Novemberben kezdődött és utána is tartották magukat azok a pletykák, melyek szerint Lukas Podolski az Arsenalhoz igazolhat. Ugyan volt egy-két olyan spekuláció, miszerint már a télen csapatot válthat a német támadó, a 26 éves játékos azonban nem akarta megkockáztatni a német válogatottban való stabil helyét azzal, hogy esetleg nem kap elég játéklehetőséget az Arsenalnál – így végül csak a nyári időszaktól időzítették a felek a szerződést.

Az Arsenal végül két bajnokival a szezon vége előtt bejelentette a szerződést, ami nem vall a csapat stílusára, ugyanakkor kimondottan jó stratégiai döntés volt a döntéshozók részéről. A csapatnál ugyanis ettől a héttől fogva lehet megújítani a bérleteket, illetve a különböző tagsági fokozatokat, s trófeák híján csak egy ekkora kaliberű igazolással lehetett a leginkább meggyőzni a szurkolókat az amúgy sem olcsó tagdíjak befizetéséről. Innentől kezdve pedig már csak az az egy kérdés foglalkoztatja az Arsenal rajongóit, hogy Podolski az idei gólkirály van Persie mellé érkezik-e a csapathoz, vagy a holland helyére. Ha előbbi forgatókönyv válik gyakorlattá, akkor jó esély van arra, hogy a Premier Liga egyik legjobb csatárkettőse alkossa az Arsenal támadószekcióját.

Podolski ebben a szezonban 28 pályáralépésből 18 gólt lőtt a Köln színeiben, ami remek teljesítmény egy kiesőjelölt-csapatban, egyedüli ékként. A lengyel származású játékos ráadásul 35 kapuralövésből szerzett 18 találatot, ami 51%-os hatékonysági rátát jelent – ennél csak három olyan Bundesliga-játékos tud jobb mutatót felmutatni, aki több mint 10 gólt szerzett ebben a szezonban. Noha van Persie teljesítményére idén aligha lehet panasz a 28 bajnoki találata mellé, érdekes megemlíteni, hogy a holland hatékonysági mutatója kevesebb, mint 37%-os.

Fontos azt is megvizsgálnunk, hogy Podolski hogyan illeszkedik majd be az Arsenal keretébe, a játékstílusa alapján. Nos, ebben a szezonban a már említett 18 góljából 6 kontrákból esett – ilyen téren ő az első a német Bundesligában. Az Arsenal pedig minden más Premier Liga-csapatnál is több gólt szerzett az azonnali ellentámadásokból (9), így Podolski ilyen téren máris egy komoly erősítésnek tűnik Arséne Wenger csapatának.

A találgatások szerint, amennyiben van Persie marad, Podolskinak a bal szélen juthat hely az Arsenal kezdőjében, ami nem ismeretlen a támadó számára, hiszen a válogatottjában rendszeresen azon a poszton játszik. Ezen a poszton pedig nem pusztán a befejezés, de a kreativitás, a kiszolgálás is fontos tényező. Podolski a rúgott góljai mellett hatszor tudott gólpasszt is kiosztani, ráadásul ha összegezzük a közvetlen gólhelyzetekben (gól+gólpassz) való teljesítményét, láthatjuk, hogy a Köln góljainak 63%-ban kapott valamilyen szerepet Podolski, ez alapján pedig az egész európai listán beférne a legjobb öt játékos közé.

A játékstílusa alapján Podolski rendszerint kinn marad a széleken, és nem húzódik be középre. Eddig az Arsenal valamennyi szélső játékosa a pálya közepe felé veszi az irányt egy támadás alkalmával, ami komoly fegyver lehetne, ám a hatékonyság elmarad a vártaktól: a szezonban mindössze Yossi Benayoun és Andrey Arshavin tudott gólpasszal szolgálni a társainak a tizenhatoson kívülről. De a szélekről szerzett gólok tekintetében is jócskán alulteljesít az Arsenal, összesen 8 alkalommal tudták Gervinhóék megzörgetni az ellenfélt hálóját a posztjukról, ami rémesen alacsony mutató, és amin mindenképpen változtatni kell, ha a csapat jövőre komolyabb trófeákért akar harcolni. Ebben Podolski nagy segítségükre lehet.

Ugyan minden átigazolás magában rejt egy bizonyos fajta kockázatot, Podolski esetében azonban tudni kell, hogy nem ez az első alkalom, amikor eljön a Kölntől. 2006-ban 10 millió euró ellenében a Bayern Münchenhez igazolt, ám akkor nem állta meg a helyét a német elitcsapatnál, három szezon alatt mindössze 55-ször kapott játéklehetőséget, és csak 17-szer volt eredményes. Sokan azt gondolják, hogy Podolski nem fogja bírni az Arsenalra is jellemző nagycsapatra valló életet.

Raphal Honigstein, egy német újságíró – aki többször is megbízhatóan tudósított az Arsenal-Podolski ügyről – szerint nem így fog történni.

"Úgy gondolom, hogy a Bayernnél két dolog is történt. A 2006-os világbajnokságot követően őt tartották a német futball új üdvöskéjének, akiben szupersztárt láttak. Erre a Bayernnél csak ilyen klasszisok alkották a keretet, nagy játékosok, nagy névvel. Emiatt gyakran csak a második-harmadik választás volt a keretben Klose, Luca Toni után, ráadásul a bal szélen sem játszhatott Ribéry miatt." - mondta az újságíró.

"Ráadásul talán a személyisége sem állt készen arra, hogy ilyen nagy feladatokkal birkózzon meg távol a szülővárosától, Kölntől, egyszerűen túl fiatal volt. Szerencsére azonban csak kicsit vesztegette az idejét Münchenben. Azóta érettebb játékossá vált, és főleg a pályán kívül vált sokkal másabb játékossá. Természetesen hozzá kell majd szoknia az angol Premier Ligához, de a váltás inkább a játékstílusát illetően jelentkezik majd, ami remélhetőleg nem lesz túl nehéz a számára."

"Az Arsenal szemszögéből fontos volt, hogy még az EB előtt megszerezzék az aláírását, mert biztos vagyok abban, hogy a torna után nagyon kapkodtak volna érte a klubok. A játékstílusát tekintve Podolski nagyon hasonlít van Persie-re, a sokoldalúsága miatt pedig a bal szélen is kiválóan megállja a helyét, tehát igazi erősítést jelent az Arsenalnak, biztos, hogy Wengernek rengeteg lehetősége lesz a támadósort illetően. A munkabírása kiváló, és nagyon szereti a fizikai párharcokat is, ami nem hátrány a Premier Ligát illetően." - magyarázta Honigstein.

Tony Woodcock, aki mind az Arsenalban, mind pedig a Kölnben megfordult játékosként, szintén dicsérte az átigazolás létrejöttét.

"Ismerem Lukast, nagyon sokoldalú támadóról van szó, tud befejező csatárt játszani, vagy egy picit mélyebben, árnyékékként, sőt, a bal oldalon is maximálisan megállja a helyét. Minden Arséne Wengeren múlik majd, hogy hol tudja majd a leginkább hasznát venni a játékosnak. A Kölnnél mindegyik posztról betalált, szóval a hatékonysággal nem lesz gondja a franciának."

"Lukasnak nem olyan nagyot váltatnia a Köln után, mert sok hasonlóság van az Arsenal és a még jelenlegi csapata között: a hangulat mindkét stadionban remek, és mindkét együttesnek remek szurkolói vannak. Talán csak az lesz a furcsa a számára, hogy Londonban több nagycsapat is van, amelyik az Arsenal közvetlen riválisa. Az edzői létesítmények fantasztikusak az Arsenalnál, neki csak azon kell lennie, hogy a legjobb teljesítményét hozza a pályán."

"Lukas leigazolásával csak nyerhet az Arsenal. Az, hogy 26 éves létére több mint 90-szer húzhatta magára a válogatottja mezét, klasszis játékosra utal. A legjobb korban van, a legjobb árért hozták el, óriási tapasztalata van, és a legjobb pillanatban fog majd ligát és országot váltani. Nem látok rá okot, hogy miért ne lehetne egy óriási igazolás az Arsenalnak." - mondta Woodcock.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (14)

12 éve
Törölt felhasználó
Reméljük a City megveri őket, mi meg a kanárikat. Ha ez megvan akkor már matematikailag sem előzhetnek meg minket.
12 éve
Törölt felhasználó
A tegnapi N'castle meg Tottenham meccs alapján ők most jobbak mint mi. A szarkáktól talán még jobban tartok még a csibéktől, mert a N'Castle megérezte most a vér szagát és könnyen lehet hogy behúzza a két utolsó meccset. :roll:
12 éve
Törölt felhasználó
A további igazolásokat tekintve jelentős lépésekre a szezon zárultával kerülhet sor, hiszen M'Vila és Vertonghen is oda fog igazolni ahol garantálva van a főtábla. Egyszóval neki kell ugrani ennek a két meccsnek és végre pontot tenni mindenre.
12 éve
Törölt felhasználó
Ha Robin marad, és miért ne tenné, akkor szép kis támadó sorunk lesz. Sőt, ha még sikerül Benayount leigazolni, aki szerintem fantasztikusan tud betörni, Gervinhoval egyetemben. Nem semmi csapat alakulhatna ki. Csak nehogy eligazolások legyenek és ismételten az őszre kezdődjön előről a csapatépítés. Kicsit pesszimista vagyok már ezen a téren, mert lassan már 6 éve ez megy.
12 éve
Jéézusom mekkora verseny lesz a szélen! :D Oxi-Theo-Poldi-Gervinho! :) Nehogy Walcott húzza a rövidebbet!Chambo pár év múlva messze jobb lesz Theo-nál, Podolski helye pedig nálam egyértelmű lenne a bal szélen!Gervinho is ott van, akit én nem írnék le, mert jó játékos, ha betudná rúgni a helyzeteket, akkor most kb 15 gólnál járna, és ezekbe csak a 100%-os ziccereket veszem! :D Asszitsztokban ígyse volt rossz, felállt védelem ellen is jóval többet tud csinálni ,mint Walcott!

Szólj hozzá