Az elmúlt években sok milliárdos üzletember fektetett be a fociba. Őket lehet szeretni, de gyűlölni is. Sok bírálat érte őket, hiszen eszeveszett módjára költöttek pusztán azért, hogy növeljék a 'hírnevüket'. Az ilyen típusú embereket akarja elfojtani a FIFA a legújabb Fair Play költségvetési rendeletével, melynek célja egyenlő feltételek biztosítása a csapatok között. A tervek szerint ez a 2013/2014 szezonban lép hatályba. Ez várhatóan átalakulást fog eredményezni, legfőképpen a Manchester City kárára.

Mansour sejk amikor megvette a Manchester City csapatát rengeteg pénzt fektetett beléjük. A 2007-2008 szezonban 65 millió eurót költöttek játékosok vásárlására a 2008-2009 szezonban 157 millió euró, Egy évvel később vagyis 2009-2010 ben 147 millió euró, 2010-2011 ben 182 millió euró még tavaly 2011-2012: 92 millió eurót költöttek.. Öt év alatt mindösszesen 643 millió euró, azaz átszámítva 190 milliárd 328 millió forint.
Viszont lehet az Arsenal féle utat járni, egy önfenntartandó üzleti modellel. A FIFA az új költségvetési szabályozásával ilyenfajta üzleti modellre szeretné rávenni a csapatokat. Érdekességképpen az Arsenal ezzel szemben 218 millió eurót költött átigazolásokra az elmúlt öt év során.

Ezeket olvasva feltehetjük a kérdést, hogy ez az új szabályozás segítheti az Arsenalt a hosszútávú sikereket tekintve? Wenger a sok bírálat ellenére előre látta ezt?

 

A szabályozás bevezetésével a csapatok körül uralkodó óriási adósságokat szeretnék eltüntetni. A Telegraph tavaly novemberben számolt be, hogy a Manchester City rekord veszteséggel 194 millió fonttal zárta az évet. Ebből pusztán a fizetésekre 174 milliót költött a manchesteri csapat. Ehhez a kategóriához sorolható a Paris Saint Germain, akiket katari tulajdonosok vásároltak meg és kezdtek a Mansour sejkhez hasonló politikát.

Kifejtve az új szabályok annyit tesznek, hogy egy egy klub vesztesége nem lépheti túl a 37.500.000 fontos limitet, rá három évre pedig el kell törölnie a veszteségességét is. A FIFA ezzel határozottan képviselni fogja a költségcsökkentési intézkedéseket, a Mancini féle költekező csapatokra szeretnének nagy nyomást helyezni.

Nyilvánvalóan sok csapatra káros hatással lesz az új szabály, ám az Arsenal gondatlanul folytathatja a megkezdett útját. A rajongóknak viszont már elegük van ebből, folyamatosan a költésre biztatják Wengert, ám ez a gazdálkodás idővel megtérül. Wenger az évek során folyamatosan törlesztette a csapat adósságát, mivel megnövekedtek a bevételek egyrészt a bérletek emelésével, az Arsenal továbbra is versenyképes maradhat pénzügyileg. A pályán meg Wenger remek elméjének köszönhetően, a legjobbak között, több fronton versenyben tartotta az Arsenalt, különösen a Bajnokok Ligájában.

A pályán elért eredmények viszont még nem tükrözik ezt az üzleti modellt, sok szurkoló, köztük a modellt elfogadóknál is félig tele van már a pohár, belefáradtak a csapat sikertelenségébe és több biztosítékot, ambíciót szeretnének a csapat jövőjét tekintve.

 

Térjünk át egy kicsit a fizetésekre. Mindenki tisztában van azzal, hogy az Arsenal adja a legkevesebb fizetést az elit csapatok közül. A csapat legjobban kereső játékosa Robin van Persie a maga 80 ezer fontos heti fizetésével. A legtöbb csapat nagy felelősséget vállal akkor, amikor nagy fizetést ajánl a játékosának. Az Arsenalnak ezzel is meg kell birkóznia.

Szczesny, Vermaelen, Song és Van Persie. Az Arsenal egy versenyképes 'gerinccel' rendelkezik. Bár jelenleg gyengébb a versenytársainál a Premier League-ben, érdekes lesz látni a csapatokat az új szabályozással járó következményekkel, mint a Manchester City. Benne van a pakliban, hogy ekkor az Arsenal fel fog támadni és akkor a rajongók tudni fogják, megérte kitartani a csapat mellett.
Idővel kiderül ...

 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (11)

12 éve
Törölt felhasználó
Az a gond ezzel a financial fair play-el, hogy nagyon könnyen ki lehet játszani a könyvelésben. Pl. a névhasználati jog , de ezer más módja van még. A City nem fogja beszopni nagyon sajnos. Szerintem egy fizetési sapka jobb megoldás lehetne , akkor nem tudnának mindenkinek 200 000 fontot adni hetente, az NFL, NBA -ben nagyszerűen működik. Bár az is igaz, hogy ott minden csapatnak hasonló bevétele van , nincsenek ilyen szakadékok , mint itt mondjuk a Swansea és MU közt. Vagy pedig azt meghatározni , hogy a költségvetés hány százalékát költhetik a játékosok fizetésére. Ez a pénzügyi szabályozás még nagyon gyerekcipőben jár, és már most lehet látni a kijátszási lehetőségeket, én nem várok túl sokat tőle . A videó bíróban nagyobb fantáziát látok, és a fogadási csalásokat is vissza fogná, legalábbis kevesebb lefizetett bíró lenne az tuti.
12 éve
Törölt felhasználó
soseimaster: Nem indulhat európai kupában, de a ligahelyét nem vehetik el.

Athlon: Ez nem lesz majd lehetséges, mert a tulajdonos nem fizetheti ki az adósságot. A Real Madridnál volt ez a kérdés még. Az UEFa nem fogadta el azt a kiegyenlitést, hogy az önkormányzat megvásárolta a stadiont, hogy kisegitse a klubot, de ez számlán nem irható le. Teljesen átvilágitják a dolgokat és behegesztik a kiskapukat.
12 éve
Törölt felhasználó
El tudom képzelni, hogy pontlevonás jár vagy akár egy osztállyal lejjebb dobják őket.
12 éve
Törölt felhasználó
Azokkal a csapatokkal mi lesz, amelyeknek így is több száz milliós adóssága van? nem igazán aggódom értük, csak a 2013/14-es szezonig úgyse tudnak törleszteni, szóval gáncsoskodhatnak eleget...
12 éve
OFF: Eisfeld gólt lőtt a tartalékoknál! :) Én a nyári felkészülési időszak alatt megnézném mit tud, szerintem hamarosan a nagyoknál is fogjuk látni! Szerintem nagyon ígéretes játékos, jövőre a Liga kupában és az FA kupában, meg 1-2 PL meccsen,adnák neki lehetőséget, vagy őt is kölcsönadnám a Boltonnak!Úgy sincs irányítójuk, csak az a Pratley, aki két rendes passzt nem tud adni! :D

Szólj hozzá