Nagy reményekkel várhatta az Arsenal a Newcastle elleni meccsüket, miután a Premier Liga 28. fordulójában ismétetlen kikapott a nagy riválisuk, a Tottenham Hotspur csapata, ezúttal az Everton ellen. Egy esetleges győzelemmel Wengerék három forduló alatt tíz pontról egy egységre redukálhatták a hátrányukat a másik észak-londoni klubbal szemben, miközben hátulról a Chelsea is szorongatja még a két csapatot a jövő évi Bajnokok Ligája-indulást érő helyekért.

Ennek értelmében Wenger természetesen a bevethető legjobb kezdőjét állította hadrendbe, a szokásos 4-2-3-1-et játszván: Szczesny, Gibbs, Vermaelen, Koscielny, Sagna, Song, Arteta, Rosicky, Oxlade-Chamberlain, Walcott és van Persie alkották tehát az Arsenal kezdőjét, de a padra is maradt még erősítés Gervinho és Benayoun személyeikben, ráadásul visszatérhettek sérüléseikből Ramsey és Andre Santos is.

A Newcastle menedzsere, Alan Pardew erre a szezonra rendkívül erős keretet rakott össze az Andy Carroll eladásából származó 35 millió fontból, a Szarkák mindössze öt pontra voltak az Arsenaltól a mérkőzést megelőzően. Pardew egyébként csak erre a meccsre elvetette a szokványos 4-4-2-es formációt, s helyette 4-5-1-es alakzatban nevezte a csapatát, hiszen Ben Arfa nagyobb részt a középpályán kapott szerepet az egyedüli ék, Demba Ba mögött.

Az Arsenal jól kezdte a meccset, többnyire a jobb oldal volt aktívabb Walcott és Sagna vezérletével, innen rengeteg labda jutott el van Persie-hez, aki már a negyedik percben gólt szerezhetett volna. A vezető gólt azonban mégsem a támadóbb Arsenal, hanem a vendégek szerezték meg, méghozzá a 14. percben. Vermaelen eladott labdáját remekül passzolta tovább Ba Obertannak, majd a francia a honfitársához, Ben Arfához továbbított. A fiatal játékos ezt követően becsapta Gibbst, majd a rövid sarokba rúgta a labdát, amit Szczesny nem tudott hárítani: 0-1.

Az Arsenal azonban rögvest megemberelte magát, s amíg a közönség a Ben Arfa góljáról készült visszajátszásokat nézte, az Ágyúsok már a támadóharmadban jártak, s egy Walcott centerézést követően van Persie a szezonbeli 33. gólját szerezhette. 1-1. Mindössze 55 másodperc telt el a két gólt között, ami utólag kiderült, kulcsfontosságú volt a mérkőzés kimenetele szempontjából. A támadásban elévülhetetlen érdeme volt az elmúlt hetekben bombaformában játszó Tomas Rosickynek, de Theo Walcottnak is, aki minden egyes támadás alkalmával bohócot csinált emberéből, Davide Santonból.

Az első félidőben az Arsenal bár próbálkozott, de nem sikerült érdemben is veszélyeztetni Krul kapuját. A második félidőre egy taktikai változtatás történt, Pardew levette a pályáról Santont, s a helyére James Perch-t állította.

A második játékrészre a Newcastle szemmel láthatólag jobban felnőtt az Arsenalhoz, de Demba Ba és a később beállt Shola Ameobi próbálkozásait rendre lekapcsolta a Vermaelen-Koscielny védőkettős, így az Arsenalnak elég volt a támadásokra fókuszálni.

Rosicky ismételten rengeteg jó labdát adott van Persie-nek és Walcottnak, ám hol a Newcaslte védelme volt résen, hol rossz megoldásokat választottak az Arsenal támadói. Wenger a 68. percben szánta el magát a változtatásra, ekkor jött Gervinho a mérkőzés alatt egy picit magához képest szürkébben játszó Oxlade-Chamberlain helyett, majd pár perccel később Ramsey állt be Rosicky helyére.

Az utolsó negyedórát szüntelenül végigrobotolta az Arsenal, de úgy tűnt, marad a döntetlen. Gervinho egy elképesztő nagy ziccert hibázott, öt méterről még a kaput sem tudta eltalálni egy szögletet követően az elefántcsontparti szélső. A 90. percben Song beívelését követően Vermaelen fejesét Krul csak bravúrral tudta védeni.

Ugyanakkor még nem volt vége. A 95. percben, az Arsenal utolsó támadásakor Vermaelen is felment támadni, s pontosan ez lett a Newcastle veszte. Walcott keresztlabdáját Ramsey nem tudta rendesen kapura fejelni, ám a lecsorgó labdát Vermaelen könyörtelenül berúgta Krul kapujába, kialakítván ezzel a 2-1-es végeredményt. Ezzel a győzelmével az Arsenal történelmet írt, hiszen a Premier Liga történetében még sohasem volt olyan csapat, amelyik egymás után négy alkalommal hátrányból tudott fordítani, s nyerte meg az összes meccsét.

Arséne Wenger csapata így hozta a kötelezőt, s valóban egy pontra közelítette meg a rivális Tottenham csapatát a tabellán. A hétvégi fordulók az FA-Kupa negyeddöntői miatt elmaradnak, így a bajnokság 29. fordulóját csak jövő héten, hétközben rendezik. A BL-indulásért versengő csapatok közül valamennyien március 21-én játsszák a meccseiket, az Arsenal az Everton vendége lesz a Goodison Parkban, míg a Tottenham a Stoke-ot látja vendégül. A forduló nagy rangadója azonban kétségtelenül a Manchester City-Chelsea párosítás lesz.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (220)

12 éve
Törölt felhasználó
Athlon! Hát igen, pont a védelmünk az, ami százszázalékosan rendben van jelenleg, de éppen az idei szezon a legjobb példa arra, hogy nem árt, ha vannak minőségi embereink. Ugye volt itt már középhátvéd, és jobb-balhátvéd válság is, és tegyük hozzá, hogy Vertonghen bárhol bevethető, még védekező középpályásként is szóba jöhetne. Tehát a sokoldalúsága miatt én rábólintanék, de nem tudom, hogy Wengernek mi a terve. (Nyilván az a valószínűbb, hogy ezt a védelmet 'békén' hagyja az Öreg)
12 éve
Törölt felhasználó
Sehogy és nem is kell ide! Olyan védők vannak itt, hogy nem kell egyszerűen. Rengeteg tehetséges fiatal van. Inkább a támadósort kellene erősíteni.
12 éve
fecc, nem tudom, hogy ebbe a csapatba még hogy férne el Vertonghen.
12 éve
Törölt felhasználó
Eszméletlen volt a tegnapi meccs!
Érződött a csapaton a küzdeni, a nyerni akarás!
Ez a meccs csakis Arsenal győzelemmel végződhetett volna!
Undorító, semmire kellő egy csapat ez a Castle az edzőjükkel együtt! (bár azért Bemba Ba-t szívesen látnám :D), ahogy húzták az időt már az első félidőbe... áá ne is beszéljünk róla!

Remélem tartjuk a formánkat, mert ha megnézzük az utóbbi szezonok végét akkor igencsak gyatrán teljesítettünk!
Szóval:
COOMMMEEE ONN GUNNNERRSS!! GOOO GUNNNERSS!!
12 éve
Törölt felhasználó
Off: Vertonghen elárulta, hogy szívesen jönne az Arsenalba, és a nyáron mindenképpen klubot vált! Hopp!

http://soccernet.espn.go.com/news/story/_/id/1034944/spurs-target-jan-vertonghen-open-to-arsenal-move?cc=5739

Szólj hozzá