Jóllehet Serge Gnabry neve még a legszakavatottabb az Arsenal-szurkolóknak sem feltétlenül ismerős, egyre inkább úgy tűnik, hogy Cesc Fabregast és Jack Wilsheret követően ismételten egy őstehetséget igazoltak az akadémiába a csapat játékosfelderítői.

Ugyan ezt a jelzőt már több fiatal játékosra is rásütötték, a kezdeti prognózisok alapján Gnabrynak remek esélyei vannak arra, hogy két éven belül ő legyen a következő, aki az akadémiából érkezvén rendszeres tagja lehet a felnőttcsapat kezdő tizenegyének is.

A német utánpótlás válogatott – aki félig elefántcsontparti származású – 2011 nyarán került az Arsenal akadémiára a Stuttgart csapatától. Az Arsenal szakemberei villámgyorsan felfigyeltek a benne szunnyadó tehetségre, hiszen Gnabry már a 10 napos próbajáték valamennyi meccsén ígéretes teljesítményt nyújtott; gólt szerzett, valamint több gólpasszt is kiosztott. Az Arsenal képviselői ezek után rögvest tárgyalóasztalhoz ültek a Stuttgart vezetőségével, s mintegy 88 ezer font ellenében Gnabry már a nyáron csapatot válthatott.

Gnabry amúgy sem lehet híján a tehetségben, hiszen az édesapja maga is futball edzőként dolgozik a már említett Stuttgartnál. A fiatalabbik Gnabry a játékstílusát tekintve klasszikus 10-esként, azaz irányító középpályásként játszik, de sokoldalúsága révén a széleken is kiválóan helyt áll. A Stuttgart utánpótlás edzője szerint Gnabrynak a gólérzékenysége mellett kiváló meglátásai vannak a pályán, szinte bármelyik pillanatban lehet tőle várni egy kiugratást a csatárok felé.

Gnabry esetében azonban a technikásság a gyorsasággal is párosul, hiszen a játékos korábban az atlétikával, azon belül pedig a futással is megismerkedett.

"Fiatalabb koromban nagyon benne voltam az atlétikában. Sprinter voltam, és gyakorlatilag egész Németországot bejártam. Sohasem veszítettem, de végül választanom kellett a futás és a foci között, és én az utóbbi mellett tettem le a voksomat, mert ebben volt több örömöm. - mondta Gnabry."

"Szerencsére azonban a fociban is alkalmazhatom a futóerőmet, főleg azért, mert a széleken is tudok játszani, és a gyorsaság egy olyan fegyvertény, amivel bármikor meg lehet verni az ellenfél játékosát. - ecsetelte a német, aki mindeddig még nem mérte össze az erejét a csapat leggyorsabb játékosának tartott Theo Walcottal."

A hozzáállás terén sem lehet kifogás Gnabrytől, aki már most tökéletes beszél angolul annak ellenére, hogy mindössze július óta az Arsenal tagja. Az pedig külön piros pont lehet a csapat rajongói számára, hogy Gnabry több, magasabb jövedelmet ígérő ajánlatot is elutasított az Arsenalhoz való csatlakozás előtt, így többek között a Manchester City is hoppon maradt.

"Nagyon élvezem, hogy Angliában játszhatok. Az elején volt néhány probléma a munkavállalási engedéllyel kapcsolatban, de szerencsére minden akadály elhárult, s gond nélkül játszhatok. Rengeteg jó képességű játékos van az Arsenalban, és az edzések is fantasztikusak. A stuttgarti edzésekkel ellentétben itt inkább a technikai tréningekre van kihegyezve a program, de ezek rengeteget segítenek abban, hogy még jobb játékossá váljak. - árulta el Gnabry, akinek Didier Drogba és Zinedine Zidane a példaképe."

Gnabry már az Arsenalhoz való igazolása óta is remekül teljesít, ő az egyik olyan játékos, aki pár hónap alatt kinőtte az U18-as keretet, s már a Neil Banfield-által vezetett tartalékcsapatban bizonyíthat, mindezt úgy, hogy a kora miatt még nem írhatott alá professzionális szerződést a csapattal.

"Nagyon élvezem az arsenalos életet, ez egy nagyszerű klub, számomra pedig egy óriási lehetőség. Ennél a csapatnak mindig adnak esélyt a fiatalabb játékosoknak is, akár a felnőttcsapatban is, ugyanakkor a tartalékcsapat is remek szinten áll, tehát jól fejlődök. De azért remélem, hogy hamarosan megkapom a lehetőséget a felnőttek között is."

Erre pedig volt már esély, igaz, egyelőre még csak az edzéseken.

"Nagyszerű volt a felnőttekkel edzeni, remélem, sikerült jó benyomásokat tennem a menedzserre. Folyamatosan keményen dolgozok, s bízom abban, hogy az edzőnek is el fog tűnni ez. Egyelőre pedig élvezem, hogy a tartalékcsapatban játszhatom, mert kétségtelenül magasabb szintről van szó, mint amilyenről jöttem tavalyi nyáron; sokkal gyorsabb és agresszívabb. Én pedig továbbra is fejlődni akarok."

Amennyiben a játékos továbbra is ilyen szédületes iramban fejlődik, cseppet sem lehetünk majd meglepődve, ha a nyári felkészülési szezonban több lehetőséget kap majd a felnőttcsapatban is.

A játékosról két videót is megnézhettek a videótárunkban.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (7)

12 éve
Reméljük lesz rád módod majd. Sajnos az Arsenal egy tarcsimeccset sem ad élőben, így pedig nehéz megfigyelni valakit.
12 éve
Törölt felhasználó
Nem győzött meg a tehetségéről a kis videók alapján. Majd ha esetleg lesz alkalmam egy teljes meccsen figyelemmel követni a teljesítményét, akkor talán pozitív irányban változik a véleményem.
12 éve
Törölt felhasználó
jó kis játékos
12 éve
A videók alapján óriási tehetség. Remélem, hogy a felkészülési meccseken lehetőséget kap, és Kínába is elvisszük. :)
12 éve
Törölt felhasználó
A felépítését leginkább C. Ronaldo-éhoz hasonlítanám. Masszív, gyors játékos.

Szólj hozzá