Henri Lansbury neve már több szempontból is ismerős lehet az Arsenal szurkolóinak, ő lehet az egyik olyan játékos, aki fél éven belül dobbant vagy az első számú csapatba, vagy pedig egy másik klubhoz.

Henri mindössze kilenc éves volt, amikor a Norwich City akadémiájáról az Arsenaléhoz szerződött, így tulajdonképpen már a kezdetek óta belenevelték az ágyús értékrendet, játékfelfogást, szellemet. A szamárlétra megmászása (a különböző utánpótlás csapatok és a tartalékcsapat) után természetesen nem maradhatott el a felnőttcsapatban való debütálás sem, Lansbury 2007 októberében, a Sheffield United elleni meccsen léphetett pályára Theo Walcott cseréjeként.

A játékos fejlődése azonban közel sem volt egyenletes. A bemutatkozó meccset követően, egy vírusfertőzésnek köszönhetően Lansburynek ki kellett hagynia a teljes hátralévő szezont, valamint az új idényre való felkészülési időszakot is. Nehezítette a játékos helyzetét, hogy ha alkalmanként kapott esélyt Wengertől a Ligakupa-meccseken, Lansbury akkor sem a saját posztján – középső középpályásként játszott - hanem jobb szélsőként, sőt, egy alkalommal jobb szélső hátvédként is bevetette a francia menedzser.

2009-ben nyilvánvalóvá vált, hogy Lansbury már túl jó a tartalékcsapathoz, de még nem érte a megfelelő szintet ahhoz, hogy heti rendszerességgel játsszon a felnőtt keretben, így evidensé vált, hogy a játékos kölcsönbe kell mennie. 2009 januárjában emiatt egy hónapig a harmadosztályban szereplő Scunthorpe Unitedhoz került, ahol három gólt is rúgott, ám ezt követően visszatért az Arsenalhoz, hogy a csapat Ifjúsági FA Kupa-sorozatban segítse az ágyúsok csikócsapatát.

A sorozatban az Arsenal kiváló eredményt ért el, hiszen a döntőben 6-2-es összesített eredménnyel megvervén a Liverpool ifjúsági csapatát, elhódították a trófeát. Lansbury a győzelmi menetelésben alaposan kivette a részét, a döntő első felvonásában, az Emirates stadionban, két gólpasszt is adott csapattársainak, Gilles Sununak és Jay Emmanuel-Thomasnak, amivel az Arsenal 4-1-es előnyt harcolt ki a visszavágóra. A nagy áttörés azonban a sorozat megnyerése után is elmaradt, így jobb híján maradt ismét a kölcsön – ezúttal a Watford együttese környékezte meg Lansburyt.

Azt gondolom, ha javul a teljesítményem, talán lesz majd helyem a belső középpályán is. Cesc Fabregasra nagyon felnézek, ő az egyik példaképem, remek érzékkel tudja indítani a csatárainkat. A felnőttcsapattal való edzések is rengeteg segítettek, láttam, hogy Samir Nasri, vagy Theo Walcott hogyan helyezkedik, ebből én is tudok meríteni. Remélem, hogy az elkövetkezendőkben elkerülnek a sérülések, s akkor a pályán is megmutathatom majd, mit tudok.

- mondta Lansbury még 2009 júniusában.

Wengerék azonban továbbra is óvatosan álltak Lansbury ügyéhez, jóllehet már akkoriban is tudták, hogy mekkora potenciál rejtőzik a fiatal angolban. 2009 decemberében új szerződést írtak alá a felek, de Lansbury az idény végéig maradt a Watfordnál, s úgy tűnt, hogy a középpályás végre-valahára kinőheti magát az első számú kerettagsághoz, révén a 2009/10-es szezonban, az Arsenal utolsó bajnokiján a Fulham ellen, a Premier Ligában is pályára léphetett.

Ezt követően remek hónapok következtek Lansburynek: tagja lehetett az Arsenal keretének a 2010/11-es felkészülési idényben, Ausztriában, ahol több barátságos meccsen is játszhatott, méghozzá remek teljesítménnyel – a Strum Graz ellen például gólt is szerzett. A főszezonban azonban nem sikerült kiszorítania a remek formában játszó társait, így újfent a Ligakupában kapott lehetőséget Lansbury, ugyanakkor nem akármelyik csapat ellen: a harmadik fordulóban ugyanis a Tottenham Hotspurs vendége volt az Arsenal a White Hart Lane-n.

Lansbury pedig remekül vette az akadályokat, hiszen amellett, hogy kezdőként számított rá Wenger az észak-londoni derbin, a fiatal angol gólt is szerzett, így Henri valóban sokat tett azért, hogy az Arsenal továbbjusson a negyedik körbe.

Remek este volt, őszintén szólva nem is tudtam, hogy ilyen magasra tudok ugrani, mint ahogyan tettem azt a gólörömömnél, de végül is a Tottenham ellen rúgtam életem első gólját a felnőttcsapatban. Miután pedig több Spurs-szurkoló barátom van, legalább tudom egy picit ércelni őket.

- emlékezett vissza a Tottenham elleni meccsre Lansbury.

Úgy gondolom, hogy valamit én is hozzá tudok tenni a csapat támadásaihoz. Szeretek gólt lőni, gólpasszokat adni, szeretek hasznosan játszani. Szerintem a Tottenham ellen sikerült ebből ízelítőt adnom, de szeretnék minél több meccsen pályára lépni. Tudom, hogy keményen kell ehhez dolgoznom, és ebbe természetesen az edzésmunkám is beleszámít.



Nagyszerű ilyen remek játékosokkal edzeni hétről-hétre, mint Walcott, egyszerűen nem lehet tőlük nem ellesni valamit, akár a labda nélküli helyezkedésről, akár az egyéb mozgásokról van szó. Nagyon sokat beszélgetek velük a technikai dolgokról. Az olyan látszólag apró dolgok is sokat jelentenek, mint hogy ott lehettem a padon a korábbi Partizán Belgrád-Arsenal meccsen, abból is rengeteg mindent lehet tanulni, remek élmény volt.



Az egyre szűkülő lehetőségek miatt azonban Wengernek nem volt más választása, ismét kölcsönbe kellett adnia Lansburyt, ezúttal a másodosztályban, a feljutásért harcoló Norwich csapatát jelölte ki a játékosnak az Arsenal szakmai stábja, ami később kiváló döntésnek bizonyult. A fiatal ágyús Paul Lambert alakulatában rendszeresen játéklehetőséget kapott, s Lansbury a májusi idényzárásig négy góllal vette ki a részét a kanárik feljutásából az első osztályba.

Annak ellenére azonban, hogy Lansbury látszólag meggyőző teljesítményt nyújtott, sokan nem értették, hogy Wenger miért nem szavazott több bizalmat a múltban a középpályásnak, aki ráadásul  kisgyermek kora óta az Arsenal játékosa. A sok kisebb-nagyobb sérülés valóban jelenthetett akadályokat az első számú csapatba való beilleszkedés útján, ám miután végeredményben Lansbury szerepeltetésének a száma a várttól jelentősen elmaradt, sokan megkérdőjelezték, hogy a játékos hosszú távon is az Arsenal tagja marad-e.

A 2011/12-es szezonra való felkészülésből Lansbury kimaradt, miután az Arsenalnak négy hetes pihenőt kellett biztosítania a játékosnak a nyári U21-es Európa Bajnokság után. Ez a lehető legrosszabbkor jött Lansbury számára, ugyanis számos szakértő benne látta a nagy esélyt, főleg Fabregas és Nasri távozása után. Az áttörés pedig sajnálatosan ismételten nem jött össze, a nyáron pedig szóba került a játékos végleges távozása. Végül erre nem került sor, bár a kieső West Ham United egy szezon erejéig igényt tartott a szolgálataira.

Hiszek Lansburyben, most áll a karrierjének abban a szakaszában, amikor minden eldőlhet. Az kétségtelen, hogy meg van benne a tehetség, hogy az Arsenal felnőtt csapatában is játsszon. Emiatt a lehető leghamarabb kell esélyt adnom neki. Ha azonban a következő szezonban sem jön el az áttörés, akkor sajnos el kell engednem őt.

- mondta Wenger nemrégiben.

Az áttörésre azonban még van esély, ugyanis mindenki meglepetésére Lansbury 2011 szeptemberében új szerződést írt alá a klubbal, így tehát minden nyitott arra, hogy az Arsenal egyik legnagyobb ígérete végre-valahára megkezdhesse a felnőtt karrierjét is a csapattal.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (25)

12 éve
Törölt felhasználó
Szczesny megbolondult.... aaz EB-re olyan hajat akar mint Tomaszewskinek volt. Meg fogja növeszteni a haját. Ez hülye :D http://www.planetworldcup.com/LEGENDS/tomaszewski.jpg
12 éve
Törölt felhasználó
Szerintem Wenger első sorban a hosszabításokra feküdjön nagyon rá, ne az igazolásokra. Tartsuk meg RVP-t minden áron még ha heti 150 ezret kér akkor is, illetve hosszabítsunk a többi játékossal is. Ha jól tudom Walcottal és Songgal kellene hosszabbítani. Mindketten nagyon hasznos tagja a csapatnak.
12 éve
Törölt felhasználó
Athlon! Ha Wenger szerint Walcott egyszer komolyan középcsatár, míg Chamberlain irányító lesz, akkor máris sokkal kevesebb lehetőségünk van a széleken. Nem tudhatom pontosan, hogy mi szerepel Wenger tervei közt, de figyelembe véve a jelenlegi keretünket, én mindenképp elkerülhetetlennek tartom egy szélső vásárlását (nem feledkeztem meg Arsháról és főképp Ryóról sem).
12 éve
Annyi szent, hogy érdeklődünk, meg hogy figyeljük őt, de hát ezt rajtunk kívül legalább öt csapat megteszi. Aztán kérdés, hogy kihez fér be, ki adja meg a Dortmundnak a pénzt. Én valahogy Götzén sem érzem ,hogy ide akar jönni.
12 éve
Törölt felhasználó
Az se lenne jó érzés, ha más csapatba villogna Götze és ezt mi azzal a tudattal nézhetnénk itt is tehetné. (Ha igazak a hírek)

Vagy ugyanez igaz lehetne Lansburyre is, bár nagyon ritkán van olyan, hogy aki Arsenalos volt vagy Arsenal rendszerében nevelkedett az máshol is jó legyen.

Szólj hozzá