E blogbejegyzés előzményeiként (amely cikkeknek a linkjét technikai okok miatt az írás alatt találhatjátok meg) diagnosztizáltuk az Arsenal jelenlegi legégetőbb problémáját, vagyis a csapat jelenlegi keretének minőségi állagát. Ennek apropójaként akár még megoldást is kínálhatnánk Wengernek, de mivel aligha esélyes, hogy olvassa ezeket a sorokat, így érjük be egy vitával, hogy mi mindent jobban tudunk, mint a Professzor.

Az előző részben  a keretjavítás egyik legkézenfekvőbb megoldását vizsgáltuk meg, az akadémiát, most pedig jöhetnek az igazolások.

Talán nincs is olyan szurkoló, akit ha most megkérdeznénk, ne tudna legalább öt olyan játékost felsorolni, akit szívesen látna az Arsenalban. A napi pletykák – legyenek azok bármennyire megbízhatóak, vagy éppen megbízhatatlanok – mindig megmozgatják a szurkolók fantáziáit, hiszen a magunk módján mindenki a csapaton akar javítani, segíteni. (Kiváltképpen egy vereség után.)

Elég egy újságírói összeesküvés-elmélet, máris a YouTube-on találjuk magunkat, hogy valamiféle viszonyítási pontot találjunk. Itt – ha szerencsénk van – megnézhetünk egy ötperces videóösszeállítást a kiszemelt játékosról, majd nyugodt szívvel summázhatjuk, hogy 'igen, ez az ember kell az Arsenalba!'.

A dolog azonban nem ilyen egyszerű.

1996-ban, amikor Arséne Wenger átvette az Arsenal menedzseri posztját, az alaposság és az igényesség lett az úr a csapatnál. A francia teremtette meg azt a játékosmegfigyelői rendszert, amely a mai napra az Arsenal védjegyévé vált. Szakemberek tucatjai böngészik a világ futball ligáit az új klasszisok iránt, s látnak meg a kiszemeltekben olyan értékeket, amiket más csapat megfigyelői rendre elsiklanak. Bő tíz-tizenöt évben ez irtózatosan nagy érték volt. Számtalan olyan játékost lehetne felsorolni, Thierry Henrytól kezdve Kolo Touréig, akik mellőzött vagy fel nem fedezett emberként érkeztek az Arsenalhoz, s váltak húzóemberekké, világklasszisokká.

Mára azonban elapadt ez az előny. Meggyőződésem, hogy tíz évvel ezelőtt Wenger mindenfajta megerőltetés nélkül, bőven áron alul tudott volna elhozni egy Hazardot vagy egy Götzét. Manapság azonban az internet korában, amikor a kábeltévék több tucat sportcsatornát kínálnak, lehetetlen elsiklani egy tehetség feje felett. Nemcsak nekünk, szurkolóknak, hanem a többi csapat embereinek  sem.

A Manchester Citynek, a Chelsea-nek például így ki sem kell építenie egy játékosmegfigyelői rendszert, ők megveszik azt, aki a leglátványosabb teljesítményt nyújtja, vagy akinek a marketingértéke a legjobb. Természetesen azért ott sem amatőrök ülnek, tudják, hogy kivel lehetne erősebb a csapatuk, de a korlátlan pénzügyi forrásaikkal kvázi azt hoznak el, akit csak akarnak. Sőt, elég, ha azt a játékost akarják megvenni, akit az Arsenal kiszemelt, majd végül Wengerékre rálicitálnak.

Lassacskán már az sem lesz elég, hogy egy ismeretlen, fiatal francia játékost elhozunk és kinevelünk, mert a korábbi évek tapasztalatai (élükön Nasrival) már elértek odáig is. A Le Havre 17 éves védőjét, Benjamin Mendy-t például figyelik az Arsenal szakemberei. A játékos pedig reméli is, hogy az Arsenal végül leigazolja... …, hogy aztán könnyebben kerülhessen a Barcelonához. Upsz...

Mi lehet akkor a megoldás? Véleményem szerint az, hogy Touré, van Persie, Vermaelen, vagy Koscielny példáit szem előtt tartván, a jelenlegi elveket megtartva más ligákat tartanánk jobban szem előtt. Ha a nyugat-európai játékospiacot az újgazdag klubok tartják mozgásban, és kavarnak inflációt (ugyan mikor adna ki egy csapat 35 milliót egy Andy Carollért?!), akkor az Arsenalnak nincs más dolga, mint keletre menni.

És pontosan ezért nem vagyok személy szerint csalódott, hogy egy ománi játékos jár próbajátékon. Természetesen nem ismerem őt játékosként, de tegye fel a kezét az, aki linkekkel rendelkezik az ománi másodosztályhoz. Attól még, hogy játékosként valakit nem ismer a szurkoló, attól még lehet jó játékos, akit ráadásul potom pénzért lehetne megvenni. Ha éppen az Arsenal egy örmény játékossal, Henrik Mkhitaryannal is előrébb lépne, akkor nem kérdés, hogy kire kell beruházni, és hagyni a Götzéket és a Hazardokat azoknak a kluboknak, amelyek egymást túllicitálván irreális pénzösszegeket is képesek áldozni egyetlen játékosért.

Hiszen, ha már csak a nagy számokat szem előtt tartjuk, nem létezik, hogy az 1,3 milliárd lakossal rendelkező Kínában, vagy Indiában (1,2 milliárd) ne lenne egy új Messi, egy új Fabregas, egy új Ronaldo.

A wengeri elvek, amik 10-15 éve működtek, talán még ma is jól funkcionálnának, de ehhez elhatározottság kell, miközben Wenger látszólag beletörődik, hogy a jelenlegi helyzetben csak a korlátlan forrással rendelkező klubok érvényesülhetnek. Pedig kizárt, hogy ez így lenne...

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (65)

12 éve
Törölt felhasználó
Az utóbbi idők igazolásai,csak foltozgatásra voltak jók,igazi erősítést az jelentene,ha ténylegesen erősödne a csapat(nem csak létszámilag),engem nem érdekel,h ingyen hoznak ,valakit,vagy kölcsönbe,vagy méreg drágán.
A lényeg,ha tényleg nem akarják,h Wenger közutálatnak legyen kitéve,akkor valamit tenni kell.
Santos remek játékos,de hónapokat kell kihagynia,sajnos venni kell valakit bal oldalra,mert Gibbs is sérült.
Diaby-t el kell adni,Denilsont,Bendtnert,Almunia-t,Arshavin is csak egy gyenge cserének jó jelenleg.
Arteta,Rosicky,Merte,hamaraosan fitt,Verma a united ellen ott lesznek remélhetőleg,Sagna februárba ok,talán februárba megint stabilizálódhat az állapot,csak ne jöjjenek új sérültek.Hazardot meg kapásból hozni kéne!
12 éve
Törölt felhasználó
Igazából,lehet ezt sokféleképpen,megközelíteni,valaki állandóan azzal jön,hogy nem igazol megfelelő mennyiségű és minőségű játékost,valaki azt mondja,sok a sérült,én azt mondom mindkettő:) meg még jó néhány dolog.
AMi nekem nem tetszik az utóbbi években,hogy nagyon standard az egész,minden meccsen azt látom,hogy Wenger ül dörzsöli és az orrát,és magyaráz Pat -nek,közben mutogat dühösen.
Nem nyúl bele a meccsekbe,nem áll fel,nem él a játékkal,nincs benne az a láz,ami volt régen.
És az eredménytelenség,akár tetszik akár nem,ez a sport eredmény orientált,aki nem nyer sokáig,bizony ilyen dolgokkal jár,amin átmegy a csapat.
Eredménytelenek vagyunk jó pár éve,sajnos ez az egyetlen dolog,amit hosszú távon
lehetetlen elviselni,az angolokról meg tudni kell,hogy iszonyat pofátlanok és tiszteletlenek tudnak lenni,(ha pénzt adnak valamiért ,vannak elvárásaik)
az angol közeg a szurkolók még jobban elvárják,h nyerjen a csapat,ha nem nyer a csapat fikáznak,felállnak és hazamennek,egy részük ( ismétlem egy részük), képtelen a rossz eredmények mellett is pozitív maradni,ami valljuk be nekünk is nehéz,pedig nagy részünk sosem járt arsenal meccsen.

Igazából én már leírtam mindent,valakinek tudom már unalmas sok hozzászólásom.
Engem már az sem érdekel hogy mit nyerünk vagy mit nem,talán a sok kudarc az ami marcangol belülről,és mondogatom magamban,hogy "miért?miért?már megint..."
ennek a csapatnak változás kell,mégpedig olyasmi,amit a szezon kezdet utáni felemelkedéskor tapasztaltunk,hoyg ez a csapat is képes megmutatni,hogy sokkal többre képes,de az a helyzet,hogy megint vissza esett kicsit a teljesítmény,ez amiatt van,hogy vagy sérült jelenleg a húzó erő,vagy egyszerűen nincs elég vezér egyéniség,vagy húzó erő,akikre mindig lehet számítani,mert kevés ember van,akire lehet mindig számítani.
Talán el kéne adni 3 játékost,és hozni helyükre legalább 4-5 olyan embert,akiket ismernek,elismernek,és felmutattak valamit,
Bl tapasztalat nem ártana.
12 éve
Törölt felhasználó
Tudomáson szerint vannak Afrikában "akadémiáink". Illetve inkább kapcsolataink az ottani akadémiákkal és vezetőikkel. Oda hamarabb mennék keresgélni, mint Kina, Oroszország, Kazahsztán vagy Ukrajna. Mármint helyi születésű játékosok után. Ellenben jó célpont lehet Japán, Mexikó és Dél-Amerika. Itt nem feltétlen Brazilia vagy Argentina. Uruguay, Paraguay, Ecuador. Ezek kevesebb figyelmet kapnak, pedig rengeteg az olyan játékos, akikre csak akkor figyelnek fel, amikor a két emlitett ország ligájába kerülnek és onnan természetesen jóval nagyobb áron kerülnek ki a Boca, a River vagy épp a Santos méretű csapatoktól.

Dortmund, vagy egy Mönchengladbach, de emlithetném a nemrégiben gyönyörű játékkal nem csak Dzeko játékának köszönhetően nagy fölénnyel bajnoki cimet nyerő Wolfsburg pedig hosszabb távon (4-5 év) nem tudnak veretesek lenni, mint ahogy Spanyolországban sem indul sok eséllyel a Sevilla, a Valencia, a Villareal. Pedig ők régen rengeteg cimet nyertek vagy legalább a tűz közelében voltak. Ma már hatalmas nagy meglepetés, ha nem a Real vagy a Barca nyer egy kupát hazai szinten. Viszont annál inkább jönnek fel a City, Malaga, PSG és társaik. Bayern sem csupán a történelemből él. Financiálisan magasan a legjobbak. Ha ők akarnak valakit helyileg, akkor meg is szerzik. Csupán idő kérdése! Az utóbbi csapatok és a pénzéhség kizsigereli ezeket az alapjaiban jó csapatokat.

ui.: Valencia kicsit Arsenal szindrómás :)
12 éve
èn már a meccs elött megmondtam ,hogy nem nyerünk!néha megérzem az ilyeneket!:)

12 éve
Törölt felhasználó
A 6. sőt még a 7. hely is érhet esetenként Europa Ligás indulást!!!

Szólj hozzá