Leo Messi minden csapat álma. Arséne Wenger soha nem rejtegette rajongását a 24 éves argentin játékos iránt. Térjünk vissza 2010-be amikor a Camp Nouba a 4-1 es vereség alkalmára. Ekkor így fogalmazott Wenger:

Olyan mint egy PlayStation. Minden hibát ki tud használni. A Barcelona nagyon jól járt vel. Nagyon fiatal és még sokra viheti. Nem sok játékos képes négy gólt lőni. Már hat-hét éves korában látszott rajta, hogy nagy játékos lesz.

- mondta róla Wenger. Messit egyébként cirka 90 millió fontból meg lehetne vásárolni, tartják a szakemberek.

Ha most megkérdeznénk az összes Arsenal szurkolót, hogy ki az egy játékos akit látni akarnának a csapatban, az nem lenne más mint Messi.  Messi ára különösebben nem lenne egy gigantikus összeg, mint említettem 90 millió fontból meg lehetne szerezni, de egy 100 milliós ajánlatot biztos elfogadn a Barcelona. Sok szurkoló viszont nem ismeri el Wenger óriási munkáját a csapatnál és folyamatosan igazolásokért rimánkodnak.

Akik olyan játékosokat szeretnének látni a csapatban mint Hazard, Götze, Remy, azok csalódottak lesznek, mert ezeket a játékosokat elkapkodják az Arsenal elől. Sok fórumon lehet látni a frusztrációt a csapat költekezéseivel kapcsolatban.

 

De mi lenne ha az Arsenal 'beruházna' Messibe? Elindulna egy nagy lavina. Hirtelen az Arsenal lenne a világ tetején. Robin van Persienek nem lenne más választása mint maradni. Tételezzük fel, hogy további 35 millióból megveszi Kroenke Götzét. Ez összesen 135 millió font lenne, de a formalitások kedvéért Kroenke még 15 milliót nyújtana Wengernek, így egy 150 milliós beruházást hajtanának végre. Egy ilyen után Hazard gondolkodás nélkül cuppanna rá az Arsenalra.

És mi lenne ezután? Természetesen minden drukker boldog lenne, de van egy ok amiért ez nem fog megtörténni... milyen hatása lenne Messi érkezése? Természetesen ennek egyből egy gyors, rövid távú hatása lenne. Lehet nyernénk gyorsan egy-két trófeát és ki tudja... lehet az elkövetkező 5 évben uralnánk a világot.

 

A legnagyobb kérdés, hogy ez milyen áron történhetne meg.

Vizsgáljuk meg az Arsenal pénzügyeit. Nos, tehát az Arsenal pénzügyei. Számítások szerint az Arsenal egy éves bevétele 90 millió font körül van. Ez a szám természetesen változna, hiszen az Arsenal éves bevétele nem tenné lehetővé Messi leigazolását.


Biztos vagyok benne, hogy ha a Real Madrid meg tudta vásárolni Ronaldot 80 millió fontért, akkor Messi se lenne több mint 90 millió, maximum 100 millió. A forgatókönyv persze nem ez lenne, de a célja szemléltethető, a szellemesség, Messi megvásárlása. Egyrészt a szponzorokból, sok bevétel származna, de a második fontos lépés a fizetése lenne. Tavaly Messi 29.700.000 fontos fizetéssel bírt a DailyMail szerint.

 

A france football magazin megállapította, hogy David Backham rekord fizetését Cristoano Rolando döntötte meg a maga 200 ezer fontos heti fizetésével, de Messi 22 évesen aláírt egy olyan szerződést ami garantálja neki a 180 ezres fizetést, plusz még az egyéb juttatások gyanánt ez az összeg felugrott 570.000 fontos heti fizetésre.

És most hasonlítsuk össze az Arsenal 2011 pénzügyeivel. A BBC szerint a csapat bevétele egy évben 225 millió angol font.

De van még egy másik lényeges pontja Messi leigazolásának. Az Arsenal rengeteg pénzt áldozna rá, ez egyből elemészteni a klub bevételeit, hiszen ő több mint egy világklasszis játékos. A pénzügyi statisztikáinkat nézve, nem engedheti meg magának ezt... a fizetése 30 millió font lenne egy évben. Tény, hogy az Arab City több játékosnak nyújt hasonló fizetést, de az legyen az ő bajuk.

 

David Bond a BBC szakértője elemezte az Arsenal pénzügyi helyzetét.


Az Arsenalnál a probléma egy ilyen játékos leigazolásával, a játékos után fizetendő bérek. A csapat bevétele egy évben 225 millió angol font. A bérek minden játékos esetében évről-évre növekednek és jelenleg az Arsenal forgalmának 55%-a elmegy a játékosok fizetésére.bár ezek az adatok nem tartalmazzák a csapat 2011 nyarán történő átigazolásait.

Továbbá az egyéb működési költségek 55 millió fontot tesznek ki, melyek alig változtak az elmúlt 12 hónapban.


Tehát ha megnézzük, hogy a csapat bevételének az 55% a, körülbelül 124 millió font megy el a játékosok fizetésére, ráadásul ott van még az 55 milliós működési engedélyek.

Az elemzés szerint Frimpong kölcsönadása sem volt véletlen. Thierry Henry érkezésével a kiadások még jobban megnövekedtek, így valakinek a fizetésétől egy rövid időre meg kellett szabadulni. Ezért is ment kölcsönbe Frimpong, aki nem tudja fedezni Henry fizetését, de a közel 3/4 e kiteszi.

Ezeket olvasva kezdjük megérteni, miért nem költ Wenger a télen átigazolásokra. Meg kell találni a tökéletes egyensúlyt, hiszen a csapat pénzügyi szempontból ingatag. Egy lehetséges átigazolás egyből be fog következni, mihelyst megtaláljuk a megfelelő bevételi forrásokat. Ebből úgy gondolom logikusan következik, hogy ameddig itt van Almunia, Squillaci, Chamakh, Arshavin addig NEM fog bekövetkezni átigazolás, mert pénzügyi helyzetből, nem bírná el a csapat és sem egy világsztár érkezését.

 

Kroenke egyértelművé tette, akkor amikor ő lett a többségi tulajdonos, hogy nem akarja még rosszabb pénzügyi helyzetbe hozni a csapatot. De mi van Mr. Usmanov kollégával? Az Arsenal szurkolók jól ismerik Kroenke és Usmanov 'csatározásait'. Usmanov egy teljesen más megközelítést szeretne a klubal kapcsolatban.

 

A Premier League az egyik legjobb a világon és folyamatosan fejlődik. A klubnak fejlesztenie kell a tehetségét és első osztályú játékosokat kell vásárolnia, hogy trófekákat nyerjünk, hiszen mindenki arra vágyik. Ez nagyobb beruházásokat követel meg, ami eddig nem volt meg nálunk


 -mondta Usmanov. Mnden szurkoló szeretne játékosokat felvenni, de nálunk ennek az egyetlen módja, hogy vagy kölcsönt veszünk fel vagy nem veszünk.

 

Nézzük meg az Arsenal jelenlegi adósságát. Az Emirates Stadion 470 millió fontba került 2006-ban. Ha megnézzük, hogy mennyi az Arsenal tényleges bevétele ( a bevételekből kivonjuk a kiadást és megkapjuk) akkor láthatjuk, hogy nincs egyszerű helyzetben az Arsenal igazolások terén, ezért sem vesz Wenger játékosokat. Valóban szeretnénk, ha a csapat nyerne trófeákat de a pénzügyi helyzetünk jelenleg nem teszi lehetővé.

 

De milyen következményei vannak az adósságnak?

Természetesen az egyik oka, hogy Wenger nem vesz játékosokat, mivel nincs pénze a csapatnak. Nem azért nem vesz játékosokat, mert nem akar, hanem mert a csapat pénzügye nem teszi lehetővé. Hiszen ha idejönne egy Götze, akkor neki magas fizetést kell biztosítani.

A nagyobb nevek hiánya persze a Bajnokok Ligájába kerülhet, ez azonban egy vitát kezdeményezhet, hiszen mindenkinek más a véleménye..

 

A következőkben nézzük meg a riválisoknak az adósságait. Erkölcstelen ezt a példát hozni, de nézzük meg a Portsmouth esetét. Néhány évvel ezelőtt annyira felgyülemlett az adóssága, hogy csődeljárás indult el ellene. A következő példa a Manchester United esete akit a Glazer család zsákmányolt ki.

A képzeletbeli ranglistát a MU vezeti a maga 716 millió fontos adóssággal. A Chelsea a 2. 701 millióval a dobogó harmadik fokán a Valencia áll 501 millióval. Az Arsenal a 9. helyen van 203 millióval.

További probléma az Arsenalnak amiért érdekes anyagi helyzetben van a kereskedelmi bevételek. A tavalyi évben az Arsenal ezekből pusztán 46 milliót kapott, amíg a Manchester United több mint 110 millió fontot. Ez is azt bizonyítja, hogy az Arsenal nem tud versenyezni az átigazolási piacon a legnagyobb klubokkal, mivel nincs pénzünk.  Ezért is jött előtérbe az Arsenal önfenntartó modellje.

Elsődleges célunk, hogy sikereket érjünk el a pályán. Annak érdekében, hogy ezt a klub elérje, el kell érnünk egy bizonyos gazdasági körforgást, a megnövekedett bevételekkel, a nagyobb beruházásokkal és még több rajongókkal, oly módon, hogy önfenntartóak legyünk és hosszú távú jövője legyen a klubnak.


-mondta Gazdis

Összességében ez a különbség az Arsenal és a United között. A vörösöknek 500 millió fonttal több adósságuk van. Lehet, hogy nem veszünk játékosokat, de Wenger sem hülye, hiszen ő a csapat jövőjét nézi, ám ezt idővel meg fogjuk érteni.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (41)

12 éve
Törölt felhasználó
A mai világban is érvényes amit mondott Puskás:kis pénz,kis foci,nagy pénz nagy foci. Természetesen kis értékű fel nem fedezett játékosokból is lehet nagy játékos,csak az a baj hogy mire beérik, és nem nyer hosszú évek alatt semmit akkor továbbáll. Nem biztos hogy csak a pénz miatt teszi,sokkal inkább azért hogy elmondhassa majd hogy én voltam BL győztes stb.
12 éve
Törölt felhasználó
Ekkora baromságot még életembe nem láttam! Mi az, hogy Frimpongot azért adtuk kölcsön, hogy tudjuk fedezni Henry fizetésének egy részét? Azért adtuk kölcsön mert tapasztalat szerzésre van szüksége, és Coqulein is előtte van a képzeletbeli rangsorba.

A pénzügyekhez bevallom őszintén, hozzá se tudok szagolni, de merem állítani, hogy a szakértőkön kívül (ők is csak becsült adatokkal tudnak szolgálni) senki nem láthat bele a klub pénzügyi helyzetébe. Ez azért nem ilyen egyszerű..
12 éve
Amit még elfelejtünk, hogy az Arsenalnál egy kasszából megy az átigazolási díj és a játékosok fizetése is. Pl. Arteta Gervinho és Oxi együttes átigazolási költsége uannyi mint Fabregasé, de az összesített fizetésük nagyobb, mint amennyi a spanyolnak volt.
12 éve
Törölt felhasználó
igényes, összeszedett írás!! 5 pont a griffendélnek!!
12 éve
Törölt felhasználó
nem csak rohadt drágán lehet jó játékosokat venni, hanem olcsóbban is, "kis" csapatok játékosai közt is lehet találni jókat. Nem kell feltétlenül Götze Hazard értékű játékosokat venni, ahogy a példa is említi, hanem a Wenger típusú olcsó igazolások is beválnak. Csupán el kell adni a "selejtet" és helyükre venni kell bizonyítani vágyó és küzdő játékosokat (Arteta jó példa erre). Máris lesznek jó kiegészítő emberek a padon, akik hozzátudnak tenni a játékhoz.

A lényeg inkább a csapatösszhangban van, illetve, hogy Wenger megtalálja a megfelelő embereket a távozók helyére.

Hiába mondja mindenki, hogy hiányzik Fabregas, mikor nem hiányzik, hiszen, amikor még nem volt sérültje a kezdőcsapatnak, akkor nagyon ment nekik, és jöttek az eredmények is. Szczesny-Sagna-Koscielny-Vermaelen-Gibbs/Santos-Song-Arteta/Wilshere-Ramsey-Walcott-RvP-Gervinho kezdőnél, semmi probléma nem volt. Miután lesérült a két szélső védő, azóta nem megy annyira. Sagna és a bal oldali védők is, támogatták a támadásokat, illetve jobban levették a két szélsőről a védekező feladatokat! Azóta nem megy a csapatnak, és jönnek a rossz eredmények. Majd ha mindenki felépül, jönnek újra az eredmények.

Wenger már a nyáron Bendtner és Denilson elpasszolásával megkezdte a selejtezést, ezt valószínűleg nyáron tovább folytatja, és helyükre jönnek a megfelelő emberek. Bízom Wengerben és a csapatban is.

Szólj hozzá