A BBC újságírója, David Ornstein úgy értesült, hogy az Arsenal az elkövetkezendő hetekben tárgyalóasztalhoz akar ülni a jelenlegi mezszponzorukkal, a Fly Emirates arab légitársasággal, hogy újratárgyalják a hosszú távú szponzori megállapodásukat.

Az Arsenal ezzel a lépéssel új és versenyképesebb szintre hozhatná magát az olyan klubokkal, mint a Manchester United, vagy a Liverpool, s a kedvező tárgyalási sorozatok eredményeképpen alapvetően megmaradhatna az a bevételi forrás, amelyet a csapat jelenleg a Bajnokok Ligájában való szerepléssel fedez.

Egy svájci, futball-pénzügyekkel foglalkozó weboldal, a The Swiss Ramble szerint az Arsenal önmagát hozta kényelmetlen helyzetbe, amikor a jelenlegi pénzügyi támogatókkal a klubra nézve előnytelen szerződéseket kötöttek az akkori vezetők. Az Emirates légitársasággal 2006-ban egy 90 millió angol fontot érő szerződést ütöttek nyélbe, amiből 42 millió fontot a stadion névhasználati joga ér (ez a megállapodás 15 évig, azaz a 2020/21-es szezonig szól), illetve 48 millió font ellenében az arab cég lett az Arsenal mezszponzora.

Hasonlóképpen az Emirates-szel kötött szerződéshez: az Arsenal ugyancsak 2006-ban állapodott meg a Nike-val, előbb 2012-ig a mezgyártásról, amely szerződés értelmében a pipások 55 milliót fizetnek Arséne Wenger együttesének. Ezt a szerződést további három évre hosszabbították meg, 2014 év végéig.

Csak viszonyításképpen: az Emiatesnek évi 6 millió fontjába kerül az Arsenal mezén való szereplés, a Liverpool főszponzora, a Standard Chartered 20 milliót ad ugyanezért a szerepkörben az anfield-i együttesnek, de ugyanennyit kasszíroz a Manchester United az Aontól, illetve a Manchester City az Etihadtól. Külön érdekesség, hogy még a Tottenham is megelőz ilyen téren a sorban, az Arsenal főriválsi 12,5 milliót kap a támogatóitól. (A Barcelona történetében idén először van mezszponzoruk a kataláloknak a Qatar Foundation támogatása okán, ők éves szinten 26 millió fontot zsebelhetnek be.)

A Nike-val kötött szerződés sem feltétlenül jövedelmező az Arsenalnak: az amerikai cég évi 8 milliót utal az ágyúsoknak, míg a Manchester United 25,4 millió fontot kap évi szinten - ugyanattól a vállalattól. A Liverpool sem panaszkodhat, Kenny Dalglish csapata szintén 25 milliónak örülhet évente a Warrior Sports jóvoltából.

Mindezek alapján elmondható, hogy az Arsenal közel 30 millió fonttól esik el éves szinten, ami rendkívül sok egy olyan csapattól, amelyik gazdaságilag tovább akar terjeszkendi s felvenni a harcot ezen a téren az abszolút élen álló Manchester Uniteddel.

A BBC riportere, Ornstein megjegyezte: amennyiben az Arsenal netán nem tudna megállapodni az Emirates-szel a folytatásról, szétválhatnak az útjaik. Ez esetben az angol csapat akár az ázsiai piacon is körülnézne egy új támogató iránt függetlenül attól, hogy a bejutnak-e a 2012/13-as Bajnokok Ligája-sorozatba is, avagy sem.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (5)

13 éve
Törölt felhasználó
Mondjuk én eltudnák viselni a mezen egy Samsung, Sony feliratot, de csak ha megfizetik!
13 éve
Törölt felhasználó
Szerintem be fog csúszni egy jelentős Ázsiai cég! Most mentünk először Ázsiába túrázni és szerintem egy-két óriási Ázsiai cég fontolgat egy jelentős szponzori szerződést. Lehet ezért is igazoltuk le Parkot, meg mentünk Ázsiába túrázni, hogy népszerűek legyünk az ázsiai piacon és ezért is kell jövőre is oda mennünk!
13 éve
Törölt felhasználó
nem ártana vmi jelentősebb összegű szerződést kötni, mert botrányosan kevés jön be ezekből a szponzorokból.
13 éve
Törölt felhasználó
Ez elég szomorú, és előnytelen. De nem hiszem, hogy az újratárgyalás után sikerülne annyit tornázni ezen az összegen, hogy akárcsak a közelébe érjünk a többi "nagynak". Kíváncsi lennék rá, hogy az ugyancsak a Fly Emirates által szponzorált AC Milan és a PSG mennyit kaszál - még ha nyilván csak mezszerződésről van az ő esetükben szó - a szerződés értelmében?!
13 éve
Törölt felhasználó
Hát igen ez talán magyarázat lehet arra miért is nem jött 1 ismert világsztár. Csak ugye bár kijelentették hogy meg van a pénz az igazolásokra. De hogy van meg! Jó ha költöttünk 35-40 millát. Ezt itt le is zárnám mert szerintem mindenki érti mire akartam kilyukadni.(Cesc-et adtuk el ennyiért, pedig sokkal többet ért.) Tény ami tény botrányos hogy pont mi vagyis az Arsenal aki 10-en pár éve mindig bent voltak a BL-be ilyen csekély összeget kap a szponzoroktól. Most legalább David Ornstein rávilágított a dolgokra. Az pedig főként szúrja a szemem hogy a "Galambok(S*urs)" is több pénzt zsebelnek be mint mi. Valamit lépni kell én speciel ilyen kezdés után egy EL helyezésnek is örülnék. ÜDV

Szólj hozzá