Kyle Bartley személyében egy korábbi akadémia-játékos előtt nyílt meg az ajtó a bizonyításra.

A fiatal angol védő 2007-ben csatlakozott az Arsenal utánpótlás csapatához a Bolton együttesétől, s hamarosan a tartalékcsapat egyik húzóemberévé vált. 2009-ben tagja volt az FA Ifjúsági Kupát nyerő keretnek, később pedig a Neil Banfield-által irányított tartalékok kapitánya lett.

Az angol védő az elmúlt két évben a Sheffield Unitednél és a korábbi skót bajnok Rangersnél pallérozódott – mindkét helyen következetes, jó formát nyújtva, állandó tagjaként a kezdő csapatnak.

A szakértők szerint Bartleynek mindene meg van ahhoz, hogy kiemelkedő védővé váljon, még ha ezért olyan játékosok elé kell kerülnie Arséne Wenger rangsorában, mint Koscielny, Vermaelen vagy Mertesacker. A testi felépítettsége mellett jól olvassa a játékot, ráadásul a magassága miatt a légi párharcokat is rendre megnyeri. A korábbi technikai éretlenségére pedig sikerült kellő tapasztalatot szereznie az előző két idényben, mindenféle szemszögből.

"Rengeteget tanultam a Sheffield Unitednél, voltak jó és rossz időszakaim egyaránt – de összességében fantasztikus volt az ott eltöltött idő. Sok remek játékossal játszhattam a Sheffieldnél ráadásul végig tömött lelátók előtt. A Bramall Lane-n végig 25 ezer sheffield-i szurkoló skandált, de félelmetes volt a Newcastle ellen is játszani a St. James' Parkban, 50 ezer rajongó előtt." - mondta Bartley, miután visszatért a Sheffield Unitednél töltött kölcsönidőszakából.

Wenger terveiben már tavaly is szerepelt Bartley, mint a felnőtt keret játékosaként, ám a védő akkor egy komoly sérülés után a felkészülési program közepén térhetett vissza. Emiatt a francia úgy gondolta, hogy egy szezon erejéig még ismét kölcsönadja őt a Rangershez, ám most Wenger szerint is eljött az idő.

"Ha őszinte akarok lenni, az előző szezonban még csak a közelében sem voltam az Arsenal felnőtt csapatához. De egy rövid kitérő után visszatértem, erősebbnek érzem magam, s most már úgy gondolom, készen állok." - nyilatkozta Bartley tavaly.

"Megtanultam, hogy milyen elvárások vannak egy nagy csapatnál, ahol azon dolgoznak a játékosok, hogy trófeát nyerjenek, s ahol irtózatosan fontos, hogy bajnokokká és győztesekké váljanak. Minden egyes alkalommal, amikor a játékos a pályára lép, csak a győzelem az elfogadható eredmény."

"Személy szerint úgy gondolom, hogy képes vagyok pluszt adni a csapatnak, mert másmilyen stílusban játszok: sokkal inkább szeretem a fizikai párharcokat."

Az idei szezonban azonban eljöhet Bartley nagy esélye, miután Wenger hivatalosan is felhívta a felnőtt csapathoz, s a 35-ös mezszámot kapta a keretben. Az angol védő pedig az első olyan játékos lehet, akinek a beilleszkedésében nagyban hozzá fog járulni Steve Bould jelenléte, mint a csapat asszisztens menedzsere. Bould korábban az Arsenal U19-es csapatának az edzője volt, s sokat segített Bartleynak a beilleszkedésben.

"Minden olyan dologra, amit most tudok Steve tanított meg." - mondta Bartley.

"Például a fejjátékom pocsék volt, amikor megérkeztem a Boltontól, de Steve és Neil Banfield munkájának hála, most már egyre jobb lesz. Rengeteget gyakoroltuk ezen a téren az akkori védőpárommal, Luke Aylinggal. Stevék rengeteg dolgot mutattak, amitől jobb lett az időzítésem a felugrásnál, jobbak lettek a fejeseim irányzéka és erőssége is."

"Steve még a modern játékra jellemző becsúszásoknál is segített. Az ő idejében még léteztek brutális, hátulról történő becsúszások, de ezek már nem jellemzőek manapság, a játékvezetők sem igen díjazzák. Steve azonban megmutatta, hogyan kompenzálhatjuk, ha a helyezkedésünkben hibát vétünk. Nagyon hálás vagyok neki."

Steve Bould is elismerően nyilatkozott Bartleyról.

"Emlékszem rá, amikor hozzánk igazolt, gyakorlatilag egy fiatal tinédzserként. A benne lévő potenciál már akkor is megmutatkozott, de igazából csak most vált felnőtté. Ez nem csak a fizikai fejlődésén látható, hanem az életmódján, de még a beszédstílusán is."

"A Rangersnél óriási tapasztalatot szerzett, rendkívül jól viselte a rá nehezedő nyomást. A skót csapat edzői is nagyon elégedettek voltak vele, csak dicsérő szavakkal illették a teljesítményét."

"Mi mindig is láttuk a benne szunnyadó potenciált, de most már úgy tűnik, ő maga is kezdi ezt elhinni. Ez nem arrogancia, de mégis talán ez a legnagyobb dolog, amelyben fejlődött az elmúlt két évben."

"Persze, be kell majd illeszkednie az Arsenalba is, mivel a skót és az angol Premier Liga között van némi különbség, de előny, hogy a Rangers is hasonlóan játszik, mint az Arsenalnál, ráadásul a nyomást is sokkal inkább bírni fogja. Természetesen az Arsenalnál egy picit intenzívebbek lesznek a dolgok, de Kyle-nak egész egyszerűen csak meg kell ragadnia a lehetőséget, mivel minden esélye meg van rá, hogy nagy karriert fusson be." - nyilatkozta Bould a játékosról.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (5)

12 éve
Törölt felhasználó
Há' mer' mér'? 😏
12 éve
Törölt felhasználó
Sajnos ő soha nem fog nagy karriert futni az Arsenalban :-S
12 éve
Törölt felhasználó
Nehéz dolga lesz betörni a csapatba, de remélem kap esélyt bizonyítani
12 éve
remélem nem igaz....:/
12 éve
Törölt felhasználó
david ornstein breaking news: " Cazorla has announced its intention not to leave the Malaga team" :(

Szólj hozzá