Bergkampt tegnap töltötte be 42. születésnapját.

Dennis egyike a futballtörténelem legjobb futballistáinak, azonban érdekes módon világszerte nem számít olyan ismert embernek, mint honfitársa Cruyff vagy a brazil zseni, Ronaldinho.

Bergi több, mint 1 évtizedet játszott végig az Arsenalban a legmagasabb szinten, több trófeát nyerve klubjával, de az elismerést többnyire csak szűk körben kapta meg. (Talán Henry kiemelkedő teljesítménye is elnyomhatta a hollandot etéren.)

Bergkamp a Wenger-éra előtt érkezett a csapathoz az Inter Milantól, akkor Ő egy kész, Európa szerte ismert és elismert játékos volt.

Arséne egy zsenivel dolgozhatott. Bergkamp tulajdonképp más dimenzióba emelte csapatát, új stílust hozott az Arsenalba és az angol bajnokságba.

Eleinte nehezen indult be Dennis Arsenalos karrierje, mert az első 7 meccsén be sem talált. Az első gólját követően elkezdte futószalagon szállítani a gólokat és rendre gólhoz segítette társait.

1998, 2002 és 2004 fontos évek az Ő életében is, mert angol bajnoki címet ünnepelhetett az Arsenallal. A trófeák megnyerésében kulcsszerepe volt.

Ahogy teltek az évek, Bergkamp egyre idősebb és fáradtabb lett. Először úgy tervezte, hogy 2005-ben vonul vissza, de végül Wenger rávette, hogy hosszabbítson egy évet. Bergkamp tiszteletére rendezték az első meccset az Arsenal új stadionjában, az Emirates Stadionban.

Visszavonulását követően edző-tanfolyamon vett részt a holland zseni, jelenleg edző az Ajax akadémiáján.

Stílusa:

Dennis Bergkamp egy egyedi és utánozhatatlan játékos volt. Azt a stílust, amit Ő képviselt senki nem bírta utánozni.

Egy kiváló futballista mögött azonban egy szerény és a többi játékost tisztelő ember volt.

Minden mozdulata megfontolt, de gyors volt. Gondolatokkal az ellenfelek előtt járt. Az Arsenal akkori támadó sorának egyik leghatékonyabb fegyvere volt.

A labdakezelése, cselei, megmozdulásai, passzai, ívelése, lövései, higgadtsága és látása a pályán tették a világ egyik legjobb játékosává.

van Persie nagy csodálója honfitársának. Persie korábban játszhatott együtt Bergkamppal és egyszer egy, a Dennis tudását is kiemelő nyilatkozatot tett Persie:

 

Egyszer, az egyik edzésen nagyon erős passzt adtam neki. Ahogy elrúgtam, már rögtön elnézést is kértem tőle, de amint odaért a labda, Dennis a világ legtermészetesebb módján lekezelte azt. Furcsa volt látni, hogy mennyivel precízebb akármelyik játékosnál.

 

Az Ő társaságában megtisztelés és könnyű lehetett játszani, mert a holland nem ismert olyan helyzetet, amit valamilyen módon ne bírt volna kialakítani. Amikor a pályán volt, a csapat támadásai rögön élettel voltak tele.

Bergkampról rengeteget lehetne írni/beszélni, de az Ő zsenialitásáról, stílusának elemzéséről évekig lehetne áradozni.

A holland zseni tegnap töltötte 42. születésnapját. Reméljük a jövőben még fog elérni sikereket a futballban, esetleg az Arsenallal is.

Idézetek Bergkamtól:

Más klubok szóba se jöhettek, amint meghallottam az Arsenal érdeklődését.
Amikor megversz egy riválist -a Chelseat már harmadjára verjük zsinórban-, az emberek mégtöbbet várnak tőled. A sikeresség viszont egyre nehezett lesz, hiszen az ellenfelek mindig vissza akarnak vágni.
"Vannak céljaid az életben. Nyerni akarsz, a legjobb szeretnél lenni, magasabb szinten akarsz játszani és ott is a legjobb lenni. Én így képzeltem el a karrierem. Fájó szívvel látom, hogy a mai fiatalság a pénz körül mozog, így elvész a futball értéke."

Idézetek Bergkampról:

"Amikor Dennis gólt lőtt, nem egy átlagos gólról beszéltünk. Az ő góljai mind tipikus, utánozhatatlan Bergkamp gólok voltak" -Henry

Egyszer Wengertől kérdezték, hogy Bergkampt e a legjobb játékos. Arséne ezt válaszolta:
"Lehet van jobb nála, de én még Őt nem láttam."

"Ilyen folyékonyan ember nem tud játszani, hihetetlen ez a pali." -Vieira.

"A képessége, ahogy kiosztja az utolsó labdákat teszik őt nélkülözhetetlenné." -Wenger.

"Nincs az az ember, aki le tudta volna követni ezt a lefordulást. Egyszerűen precíz, utánozhatatlan, gyilkos mozdulat. Hiba nem volt benne." Sir Bobby Robson a 2002-es Newcastle elleni bombagólról.

Az alábbi Wenger idézettel zárnám a cikket és kívánok ismét boldog születésnapot Bergkampnak:

"Az a jó játékos, aki győzelemre tudja vezetni csapatát. Minden más csak beszéd. Dennis egy nagyszerű játékos."

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (18)

13 éve
Törölt felhasználó
csak Ő miatta lettem ARSENAL-os...soha senki nem lesz ilyen képességű játékos...a legnagyobb
13 éve
Törölt felhasználó
még ma is hálát adok az istenek h akkor kezdtem ll arsenal mecset nézni mikor dennis ágyus karrierjének elején járt és sok mecsét csodálhatam meg :)
13 éve
Törölt felhasználó
eriCesc! Néhány napja, egy ugyanilyen pletykában Neil Banfield nevét is szinte biztosra mondták arra a posztra.
13 éve
Törölt felhasználó
off: A Goal.com szerint Phil Parkinson lehet az év végén visszavonuló Pat Rice utódja.
Parkinson nem rég érkezett a klubhoz,mint játékosmegfigyelő,Carl Jenkinson esetleges leigazolása az ő nevéhez fűződik.
13 éve
Törölt felhasználó
Isten éltesse! ;)

Szólj hozzá