Bár az Arsenal valamennyi szurkolóját a Fabregas-, illetve a Nasri jövőjeit firtató kérdésekre adott válaszok érdeklik Wengertől, érdemes egy kicsit szemügyre vennünk, hogy hogyan alakul a front az esetleges érkezők tekintetében.

Carl Jenkinson és Gervinho érkezését követően picit lecsendesült az Arsenal átigazolási tevékenysége, mindkét oldalról lassan alakulnak a dolgok. Az elmúlt héten azonban megtört a jég, és az angol sajtó két nevet dobott be a kalapba, így valószínűsíthetőleg Phil Jagielka és Juan Manuel Mata szereplnek Wenger listájának az élén.

A két játékos esetleges leigazolása különböző nehézségű. Míg az Everton 18 millió angol fontot vár Jagielkáért, az átigazolás gyakorlatilag csak Wengeren múlik. Ha megadja a kért összeget a liverpool-i csapatnak, a 28 éves védő jönni fog. Juan Mata lehetséges transzfere azonban ennél jóval összetettebb és így bonyolultabb

A tények

Juan Mata idén télen meghosszabbított szerződése különböző opciókat rejt. Továbbra is úgy tudni, hogy a benne szereplő kinimum kivásárlási ár csak a spanyol klubokra vonatkozik, ugyanis ez a kritérium minden Spanyolországban játszó játékos kontraktusába bele kell tenni, ezt írják elő az ottani törvények.

A Valencia elnöke, Manuel Llorente számos alkalommal kijelentette, hogy a játékosuk nem eladó, a spanyolok menedzsere, Unai Emery azonban már pedzegette, hogy a megfelelő ajánlat esetében kénytelenek lesznek elengedni az egyik legjobbjukat.

A Valencia múlt szombaton játszott egy felkészülési mérkőzést a portugál Sportinggal, amelyen Mata nem lépett pályára. Spanyol beszámolók szerint a csapat elővigyázatosságból nem nevezte a pályára a fiatal játékost, nehogy megsérüljön egy esetleges átigazolás előtt.

Eközben a Valencia már kinézte magának a Real Madrid középpályását, Sergio Canales-t, akit két éves kölcsönszerződés ellenében igazolnak le, megvásárlási és visszavásárlási opciókkal. Azt azonban a csapat vezetősége kategorikusan cáfolta, hogy Mata helyére érkezne Canales.

Az is a tény kategóriába tartozik, hogy a Valencia nem közölte, hogy kaptak-e volna hivatalos ajánlatot a játékosukért.

A Spurs érdeklődik, de hiába?

Miközben Arséne Wenger nem kíván konkrét játékosokról beszélni a sajtótájékoztatóin, Harry Redknapp, a Tottenham menedzsere nyilvánosan is elismerte, hogy érdeklődnek Juan Mata iránt.

Redknapp elmondta, hogy csapata elnöke már dolgozik az ügyön, mert kedvelik a játékost, ahogyan az Arsenal és más klub is teszi. Az angol szakember is jelen volt a nemrégiben lezajlott U21-es Európa Bajnokságon, ahol állítása szerint Mata ígéretes teljesítményt nyújtott.

Azt azonban mind az angol, mind a spanyol újságírók erősen kétlik, hogy Mata eligazolna-e a Tottenhamhez. Bár kezdeti tárgyalások voltak a kék-fehérek és a spanyol játékos képviselőivel, úgy hírlik, a Valencia BL-ben való indulása meggyőzheti Matát afelől, hogy inkább maradjon a jelenlegi csapatánál, mintsem hogy leigazoljon egy olyan együtteshez, amelyik nem indul a legrangosabb európai porondon.

A legoptimistább forgatókönyv, avagy valamit valamiért.

Egy Spanyolországban élő angol újságíró, Gulliem Balague a Marca című spanyol lap vasárnapi hasábjain arról cikkezett, hogy a Valencia és az Arsenal gyakorlatilag megállapodtak egymással Mata megvételéről, ennek értelmében pedig a játékos 22 millió eurójába fog kerülni Wengernek.

Mata megvételére az Arsenal szemszögéből azért volt szükség, mert a Barcelonának jó esélye van, hogya következő hetekben leigazolja Cesc Fabregast, az ágyúsok egyik kulcsjátékosát, aki eddig még nem lépett pályára egy felkészülési mérkőzésen sem.

Balague megemlíti, hogy Wenger elsődleges kiszemeltje a Villareal ásza, Santi Cazorla lett volna, ám Cazorlát időközben az újjápülő, és arab tulajdonosokkal rendelkező Malaga vette meg majdnem dupla annyiért, mint amennyit az Arsenal kínált volna a 26 éves játékosért.

Az újságíró szerint Wengernek már megszületett az elképzelése a Fabregas-nélküli életről, így Samir Nasri örökölhetné meg a spanyol posztját a középső területen, míg a francia eddigi helyét Mata venné át a bal oldalon.

Wenger az elkövetkezendő 10 napban ígért konkrétumokat a keret végelegesítését illetően, s remélhetőleg az átigazolási front is be fog indulni a soron következő napokban.

Fejlemények, 2011. augusztus 1., 15:28

Guillem Balague a hétfői napon nem túl jó hírekkel szolgált az Arsenal rajongóinak. Az újságíró továbbra is kitartott az információi mellett, melyek szerint az Arsenal valóban megállapodott a Valenciával Mata ügyében, ám az ebben az egyezményben szereplő 22-23 millió eurós összeg nem érkezett meg időben - július 31-e éjfélig - a Valencia bankszámlájára, vélhetően azért nem, mert ezidáig a Fabregas-üzlet sem zárult le.

Csakhogy Mata új szerződésében ez a megszabott kivásárlási ár július 31-e éjfélig volt érvényben, ezek után a játékos már csak 60 millió euróért cserélhet klubot, legalábbis hivatalosan. Azonban ha az Arsenal ügyesen tárgyal, még mindig érkezhet Mata a nyár folyamán, ám a lehetőségek egyre szűkülnek Wengernek.


Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (68)

13 éve
Törölt felhasználó
Biztos a Bolívia elleni meccsre gondolsz. Azon a meccsen tényleg nagyon jól játszott.
13 éve
de az biztos hogy azon a pár meccsen amikor láttam nagyonjó volt!!
13 éve
batti: lehet Bolivia volt fogalmam sincs.... :)
13 éve
Törölt felhasználó
Nem emlékszem, hogy játszott-e már Ecuador ellen pályafutása során? Mikor volt az a találkozó?

Szerintem Ryo minden bizonnyal meg fogja kapni a munkavállalási engedélyt. Egy 'speciális tehetség'-féle vízumot kellene számukra igényelni. Erről igazándiból nem tudni, hogy egy szezon alatt mennyi lehetséges.
Mégha meg is kapná a munkavállalási engedélyt, akkor sem gondolnám, hogy már most képes lenne RvP helyettesítésére (ami Chamakh önbizalmára és formájára nézve komoly problémának tűnik). Én csak arra gondoltam, hogy a CC-ben adnék neki lehetőséget, majd januárban kölcsönadnám egy kisebb PL csapatnak, ahol állandó játéklehetőséghez jutna. Ez a bekezdés kizárólag elméletileg értendő.
13 éve
jah bocs :) Costa Rica javítottam magam!! Csak pont az Equador elleni meccsre gondoltam amikor írtam , ott pl nagyonjó volt!!! Jó kis írás, egyetértek vele!! :) Csak egy baj van , hogy Rionak is kell munkavállalási engedély!!Nem tom kivel járnánk jobban!!! De azért ő se fogja megváltani a csapat csatárproblémáit..:SS jó lenne egy klasszis csatár :-S 😏

Szólj hozzá