A 45 meccs alatt 34 rúgott gól és 14 gólpassz finoman szólva sem rossz szezonról árulkodik Robin van Persie-t illetően, akit nemcsak a profi labdarúgók, de a szakírók is az év legjobbjának választottak a napokban. Üröm az örömben, hogy ezek a trófeák 'mindössze' egyéni szinten jöttek, s az Arsenal van Persie remek formáját kihasználatlanul hagyva immáron hét év óta nyeretlen az összes valamire való sorozatot illetően.

Van Persie csapaton belüli szerepe miatt az Arsenalt többször is az 'egyemberes' alakulatként emlegetik, ami kétségtelenül egy eltúlzott vélemény, ugyanakkor beszédes, hogy Wenger meg sem próbált valamelyik másik középső csatárral Chamakh-al vagy Parkkal kockáztatni a múlt hétvégi Chelsea elleni bajnokin azt követően, hogy van Persie kétszer is a kapufáig jutott. Sőt, hozzá kell tenni, hogy ez a kép a szezon egészére is igaz: a holland úgy érte el az eddigi eredményeit, hogy a másik két csatártársától elenyésző mértékű segítséget és támogatást kapott a pályán.

Marouane Chamakhra egy teljes szezont várt az Arsenal, miután 2009-ben a Bordeaux nem fogta el Wenger ajánlatát a marokkói csatárért. A támadó egy évvel később a lejáró szerződése kapcsán ingyen igazolt Észak-Londonba, s rögvest úgy tűnt, hogy megérte rá várni, hiszen az első két hónapja folyamán 11 gólt lőtt. Ezt követően az őszre elfáradt, s azóta sem találta meg a formáját; az önbizalomhiányát pedig a kevés játéklehetőség biztosan nem fogja ellensúlyozni.

Park Chu-Young szerződtetése a 2011-es nyári átigazolási szezon kapkodásának eredménye volt, első körben három millió eurót fizetett érte az Arsenal a másodosztályba kieső Monacónak, majd még további három milliót kellett a francia együttesnek átutalni, miután a dél-koreai játékos 2022-ig elhalaszthatta az országában kötelező katonai szolgálat teljesítését.

E két játékos összesen majdnem 100 ezer fontot keres hetente, és mégis mindössze egy gólra futotta tőlük 23 összesített pályáralépésből. Ugyanakkor az is tény, hogy nemcsak e két játékos jelenti az Arsenal egyre növekvő megoldatlan problémáit a csatárfronton.

Van Persie szerződése 2013-ban jár le, a tárgyalások pedig csak a szezon végét követően indulnak majd el, nyilvánvalóan attól függően, hogy az Arsenalnak sikerül-e majd megtartani a bajnokságbeli harmadik helyet, ezáltal kiharcolván a Bajnokok Ligája-indulást a főtáblán a következő szezonra nézve. A holland azonban garanciákat akar Wengertől a keret megerősítést illetően is, jelentős nyomás alá helyezvén az Arsenal vezetőségét, hogy végre valahára komolyabb összeget invesztáljanak a keretbe.

Ennek kapcsán Lukas Podolski érkezése szinte biztosra vehető, a lengyel származású német csatár 10,9 millió angol font ellenében érkezik az Arsenalhoz a jelenleg kiesőhelyen álló Köln együttesétől. A 26 éves támadó azonban várhatóan a bal szélen fog szerephez jutni, miközben Chamakh-on és Parkon kívül további két csatár távozhat a klubtól: Bendtner és Vela.

Az Arsenal Podolskin kívül egy másik igazolással is erősítheti a támadóopcióit, méghozzá a Montpellier 25 éves gólzsákjával, Olivier Girouddal, aki 20 góllal vezeti a francia liga góllövőlistáját. A 192 cm magas csatár 13 millió euróért elérhető lenne a szerződésében szereplő záradéka kapcsán, s bár nem egy tipikus Arsenal-csatárról lenne szó, a Ligue 1-ben történő berobbanása, valamint az akciós ára miatt klasszikus Wenger-igazolás lenne.

A korábban csak az alsóbb osztályokat megjáró Giroud remekül használja ki a termetét a helyezkedések során, s jól megbecsüli a labdát is, így nem kérdés, hogy mindene meglenne ahhoz, hogy hozzászokjon a Premier Liga követelményeinek is. Giroud a befejezésein kívül rendkívül lenyűgöző kiugratásokkal is kiveszi a részét a Montpellier támadójátékából, így az Arsenal sokpasszos játékrendszerében is megtalálná a helyét.

Talán sokan azt gondolják, hogy Giroud legalább akkora zsákbamacska lenne, mint mondjuk Chamakh, s hogy mindössze egy egyszezonos csodáról van szó a francia élvonalban – ez azonban nem igaz. Mindamellett, hogy szinte bármilyen szituációból - legyen az közeli próbálkozás, egy-az-egy elleni, fejes – képes gólt szerezni, mind technikailag, mind taktikailag alkalmas arra, hogy több formációban akármilyen támadóposzton játsszon – nem utolsósorban pedig van Persie is visszatérhetne a korábbi szerepköréhez, hogy újból árnyékékként játszhasson.

Ugyan a Montpellier elnöke szerint Giroud-ot 50 millió euró ellenében lehet elhozni a csapattól, ha az Arsenal aktiválja a játékos szerződésében lévő kivásárlási opciót, mindenképpen színvonalas erősítés érkezne az észak-londoni együtteshez. A beilleszkedéssel biztosan nem lenne gond, hiszen az egykori Toures-béli csapattárs, Laurent Koscielny fogadná az Arsenalnál, aki mind a mai napig a legjobb barátok. Giroud érkezésével az Arsenal pedig végre erősödne annyit, hogy van Persie egyéni trófeáit csapatszintűre váltsa.

A szerző, Jamie Sanderson, az Arsenal fiataljaival foglalkozó Young Guns írója.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (14)

12 éve
Törölt felhasználó
Arsenaldenis szavaihoz még annyit, hogy Adebayor-t sem a legnagyobb sztárként, és egyáltalán gólvágóként hozta el Wenger a Monaco-tól 2006-ban, konkrétan a bajnokságban 1 gólja volt - végül azért ő is szállította a gólokat az Arsenalban.

Felesleges egy játékost előre leírni, vagy megítélni néhány meccs alapján. Kezdjük ott, hogy ha az Arsenal, és Wenger figyeltet valakit, ráadásul már huzamosabb ideig, hiszen tavaly is lehetett Giroud-ról hallani, akkor nyilván tisztában van azzal a Mester, hogy mit tudna kihozni a franciából. Nem a legjobb példa, de Chamakh feleannyi gólt szerzett, mint Giroud, Wenger még is látta benne a potenciált, elhozta (ingyen), és Chamakh meg is állta a helyét a csapatban, sőt a szezon első felében rá és Nasri-ra épült a támadójátékunk. Aztán visszatért Robin, Chamakh kiszorult, a többit már tudjuk.

Másrészről, az Arsenal-ból pont egy olyan típusú csatár hiányzik most, mint Giroud. Nézzük csak: van Persie - Podolski - Giroud - teljes a repertoár. Miért is?

Van Persie-t nem kell bemutatni, a tökéletes csatár, mind a befejezésekben, mind az előkészítésben hasznos tagja a csapatnak.

Podolski - a nyers erő, a lendület, a támadó, aki tud szélsőt is játszani, és középen is megállja a helyét.

Giroud - az ék, a torony, akitől nem cselsorozatokat várunk, hanem azt, hogy legyen a kapu előtt és lője be a helyzeteit, valamint érkezzen a beadásokra, szögletekre.

Éppen a támadósor sokszínűsége lenne a legnagyobb erőssége. Annyi a lényeg, hogy bízzunk már annyira Wenger-ben, hogy ő tudni fogja, hogy kit kell igazolni - és a Fifát meg ne keverjük össze a valósággal.
12 éve
Törölt felhasználó
sose lehet tudni,h mennyire illene be egy játékos egy új csapatba,új környezetbe,stb...lehet,h jobb csapattársakkal,vagy neki jobban kedvező felállásban Giroud is jobban szerepelne...De hamár Henry téma feljött,csak annyit,h Henry is egy tehetség volt a sok közül Monacoban,és bár az egyik legfontosabb láncszeme volt a csapatnak,annyira sok gólt nem lőtt, 7-8-t szezononként...Igaz szélsőt játszott.Aztán átigazolt a Juveba,és egy nagyon pocsék fél évadot hagyott maga mögött,amikor Wenger leigazolta.a szurkolók höbörögtek,h ennyi pénz egy ilyen kaliberű játékosért...aztán az első pár meccsén nem igazán ment neki,majd az 5-6. meccs környékén beindult,és tudjuk,h mi lett a vége...szóval sose lehet tudni!koscielnyt szerintem senkise látta úgy igazán a Lorientes időszakából,biztos látszott rajta,h tehetséges,de senki se gondolta volna,h ez lesz belőle...Szóval én nem feltétlenül vetném meg Giroud-t...ja,és tegyük hozzá,h nem a kezdőbe jönne(gondolom),akkor meg nem is kell egy van persie2-t leigazolni ;)
Chamakhnál meg biztos hasznosabb!
12 éve
Törölt felhasználó
Igen az már egy másik téma, hogy a mi árkategóriánkban hány játékos van. De hát elég ha mondom a két védőpárosunk nevét, ha már ismeretlen.
12 éve
Törölt felhasználó
csupán arra céloztam hogy annyi pénzből amennyink van nem futja olyan kvalitású emberekre mint Henry. (Vagyis közel olyan kvalitásúakra mert ugye Henry istenként viselkedik a pályán:)) Chamakh, Bendtner, Carroll...mind a testi adottságaikból próbálnak megélni több-kevesebb..de inkább kevesebb sikerrel...

Amíg 1-2 millión veszekszünk minden egyes klubbal még egy 10 millió körüli transzfernél is, addig nem hiszem klasszisokat vásárolgatunk - vagyis jöhet a klasszikus zsákbamacska ami megint vagy bejön, vagy nem.

Én se szeretnék nevekkel dobálózni, tény hogy Giroud nem a szurkolók álma, ráadásul nem kis kockázattal is jár. De a földön kell maradnunk...nem lesznek itt nagy igazolások.
12 éve
Törölt felhasználó
.GunNeRvouS.! Nem akarok nevekkel dobálózni, azt rábízom a sajtóra. Viszont nem arra céloztam, hogy konkrétan olyat szeretnék, de mondok egy 5 védőn áthámozom magam erőcsatárt a közelmúltból. Henry. Ha már igazolunk csatárt, akkor persze pusztán a saját véleményem szerint ne olyan legyen aki csak akkor képes gólt rúgni, ha kiszolgálják, értsd akár beadásoknál, indításoknál, hanem egyéni akcióból hülyét csinálva a védőkből gólt tud lőni. Jelenleg ilyen bármikoreldöntömameccseténvagyokakirály játékos van Persie, de hát ő már egy más stílusú játékos.

De nem is akarom bonyolítani ezt, mert belezavarodok, lényeg, hogy ha nem is védőszivatós támadó jön, jöjjön egy olyan erőcsatár mint Adebayor. Egy-két cselt csinál és higgadt a befejezéseknél.

Szólj hozzá