkül is, de ehhez a jó területen kell lenni."

"Nem is fizikálisan, hanem mentálisan jelent nagy terhet ez a poszt, mert elég egy kis hiba, és az ellenfél lekontrázhat bennünket, amiben mindig ott leselkedik a gól veszélye."

A spanyol játékos hozzátette: szeretné, ha tapasztalataiból a fiatalok tanulnának.

"Úgy gondolom, hogy a játékosoknak óriási felelősségük van, ezért igyekszek mind a pályán, mind azon túl felelősségteljesen viselkedni. Nem pusztán magunk miatt, hanem amiatt is, amit mi képviselünk a többi embernek. Szerencsés helyzetben vagyunk, és ezt jó célból kell felhasználunk. Néha túl sok hibát követünk el!"

"Még mindig csak 30 éves vagyok, s korábban ahhoz szoktam hozzá, hogy 35-36 éves játékosokkal játszok együtt. Az én korom az Arsenalban ugyanakkor már az egyik legidősebbnek számít. Ez egy kicsit vicces, de belül tudja az ember, milyen felelősségel jár, ha a 17-18 évek fiatalok bennünket néznek."

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (7)

12 éve
Törölt felhasználó
az egyik legjobb igazolásunk volt... nagyon bírom a srácot....
12 éve
Törölt felhasználó
Mindenkivel egyetértek! Igazi érték ez az ember. Ha lehet hosszabbítsunk vele a pályafutása végéig!
12 éve
Törölt felhasználó
Ez az ember egy igazi példakép. Sokan példát vehetnének róla! Remélem pályafutása végéig itt marad velünk. Hihetetlen, hogy mennyire elkötelezett a csapat iránt. Ha azt mondaná neki a mester, hogy a következő meccsen kapus lesz akkor szerintem szó nélkül beállna és hozná a legjobbját amit tud. Imádom :D
12 éve
Törölt felhasználó
a legjobb játékosunk szerintem,ez az ember annyira alul van becsülve hogy az lehetetlen,tavaly ha jól emlékszem tán csak 1 meccset nyertünk meg amíg nemvolt,tiszta Gilberto Silva..
12 éve
Az embernek az az érzése,hogy hol volt ez a játékos eddig? Sokkal hamarabb el kellett volna hoznunk. Nagyon szurkolok neki, hogy kapjon egy esélyt del Bosque-től. Ha egy Benat kapott, akkor Artetának is kapnia kell.

Szólj hozzá