Fiatal, német, középpályás és a Borussia Dortmundtól jött. Bár sokan Mario Götzét szerették volna az Arsenalnál látni, a szurkolóknak be kellett érniük egy ismeretlenebb tehetséggel, Thomas Eisfelddel. A 19 éves játékos a 2012-es téli átigazolási szezon egyetlen érkezője volt az Arsenal számára, aki ha nem is azonnal robbant be a felnőtt keretbe, mindenképpen jó eséllyel rendelkezik erre a későbbiek folyamán.

Eisfeld tehetségére az elmúlt napokban, az Arsenal ázsiai túrája folyamán figyelhettek fel a csapat rajongói. A középpályást – mint amúgy minden játékost – hosszú hónapok során figyelték Wenger szakemberei, s bár eredetileg úgy festett a helyzet, hogy mint szabadúszó játékost igazolják le a szezon végén - ingyen - a Dortmund hosszabbítási ajánlata miatt az Arsenalnak is közbe kellett avatkoznia.

Így végül 500 ezer euró ellenében, de Eisfeld már januárban csapatot válthatott, s ez megkönnyítette a beilleszkedését az Arsenalba. A visszahúzódó középpályás már a kezdeti meccsein megmutatta képességeit a tartalékmeccseken annak dacára, hogy az elmúlt hónapokban egy súlyos ínsérülés miatt kényszerült hosszabb kényszerpihenőre.

Az Ázsia-túra előtt azonban a szerencse ezúttal Eisfelddel volt. Miután Henri Lansbury egy sérülés miatt nem utazhatott a csapattal, Wenger úgy döntött, hogy a német játékost hívja be az angol helyére. Eisfeld a három lejátszott meccs alatt összesen 43 percet kapott Wengertől, és a két rúgott gólja ismét a francia menedzsert igazolta.

A találatok mellett fontos még Eisfeld sokoldalúságát és helyezkedését kihangsúlyozni. Az Arsenal játékstílusa miatt többdimenziós játékosokra van szükség a keretben, Eisfeld pedig ilyen téren sem lóg ki.

Az Arsenal tartalékcsapatának tavalyi edzője, Neil Banfield például többnyire klasszikus irányítóként küldte ki Eisfeldet a pályára, de az első gólját árnyékékként szerezte a csapatban. Az Ázsia-túra alatt Wenger pedig mindkét szélen bevetette, de játszhatott a fabregasi szerepkörben is, teljes taktikai szabadsággal a középpálya közepén.

Bár a technikáját illetően Eisfeld egyelőre még elmarad a spanyol játékos szintjétől, az alapok mindenképpen biztatóak. A német játékos ösztönösen jól mozog be az üres területre, jók a labda nélküli helyezkedései, s a kapu előtt is remekül feltalálja magát, a gólszerzési lehetőségek előtt.

Ezek után nem csoda, ha Arséne Wenger is pozitív jelzőkkel méltatta Eisfeld teljesítményét.

"Thomas egy remek fiatal reménység, fantasztikus tehetséggel. Jók az alapok, jó a helyezkedése, és a technikája is. Úgy véljük, remek esélye van arra, hogy megfelelően fejlődjön nálunk. Bár még egy nagyon fiatal játékosról van szó, a Dortmundnál már bizonyította a tehetségét, tudjuk, hogy minőségi erősítése lesz a klubunknak." - mondta Wenger.

"Egy nyugodt, intelligens, jól helyezkedő játékosként ismerhettük meg őt az ázsiai túra alatt, életre keltette a játékunkat. Minden alkalommal, amikor feljött a pályára azonnal láthattunk tőle valamit. Remek befolyása volt a játékunkra. Üres emberré tudja játszani magát, a passzai megfelelőek, s a tizenhatoson belül is remekül feltalálja magát. Ezeket a dolgokat nem lehet megtanítani egy játékosnak. Thomas maximális pontot kap az Ázsia-túrán nyújtott teljesítményéért." - tette hozzá a francia.

Eisfeld az elmúlt hetekben úgy nyilatkozott, jól sikerült a beilleszkedése az Arsenalhoz, amiben egy másik német játékos, Per Mertesacker is segített.

"Nagyon büszke vagyok, hogy az Arsenal játékosa lehetek, igazán nagy megtiszteltetés, hogy ennyi remek klasszis játékossal edzhetek és játszhatok majd együtt. Tomas Rosicky például az egyik példaképem, van is egy képem róla a szobám falán, az ő dortmundi játékán nőttem fel." - mondta Eisfeld.

"Sikerült gyorsan beilleszkednem, mert mindenki sokat segített nekem. Az elején egy picit akadtak nehézségeim, főleg a Swansea ellen összeszedett sérülésem miatt, de utána minden jóra fordult. Arra már az elején rájöttem, hogy az angol foci gyorsabb és jobban épül a játék fizikai mivoltjára, mint a német. Per Mertesackerrel például sokat beszéltem, ő adott néhány tanácsot nem csak ezzel, de az angliai élettel kapcsolatban is."

"Emellett pedig izgatottan várom már, hogy Lukas Podolskival is együtt játszhassak. Világklasszis játékosról van szó, a nagy tornákon rendre az ő játékát néztem, ami remek volt."

A folytatás azonban még nem teljesen eldöntött Eisfeld számára. Egy esetleges kölcsönszerződéssel sok tapasztalatot szerezhetne, ám az Arsenal várhatóan Londonban tartja őt a közelgő NextGen és a fiatalok számára fontos Ligakupa meccsek miatt, ahol továbbra is megcsillogatathatja a képességeit a csapat szurkolói előtt.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (3)

12 éve
Törölt felhasználó
off: Almunia a Watford-hoz szerződött!
12 éve
Törölt felhasználó
Nagyon okosan mozgott a pályán. Remélem, kibontakozik a tehetsége nálunk és elkerülik a sérülések! Szimpi srác... szóval, sok sikert kívánok neki!
12 éve
Nagy játékos lesz, akár már idén lehetőséget adnék neki az 1. csapatnál! :) Mikor még a Dortmund-ban játszott nagyobb tehetségnek tartották ,mint Götzét!Csak jött egy komoly sérülés,így nem tudott betörni a Dortmund első csapatába!Van fantázia a játékában és ahhoz képest milyen fiatal, nem csak alibi passzokat láttunk tőle!Mindkét gólja nagyon okos volt, szerintem 1-2 éven belül be fog futni nálunk!

Szólj hozzá