Az elmúlt heti hektikus utolsó átigazolási napoknak köszönhetően az Arsenal keretében immáron 21 olyan válogatott játékos található, akik hazájuk felnőtt kereteiben is bemutatkozhattak már tétmeccsen - ráadusl ezek közé nem tartoznak bele azok az emberek, akik jelenleg kölcsönben vannak más együtteseknél, mint például Bendtner, Vela, vagy Campbell.

Ez a 21 válogatott játékos összesen 746-ször kapott meghívót a szövetségi kapitányaiktól, ez egy főre lebontva 35,5 meccset jelent fejenként. Az eredményesség tekintetében sem marad el az Arsenal, hiszen ezen alkalmak során a válogatott ágyúsok 152 gólt jegyezhetnek.

Érdekesség, hogy a jelenlegi Arsenal-keretben az a Yossi Benayoun kapott a legtöbbször meghívót, aki az utolsó napon igazolt Észak-Londonba egy év kölcsön erejéig, Benayoun 85-ször ölthette magára az izraeli válogatott mezét.

A vezéregyéniséget amúgy hemzsegnek Arséne Wenger csaptában, hiszen a válogatottjaikban számos Arsenal játékos a kapitány. A már említett Benayoun viseli a kapitányi karszalagot Izrael színeiben, de hasonlóképpen tesz Rosicky a cseh, Arshavin az orosz, Chu Young Park a dél-koreai, Ramsey a wales-i, Vermaelen pedig a belga válogatottakban. Gervinhónak is vannak ilyen irányú tapasztalatai, az Arsenal egyik új érkezője például a 2008-as pekinigi olimpián volt az elefántcsontparti válogatott kapitánya.

Benayoun természetesen csak összességében vezeti a legtöbbször válogatottak listáját, az izraeli középpályás mindössze két alkalommal kapott meghívót, mióta hivatalosan is az Arsenal játékosa. Az összeállítást így az Arsenal jelenlegi abszolút gólkirálya, Thierry Henry vezeti, aki 81-szer volt válogatott a francia válogatottban, amíg az Arsenal játékosa volt. (Összesen 123-szor játszott a gallok színeiben, mielőtt a 2010-es világbajnokság után bejelentette a visszavonulását.)

A legtöbbször válogatottak listája - amíg az Arsenal-sízneiben játszottak: 1. Henry (francia, 81), 2. Vieria (francia, 79), 3. Sansom (angol, 77), 4. Seaman (angol, 72), 5. O'Leary (ír, 68),6.  Adams (angol, 66), 7. Ljungberg (svéd, 60), 8. Fabregas (spanyol, 58), 9. van Persie (holland, 58), 10. Gilberto (brazil, 52)

Az Arsenalban összesen 45 olyan különböző nemzetiségű játékos fordult meg, aki valamikor is tagja volt hazája válogatottjának. Így ebbe beletartoznak olyan játékosok is, akik vagy az Arsenalhoz való csatlakozásuk előtt, vagy után nyertek meghívót.

Nem árulunk egy zsákbamacskát, hogy a legtöbb Arsenal-válogatott játékos nemzetisége francia, összesen 16 gall ágyúst neveztek a kakasok soraiba, a 17. minden valószínűség szerint Laurent Koscielny lesz, akit már most is behívott Laurent Blanc, ám játékidőt nem kapott a pályán Koscielny. A franciákat a hollandok követik a sorban hat játékossal.

Az utolsó ország, amelyben egy ágyús is megfordulhatott Szenegál lett - Armand Traoré ugyanis a szenegáli válogatottat választotta Franciaország helyett, mielőtt eligazolt volna a QPR-hez. Miután Benayoun, Park vagy Campbell még nem játszott az Arsenal színeiben, így az ő országukat nem tüntették fel a listán.

A jelenlegi válogatott játékosok és góljaik

Név / Ország / Válogatottság száma / Gólok száma
Yossi Benayoun / Izrael / 85 / 24
Tomas Rosicky / Csehország / 82 / 20
Per Mertesacker / Németország / 76 / 1
Andrey Arshavin / Oroszország / 64 / 16
Marouane Chamakh / Marokkó / 60 / 29
Robin van Persie / Hollandia / 58 / 25
Park Chu-Young / Dél-Korea / 55 / 21
Thomas Vermaelen / Belgium / 32 / 1
Bacary Sagna / Franciaország / 32 / 0
Gervinho / Elefántcsontpart / 29 / 7
Johan Djourou / Svájc / 28 / 1
Alex Song / Kamerun / 23 / 0
Andre Santos / Brazília / 22 / 0
Sebastien Squillaci / Franciaország / 21 / 0
Theo Walcott / Anglia / 18 / 3
Lukasz Fabianski / Lengyelország / 17 / 0
Aaron Ramsey / Wales / 16 / 4
Abou Diaby / Franciaország / 15 / 0
Wojciech Szczesny / Lengyelország / 6 / 0
Jack Wilshere / Anglia / 5 / 0
Kieran Gibbs / Anglia / 2 / 0

A kölcsönben lévő játékosok esetében:

Nicklas Bendtner / Dánia / 41 / 14
Carlos Vela / Mexikó / 35 / 9
Joel Campbell / Costa Rica / 6 / 2
Samuel Galindo / Bolívia / 2 / 0

Érdemes egy kicsit kitekintenünk, hogy mi várható az Arsenal-játékosokkal a jövőben a válogatottjaikkal. Jelenleg a legnagyobb érdeklődést a 2012-es Európa Bajnokság jelenti, ahol Per Mertesacker hazája, Németország már biztosan kint lesz. Őket hamarosan követheti Hollandia, Franciaország és Anglia is a későbbi selejtezőmeccsek folyamán.

Januárban ismét megrendezésre kerül az Afrikai Nemzetek Kupája, ahol több arsenalos is képvsielni fogja hazáját. Marouane Chamakh, valamint Gervinho válogatottjai jelenleg a csoportkörük első helyein tanyáznak, így szinte biztos az ő kijutásuk. Emmanuel Frimpong a jelek szerint a ghánai válogatottat fogja választani - Frimpong angol utánpótlás játékos volt -, így ő is elhagyhatja az Arsenalt januárban átmenetileg.

Az Arsenal szurkolóinak azonban jó hír lehet, hogy Alex Song válogatottja, Kamerun, nem fog kijutni az ANK-ra.

Végezetül pedig az utánpótlás válogatottotakra érdemes rápillanatanunk, ugyanis az angol U21-es keretnél két feltörekvő Arsenal-tehetségünk szerepel. Az egyikük,  Henri Lansbury, aki jelenleg a West Ham Unitednél szerepel kölcsönben, három gólt szerzett az elmúlt heti meccsein, de a másik ifjú titán, Alex Oxlade-Chamberlain is meggyőző teljesítményt nyújtott Stuart Peace csapatában.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (7)

13 éve
Törölt felhasználó
Chamakh esetében szerintem nagy szerepet játszik az önbizalomhiány. Ahogy Athlon is mondta, láthattuk, hogy tud ő ettől sokkal többet is. Attól fogva, hogy Wenger - érhetően - a visszatérő Van Persie-nek szavazott bizalmat, Chamakh-nál megtört valami.
13 éve
Nem tudom. Én még mindig abban bízom, hogy Chamakhban meg van, ami a PL-hez kell, ha valaki olyan teljesítményt nyújtott az első hónapjaiban, mint ő, akkor abban meg kell lennie. Hány nézd, nyilván fizikailag elfáradt - ez érthető -, utána meg RvP és a játékrendszer miatt - jogosan - kevés játéklehetőség amúgy is a szélen játszva kellett továbbjátszania.
13 éve
Törölt felhasználó
van egy Marouane Chamakh akinek jobb itt a mutatója mint Robin van Persie-nek,
hogy a viharba fordulhat elő,hogy válogatott szinten remekel itt meg semmit nem nyom a latba??? Amúgy Chamakh egyik nagy kedvencem és nagyon jó játékosnak tartom, bordoba nagyon jól játszott,hová lett ez a tehetséges srác???????
13 éve
Törölt felhasználó
Szczesny lett augusztus hónap játékosa! Második Walcott a bronzérmes meg Vermaelen!
13 éve
Törölt felhasználó
Szívesen:D

Szólj hozzá