Talán sokatmondó volt az a gesztus Arséne Wenger részéről, amikor a francia menedzser a mindent eldöntő, West Brom elleni bajnoki szezonzáróra nem az egész évben lehetőséghez jutó Aaron Ramsey-t hanem a fiatal Francis Coquelin-t nevezte a pályára Alex Song mellé, a sérülésével bajlódó Mikel Arteta helyett.

Coquelin még 2008-ban, a Stade Lavallois akadémiájáról érkezett próbajátékra az Arsenalhoz, de már akkor meggyőzték a csapat utánpótlás kategóriájának a vezetőit, hogy érdemes lesz őt hosszú távra is leigazolni. A fiatal franciát már akkor is óriási tehetségnek, mi több, az új Makelelének tartották, aki mindamellett, hogy agresszív és a lehetetlent nem ismerő védekező középpályás, remek passzpontossága miatt ún. box-to-box szerepkörben is játszhat; a saját tizenhatosától az ellenfél tizenhatosáig bármilyen középpályás feladatot ellátva.

Coquelin, akinek a példaképe Steven Gerrard, számára több lehetőség is kínálkozott, az Arsenal mellett olyan francia nagycsapatok is érdeklődtek iránta, mint a Lyon, vagy a Marseille, ám ő mégis kitartott amellett, hogy Angliában próbál szerencsét – döntésében természetesen Arséne Wengernek volt a legnagyobb szerepe, és annak, hogy az Arsenalnál a fiatal játékosok képletesen is labdába rúghatnak a tapasztaltabbak mellett.

Francis már az Arsenalhoz igazolása utáni első felkészülési meccseken is hozta a szakértők és a csapat játékos megfigyelőinek az elvárásait, s a Barnet és a Szombathelyi Haladás elleni barátságos találkozókon ideig-óráig a felnőtt csapatban kapott szerepet Wengertől. Természetesen a főszezonban már csak a tartalékcsapatban jutott lehetőség Coquelin számára, de jelzésértékű, hogy egyre inkább kezdte kiszorítani azt a Mark Randallt Neil Banfield együttesében, akit Wenger személyes kedvencének is tartottak abban az időben.

A játékos fejlődésében természetesen kulcsszerepet játszottak a ligakupás lehetőségek, de a Lorientnél eltöltött hónapok számítottak a leginkább Coquelinnek, ahol tovább finomíthatta az Arsenal játékstílusához elengedhetetlen képességeit.

„Úgy gondolom, hogy nagyon sok mindenben változtam a Lorientnál eltöltött hat hónapom során. A csapat edzője, Christian Gourcuff amennyire szigorú szakember, olyan sokat ad a stratégiára is. Rengeteg dologra kellett figyelnem, de ez még jobb játékossá tett.” – mondta Coquelin.

„A Lorient és az Arsenal stílusa sok mindenben egyezik, mindkét csapatnál azt követelik az edzők, hogy a földön járassuk a labdát, lehetőleg rövidpasszokkal. Minél többet játszhattam a Lorientnél, annál jobb játékos lettem. Elégedett vagyok a fejlődésemmel. Tisztában voltam a képességeimmel, mielőtt a Lorienthoz igazoltam volna, tudtam, hogy mit akarok elérni.”

Arséne Wenger jó barátja, Christian Gourcuff is elégedett volt Coquelinnel a Lorientnél eltöltött hat hónap után.

„Nagyon elégedett vagyok Francis teljesítményével, őszintén szólva el kell ismernem, hogy engem is meglepett a fejlődése a nálunk eltöltött időszaka alatt. Amikor hozzánk került, nagyon sok rossz döntést hozott, amikor nála volt a labda, de ez már a múlté, most már sokkal pontosabbak a passzai, s a labdakezelése is sokat javult. Ezzel ő okozta az egyik legkedvesebb meglepetést a szezon folyamán a számunkra.” – mondta Gourcuff.

Coquelin számára az áttörést a 2011/12-es szezon jelentette. Az idény első részében leginkább Alex Song és Emmanuel Frimpong sérüléseikor kellett beugrania az Arsenal felnőtt csapatába, de minden alkalommal derekasan helytállt. Az egyik kiemelkedő teljesítményt a Tottenham elleni, októberi rangadó nyújtotta, amikor Songnak a védelemben kellett szerepelnie, ám Coquelin cseppet sem zavarodottan vette át a kameruni szerepkörét a középpályán. Bár az Arsenal kikapott a riválisától, a szurkolók észrevették Coquelin jó teljesítményét, s őt választották a meccs legjobbjának a csapat hivatalos weboldalán.

„Egy kicsit valóban meglepett a menedzser döntése, hogy rám számít a középpályán, de természetesen ahogy megtudtam, hogy játszani fogok, a legjobb teljesítményemmel készültem a meccsre. Nyilvánvalóan rengeteg dolog van, amin még fejleszteni szeretnék a játékomat illetően, de továbbra is keményen fogok edzeni, aztán majd meglátjuk, hogy tudok-e még jobban szerepelni.” – mondta Coquelin a mérkőzést követően.

Coquelin másik remekre szabott teljesítményére a ligakupában, a Manchester City ellen került sor, amikor a francia játékos Emmanuel Frimpong mellett játszott rendíthetetlenül a középpályán. Coquelin minden képességét megcsillogtatta, amire egy box-to-box ’mindenes’ középpályásnak szüksége van, s bár a meccset egy jól sikerült City-kontra miatt az Arsenal elveszítette, a rajongók újabb elismeréssel honorálták a fiatal tehetség erőfeszítéseit.

A szezon második felében azonban már egy másik szerepkörben, jobb szélső hátvédként kellett besegítenie Coquelinnek a foghíjas Arsenal-védelemben, Sagna és Jenkinson hiányában. A franciának az első meccsén ezen a poszton, az Aston Villa ellen ugyan még meggyűlt a baja Charles N’Zogbiával az első félidőben, a második játékrészre azonban már felvette a harcot honfitársával, s egyre több szerelést és közbelépést mutatott be.

Bár Wenger elmondása szerint Coquelinnek egy picit fűlt a foga, hogy jobb hátvédként játsszon, a játékos bármelyik poszton szeretett segíteni a csapatnak.

„Annyit akarok játszani, amennyi csak lehetséges. Lehet, hogy olykor-olykor jobb hátvédként számít rám a menedzser, de ez nem jelenthet problémát csak azért, mert posztom szerint középpályás vagyok. Igyekszem minden poszton a lehető legjobban játszani.” – mondta Coquelin.

Coquelin szerződését az előző szezonban 2015-ig hosszabbították meg a játékos remek teljesítménye okán. A kérdés persze vele kapcsolatban is az, hogy mit hoz a jövő. Sajnos az elmúlt szezonban őt sem kerülték el a hosszabb-rövidebb sérülések, ám a következő szezonban minden eddiginél jobban szükség lehet egy jó formában játszó Coquelinre, tekintve, hogy Sagna egy pár hétig még a szezonrajt után sem lesz bevethető; mindemellett pedig Alex Song másik kihívója, Emmanuel Frimpong is lábadozik a keresztszalag-szakadása óta.

Aaron Ramsey nem az Arsenallal, hanem a nagy-britanniai alkalmi válogatottal fog felkészülni a klubidényre, így szinte biztosra vehető, hogy ha valamilyen sérülés nem áll Coquelin útjába, a fiatal játékos még több lehetőséget fog kapni a klub ázsiai, illetve nigériai felkészülései során akár középpályásként, akár jobb hátvédként.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (12)

12 éve
Törölt felhasználó
ericsson +1,hülyék lennénk nem kihasználni egy ilyen lehetőséget.
12 éve
Allan McGregor, a kapusuk jöhetne.
12 éve
Törölt felhasználó
Most köcsög leszek és azt mondom vásároljunk be a Rangerstől. Tán feloszlik a klub, vagy nem is tudom mi lesz velük, de onnan most szinte ingyen lehetne hozni a játékosokat.
12 éve
Törölt felhasználó
Nem tudom, miért van úgy felkapva ez az M'Vila gyerek, de engem egyáltalán nem győzött meg. Az meg, hogy emberként is milyennek tűnik, egy másik negatívum.
12 éve
Szerintem felesleges lenne megvenni M'Vila-t!Amíg Song ANK-n lesz ott lesz a helyére Artera,Coquelin és Frimpong!Én sokkal inkább egy jó támadóközéppályást vennék meg!

Szólj hozzá