Talán nem túlzás azt állítani, hogy tíz Arsenal-szurkolóból kilenc nem követi figyelemmel a Costa Rica-i futball bajnokságot heti rendszerességgel, így Joel Campbell neve sem volt túlzottan ismerős, amikor az ifjú csatártehetséget tavaly nyáron megbízható források is összefüggésbe hozták a klubbal. Az Arsenal játékosmegfigyelői azonban sűrűn pásztázzák a dél-amerikai labdarúgó bajnokságokat, így a jó teljesítménye miatt nem csoda, hogy fennakadt a 19 éves csatár a csapat radarján.

Bár az Arsenal megfigyelői általában legalább egy szezon erejéig kémkednek a kiszemelt játékosok iránt, Campbellnek lényegében elegendő volt a 2011-es Copa America csoportkörének egyik meccsén nagyot alkotni, Bolívia ellen. Emberünk először a bal oldalon szerzett labdát, s a belső védőből bohócot csinálva rúghatott kapura, s bár a lövés végül kimaradt, a lecsorgó játékszert Campbell honfitársának sikerült a hálóba juttatnia. Pár perccel később pedig Campbell ismételten a bal oldalon robbant be, s végül tüzelt a bolíviai hálóőr hasa alatt a kapuba, 2-0-ra alakítva a végeredményt.

Azon az estén egy nyers, de bámulatos tehetséget ismerhetett meg a világ, s az Arsenal megfigyelői is biztosak lehetettek a dolgukban. Az angol csapat nemsokára hivatalos ajánlatot tett Campbellért a játékos klubjánál, s kissé hosszas átigazolási procedúra után tavaly augusztusára hivatalosan is Arsenal-játékossá vált a Costa Rica-i tehetség.

"Joel egy rendkívül sokoldalú támadó, bármelyik szélen, vagy középen is megállja a helyét. Tudjuk, hogy kockáztattunk a leigazolásával, de úgy gondoljuk, megéri ezt a rizikót. Meglehet, hogy nem egy nagy átigazolási díj ellenében igazoltuk le őt, de óriási hiba csak a kiadott összeg tekintetében megítélni egy játékost." - mondta Wenger Campbell leigazolásakor.

"Egy álmom vált valóra azzal, hogy egy ilyen nagyszerű angol csapathoz igazolhattam, mint amilyen az Arsenal. Készen állok a váltásra, nagyon örülök, hogy Londonba költözhetek, s azon leszek, hogy minél jobban teljesítsek az új csapatomnál. Az Arsenal nagy népszerűségnek örvend a hazámban, s örülök, hogy én lehetek az első Costa Rica-i játékos, aki a pályán is bizonyíthat majd ebben a csapatban." - mondta Campbell, aki hozzá is tette, hogy mik a fő erősségei.

"Jónak érzem magam az egy-az-egy elleni párharcokban, ráadásul annak ellenére, hogy középső csatár vagyok, hasznosan tudok játszani mindkét szélen is. Az azonban biztos, hogy rengeteg mindent fogok tanulni az új csapattársaimtól, akik mind egytől-egyig tapasztaltak és remek labdarúgók. Mondanom sem kell, Arséne Wenger egy remek edző, aki tudja, hogyan hozza ki a legtöbbet a fiatal játékosaiból. Az Arsenal játékát gyerekkorom óta figyelem, s remélem, hogy én magam is jobb játékossá tudok majd válni itt."

A 2011-es nyár folyamán azonban az Arsenal kérelmét elutasította a brit belügyminisztérium  Campbell munkavállalási engedélye kapcsán, emiatt egy szezon erejéig kölcsönbe kellett adni a játékost. A következő szezont már várhatóan azonban Wenger csapatában fogja megkezdeni, hiszen ha a 'rendes' munkavállalásiját nem is, a kivételes tehetségére kaphat speciális vízumot - mint ahogyan Ryo Miyaichi esetében is láthattuk.

Campbell így a francia ligába, a Lorienthez csatlakozott, amely csapattal Laurent Koscielny megvétele óta az Arsenal kialakított egy nemhivatalos partneri kapcsolatoz. A múltban például Francis Coquelin is már Christian Gourcuff csapatában is pallérozódott, s vált sokkal kifinomultabb játékossá, s most Campbellen a sor. Külön dicséretes, hogy Campbell az esetleges nyelvi akadályok ellenére is beleegyezett a francia kölcsönjátékba, s nem akart mindenáron spanyol csapathoz menni, mint ahogyan azt Carlos Vela kikötötte.

Az ifjú Costa Rica-i tehetségnek azonban csöppet sem volt egyszerű dolga, hogy játéklehetőséghez jusson a francia csapatnál, ugyanis rajta kívül még legalább három középső csatár pályázott a kezdőbe kerülésért, s érdekesség, hogy közülük ketten korábbi Arsenal-játékosok, hiszen mind Jeremie Aliadiere, mind Gilles Sunu az Ágyúsok utánpótlás csapatát erősítették anno.

Ennek ellenére igyekezett Campbell: a francia ligakupa nyolcaddöntőjében az ő góljával ejtették ki a bajnoki éllovas Montpellier csapatát, emellett pedig a bajnokságban három gólt szerzett.

Campbell immáron a Costa Rica-i felnőtt válogatottban is alapembernek számít, sőt, ő keltette a legnagyobb szenzációt, amikor 2011-ben, egy barátságos meccsen az ő góljával húzott el két gólra a nemzeti csapat a világbajnoki címvédő Spanyolország ellen.

Természetesen a hullámvölgyek nem kerülték el a Lorient-t és Campbellt sem a hosszú idény folyamán. A bajnokság középső szakaszában a csapat egy hosszú gödörbe került, ami az eredményen is meglátszott, hiszen pillanatok alatt sereghajtókká váltak, s a kiesési elől kellett menekülniük Campbelléknek. Ez idő tájt pedig úgy tűnt, hogy a menedzser, Gourcuff más játékost preferál Joel helyett, aki így hosszú időre mellőzve volt a felnőttcsapatból, s volt, hogy csak a tartalékok között kapott helyet.

A szezonra reflektálván Campbell az alábbiakat nyilatkozta az Arsenal hivatalos weboldalának.

"Nagyon szerettem volna a szezont az Arsenalnál tölteni, emiatt volt nehéz megemészteni, hogy ez egyelőre nem jön össze. A Lorient egy új élmény volt, minden arról szólt, hogy jól teljesítsek, tanuljak az európai futballról, s hogy végül egy jobb játékosként térhessek vissza az Arsenalhoz. Jó volt belekóstolni a francia bajnokságba, ami egy nagyon kiélezett liga, rengeteget tanultam itt."

"A francia bajnokság egy taktikus liga, amelyben fizikailag is a topon kell lenni. Ráadásul a kiesés elleni küzdelemben is sokat tanultam, mentálisan is állnunk kellett a sarat, hogy elkerüljük az utolsó három helyet. Remélem, ezek a tapasztalatok segíteni fognak a karrierem későbbi szakaszában."

A szezon végére azonban a Lorient magára talált, s ha 17.-ként is, de bebiztosították a bennmaradásukat a Ligue 1-ben, sőt, Campbell is visszatért a felnőttcsapathoz, a zárófordulóban a Paris Saint-Germain ellen végig ott lehetett a pályán, s az egyik legveszélyesebb játékosa volt a csapatának. A Costa Rica-i játékos a Twitterén nem sokkal a lefújást követően elárulta, hogy a következő heteket a hazájában fogja eltölteni, de már az biztos, hogy a nyáron az Arsenallal fog felkészülni a következő idényre.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (12)

12 éve
Törölt felhasználó
Robin1114!
+1
12 éve
Törölt felhasználó
Hazard mostanában támadó kp-t játszik,de egyébként a felsorolt posztok bármelyikén tud játszani,viszont azt még mindig nem értem,mi ez a rengeteg fikázás,ha leigazoltuk volna meg körbes*opnátok a fas*át,állítom 90% ban nemis láttátok még játszani,meg honnan tudjátok hogy lelépne,tán személyesen ismeri mindegyikőtök?
12 éve
Törölt felhasználó
Minek ide Hazard??? Én amugy nagyon szoritok Campbellnek, szerintem egy Wilshere, Chambo játékos lesz, mármint ami a tehetségét illeti, és remélem hogy pár éven belül lesz egy kemény csapatunk többek között Wilshere, Chambo, Campbell, Frimpong, Ryo huzó emberekkel... Szerintem ezeké a játékosoké a jövő az Arsenalban, remélem a siker sem marad el!!!
12 éve
Törölt felhasználó
Gixer92!
Az említett két nyilatkozat közül az első csak egy unatkozó újságíró agyszüleménye, ráadásul a második része sem túl mérvadó, hiszen Rudi Garcia elmondása szerint az utóbbi hetekben Hazard előbbi döntését megváltoztatta.
Lényegében ránk nézve az őt körülvevő spekuláció nem számít, hiszen kizárt, hogy ide igazolna.
12 éve
Törölt felhasználó
Ez a nyilatkozata nem most volt.

Szólj hozzá