David Rocastle 33 éves korában, 2001. március 31-én hunyt el. Még ezen a napon, az Arsenal és a Tottenham szurkolói együtt gyászolták a játékost egy Észak-Londoni derbi előtt. Ez is mutatja, mekkora tiszteletnek örvendett mind a Highburyben, mind a Highburyn túl. „Rocky” igazi úriember volt a futball világában.

A lewishami játékos a ’80-as évek közepén került a klubhoz, megvillantva tudását az Arsenal kemény védelmében. Ő volt az a játékos, aki alatt nem jöhetett szóba az „Unalmas, unalmas Arsenal” kántálás.

Rocky akkor biztosította be magát az Arsenal kezdőjébe, amikor Don Howe menedzsersége a végéhez ért. Már az elején megtapasztalhatták a szurkolók, mit rejt David tarsolya.

1986-ban a szurkolók Év Játékosa lett, majd a rákövetkező idényben begyűjtötte első trófeáját a Liverpool elleni Littlewoods Kupagyőzelem során. Rocastlenek ennyi nem volt elég, és a következő két szezonban egy mérkőzést sem hagyott ki, begyűjtve a ’89-es bajnoki címet. Ebben az idényben az Év Fiatal Játékosának választották.

Villámgyors játékos volt, aki mind középpályán, mind a jobb szélen kényelmesen mozgott. Annyi biztos, hogy akármelyik poszton is játszott, mindenhol magára vonta a nézők figyelmét.

Angol válogatottságára sem kellett sokat várni. Még 23 éves kora előtt két számjegyűre nőtt Rocastle válogatott fellépéseinek száma.

Az új évtizedben váratlanul szétesett játéka. Rocastlenek ki kellett hagynia a ’90-es VB-t, de visszaküzdötte magát a keretbe és ’91-ben újra játszhatott a nemzet színeiben. Az Arsenalban is visszatalált régi formájára, és újra ontotta a pontos passzait, melyek a tökéletesség határát súrolták. Rocastle tehát újra formába lendült.

Rocastle játéka virágzott nem csoda, hogy a ’91-es bajnoki cím megszerzésében oroszlánrészt vállalt, miközben George Graham csapata a Highburyben látott valaha legszebb futballt játszotta. Két társával, Paul Mersonnal és Anders Limparral folyamatosan készítették elő a helyzeteket Ian Wright, Kevin Campbell és Alan Smith előtt. Bár a bajnoki cím elkerülte az Arsenalt, azonban a látványos futball garantált volt.

Rocastle magabiztosan foglalta el posztját, és úgy tűnt évekig meg is őrízheti, amikor 1992-ben váratlanul eladták a Leeds Unitednek. Rocastle pályafutása többé nem érte el a korábbi szintet, elsősorban gyakori sérüléseinek köszönhetően.

Amikor Rocky elvesztette a harcot a non-Hodgkins lymphomával - a rákos megbetegedések egyik fajtájával – szemben, a világ minden pontjáról lerótták tiszteletüket.

 

Óriási tehetség volt, akinek mindene megvolt, ami egy jó játékoshoz kell. Minden poszton helyt állt.

- mondta Frank McLintock, az Arsenal korábbi Duplázója. Rocastle világklasszis játékos és nagyszerű ember volt.

 

Karrierje az Arsenalban 1985-1992 ig tartott. Összesen 277 mérkőzést játszott a csapat színeiben, melyben 33 gólt szerzett, 'Rocky' a 16. helyet szerezte meg az 50 legnagyobb ágyús szavazáson.

 

Az arsenal.com jóvoltából képeket is nézhettek az egykori legendáról. http://www.arsenal.com/news/news-archive/david-rocastle-picture-gallery

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (3)

12 éve
Törölt felhasználó
Nyugodjék békében!
12 éve
R.I.P Rocky.
12 éve

Szólj hozzá