John Cross, a Daily Mirror lap újságírója, már évek óta tudósít az Arsenal eseményeiről, legyen szó meccsről, előkészületről, sajtótájékoztató, vagy átigazolási hírek. Ezenkívül dolgozik is a csapatnak, révén ő oktat egy kevéske PR-t a játékosoknak, hogy hogyan kezeljék a napjainkban egyre inkább felgyorsult sajtót. Most az ő cikke következik.

Azon időszakban, amióta az Arsenalt követem, ez majdnem egyidős Arséne Wenger irányításának idejével, még sohasem láttam a francia menedzsert ennyire feldúltnak, hevesnek és dacosnak, mint amilyen a péntek délutáni, Blackpool elleni sajtótájékoztatóján volt.

Az elmúlt hetekben sok heves támadást volt kényszerű megélni, élükön a hivatalos Arsenal szurkolók köréből, akik jelentős csalódásként értékelték a csapat (idén is) trófeamentes idényét.

Wengerhez pedig ezek után érkeztek az ezzel kapcsolatos kérdések: a játékosok teljesítményéről, az átigazolási politikájáról, s hogy távozik-e az Arsenaltól, ha a szurkolók ennyire kritikusak.

Az Arsenal sajtótájékoztató menete úgy néz ki, hogy annak az első felében van a forgatási szakasz, majd a kamerák kikapcsolása után jöhet az írott sajtó. Most ennek az átirata jön.

K: Arséne, nem kérdés, hogy fantasztikus pályája van az Arsenalnál, de talán megérti, hogy a szurkolók miért epedeznek egy pár tapasztalt játékosért, arra gondolván, hogy velük talán menni a trófeagyűjtés is. Ön mit gondol erről?

V: Nagyon az ellenére vagyok annak, hogy csak a nagyon kiemelendő dolgok alapján ítélünk meg valakit. Tőlem is számtalan alkalommal megkérdezik, hogy miért nem veszek egy középső védőt? Ha a számokra tekintünk, akkor látjuk, hogy jobb védelmünk van, mint a Manchester Unitednek, de erről senki nem beszél. És akkor ki kellene tenni Vermaelent, Djourout meg Szczesnyt? De miért?

K: Korábban azt mondta, hogy a csapat jól teljesít a korához képest, tehát a csekély tapasztalat nem hátrány?

V: Igen, a korunkhoz képest valóban jól teljesítünk, másodikak vagyunk a ligában. Ez csalódás? Vannak csapatok, akik tízszer többet költenek játékosokra mint mi, vannak olyan csapatok, ahol egy játékos ér többet, mint a mi egész együttesünk, és mégis mögöttünk vannak. Nem értem, hogy hogyan gondolkoznak az emberek.

K: Volt egy pár panasz a szurkolóktól...

V: Kérem, ne takarózzon a szurkolókkal, az kérdezze, amit ön gondol. Senki nem tudhatja, hogy mit gondolnak a szurkolók, mert azon rajongók, akik írnak, maximum az 5%-át teszik ki az összes Arsenal-szurkolóknak.

K: De nem az én pénzem bánja, vannak szurkolók, akik fizetnek, hogy láthassák a csapat játékát.

V: Mennyien panaszkodnak?

K: Voltak, akik nagyon elkeseredettek lettek a Blackburn elleni meccset követően...

V: Minden egyes meccsünk után tudok olyan embert mondani, aki panaszkodik. Most konkrétan miről is beszélünk? Nem értem, hogy a szurkolók panaszkodnak...

K: Összehasonlítván a helyzetet mondjuk a négy évvel ezelőttivel, akkor még nem panaszkodtak, mert akkor még nem volt ilyen nagy a trófeanélküli periódus.

V: Most csak a jelenlegi szezonunkat értekeljük, vagy az elmúlt négyet is? Néhány, a tabellán mögöttünk lévő klub semmit nem csinál már 20 éve, mégis olyan sok dicséretet kapnak mindenfelől. Ezt sem értem. Van még nyolc meccsünk, még mindig olyan helyzetben vagyunk, ahol küzdeni tudunk a bajnoki címért, és bele is fogunk mindent adni. Ha a végén csalódottak leszünk, akkor az is érthető lesz. Ugyanakkor a második hely miért lenne katasztrófa? A mögöttünk lévő 18 klubnak pedig 'örömmelteli' katasztrófája van?

K: A saját sikerének áldozata lett?

V: Én konkrétan a semmi áldozata vagyok. Próbálom a lehető legjobban végezni a munkámat, és ennyi.

K: De mégis a korábbi sikerekhez képest ítélik meg?

V: Egyenletesen teljesíteni ezen a szinten a legnehezebb de egyen a legfontosabb dolog a munkánkban. Már 15 éve ott vagyunk a Bajnokok Ligájában, erre csak két klub volt képes az országban, mi és a Manchester United.

K: Arséne, mindannyian tiszteljük az eddig elért teljesítményét, de egy ilyen klubnot, mint az Arsenal, nem a trófeák alapján kellene megítélni? És nyilvánvaló, hogy az elmúlt hat évben nem sok babér termett a csapatnak.

V: A trófeák számlálgatása csak egy módja annak, hogy megítéljünk egy csapatot.

K: El van ez túlozva, túlértékeltek a trófeák?

V: Nem erről van szó. De mondjuk tegyük fel, hogy megnyerjük az FA Kupát annak az árán, hogy nem végzünk BL-indulást érő helyen. Felmerül a kérdés: vajon elcseréltük volna az FA Kupánkat a BL-re? Vajon fontos volt megnyernünk az FA Kupát, még így is? Nézzék, tesszük a dolgunkat, mindent beleadunk, amit csak tudunk. Ha a végén ez nem elég, hát nem elég. Az elmúlt hetek óta most minden hirtelen negatív lett, de nem értem, miért. A holnapi meccsen látható játékosok nem csak a Blackpool ellen, de még 10 évig a csapat tagja lesznek.

K: Az utóbbi időkben ön is kapott nagyobbnál nagyobb ajánlatokat a Real Madridtól, vagy a Manchester Citytől. Ha ez tovább folytatódik, elgondolkozik a váltásról? Úgy értem, meg fog-e fordulni ez a fejében, ha nem értékelik eléggé a munkáját az Arsenalnál?

V: Nem gondolkozok a távozásról. Imádom ezt a csapatot, és a legjobbamat nyújtom. Nem gondolkozok erről. Amikor azt mondom, hogy elkötelezettség , akkor azt úgy is gondolom. Majd a szezon végén leülünk, és megbeszéljük, hogy mit tettünk jól és mit rosszul. De túlzásokba sem kell esnünk. Az még nem a világ vége, hogy a másodikok leszünk. Hol van itt a józan ész?

K: Hol lenne az Arsenal ön nélkül?

V: Nem tudom, talán jobbak lennének, talán rosszabbak. Azért remélem, hogy jobbak. Ugyanakkor boldog vagyok a klubot illetően, egyre jobbak és jobbak vagyunk.

K: Ennyire feldúltnak és szenvedélyesnek ritkán láttam önt, bántja önt valami?

V: Nem, semmi, csak azt próbálom megvédeni, hogy mit csinálunk itt és hogyan. Ez minden. Nem gondolom, hogy katasztrófának kellene értékelni, hogy a másodikak vagyunk, de mégis ezt kell magyaráznom, hogy ez nem a világ vége. Ha nem sikerül egy megmagyaárznom, ám legyen, ám ettől még ugyanúgy a másodikak maradunk.

K: Arséne, az utóbbi időben a játékosállomány minőségét is érték támadások, egyesek szerint nem sok minőségi játékos van a keretben. Volt valamiféle változás az átigazolási politikát illetően?

V: Igen volt, picit fiatalabb játékosok igazolására helyeztük a hangdúlyt. Ez is legalább olyan fontos eleme a futballnak, mint az, hogy leteszek egy zsák pénzt a másik csapat asztalára, és veszek egy sztárt.

Úgy vélem, jól tesszük a dolgunkat. Én igenis büszke vagyok a játékosaimra, és erre a csapatra. Büszke vagyok a hozzáállásukra, büszke vagyok a stílusunkra. És azt is el kell mondanom, hogy az országban minden egyes csapat több dicséretet és elismerést kap, mint mi.

K: Arséne, a Barcelona elleni meccsen a két csapat közti korkülönbséget említette, mint okot a vereségre, de fog ez változni, ha továbbra is csak fiatalabb játékosok érkeznek?

V: Ezért fontos, hogy összetartsuk a csapatot.

K: És mi a helyzet az Emirates stadionnal? Egyrészt figxelemreméltó és elismerést érdemlő teljesítmény, hogy sikerült végigvinni ezt a beruházást, ugyanakkor emiatt az átigazolási büdzsé szenvedett károkat.

V: Senki nem beszél az Emirates felhúzásával kapcsolatos pozitív dolgokról. Egyébiránt, számos nagy játékos van a jelenlegi csapatban és a jövő ezt be is fogja igazolni. Az már egy másik kérdés, hogy ebben a csapatban, vagy máshol fognak játszani, de az biztos, hogy óriási játékosok lesznek.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (26)

13 éve
Törölt felhasználó
Ez tényleg komoly? Ilyenfajta cikket még nem láttam, nekem kicsit cinkes, hogy ezek a mondatok Wenger száját valóban elhagyták.

- Nem szóltam...Fent van a .com-n is. . . .
13 éve
Törölt felhasználó
K: Hol lenne az Arsenal ön nélkül?

V: Nem tudom, talán jobbak lennének, talán rosszabbak. Azért remélem, hogy jobbak. Ugyanakkor boldog vagyok a klubot illetően, egyre jobbak és jobbak vagyunk.

hmm??? reméli hogy ront a csapaton vagy mi?:DD
13 éve
Törölt felhasználó
K: Hol lenne az Arsenal ön nélkül?

V: Nem tudom, talán jobbak lennének, talán rosszabbak. Azért remélem, hogy jobbak. Ugyanakkor boldog vagyok a klubot illetően, egyre jobbak és jobbak vagyunk.

hmm??? reméli hogy ront a csapaton vagy mi ? :D nem vágom :D
13 éve
Törölt felhasználó
Ezt nem cinikuságból írom, de akkor magyarázd el, hogy mit mondott ott Wenger.
13 éve
Törölt felhasználó
Adebayort kéne visszaigazolni! Most pontosan egy ilyen, erős, magas, világklasszis csatár kéne mint amilyen ő! Tudom, hogy sokan utáljátok, de nagyon olcsón tudnánk visszavenni őt!

Szólj hozzá