Mint ahogyan arról már néhány napja beszámoltunk, egy Arsenallal foglalkozó weboldal, a The Goon Blog arról értesült, hogy csapatunk megfigyelői nem kisebb nevű játékost figyelnek, mint Juan Matát, a Valencia szélsőjét. Természetesen nem árt elégszer hangsúlyozni, hogy egyelőre csak megfigyelésről, maximum puhatolózásról szólnak a beszámolók, s egyelőre semmi konkrétum, vagy hivatalos kezdeményezés nem történt. A forrást azonban megbízható médiumként kezelik az Arsenal körében, így joggal bízhatunk meg az információiban ellentétben azokkal a weboldalakkal, amelyek csak a látogatottságuk növelése érdekében írnak hangzatossabnál hangzatosabb, de téves híreket.

Miért pont Mata?

Ismétetlen érdemes leszögeznünk azt a tényt, hogy egyelőre semmi konkrétum nincs a Mata-ügyben. Az azonban már olybá tűnik, s ezt a The Guardian brit lap is megszellőztette, hogy Arséne Wenger bizalma megrendült egyes játékosaiban az utóbbi hetekben nyújtott silány teljesítményük okán - révén az Arsenal nyeretlenségi sorozata, amely már 2005 óta tart, sanszos, hogy folytatódik.

Éppen ezért tűnik elkerülhetetlennek, hogy Wenger szakítson az eddigi elképzeléseivel, s egy-két valóban tapasztaltabb, de drágább játékost is igazoljon, s hogy eltérjen a jól megszokott sémától: vagyis, hogy egy relatíve olcsó, ismeretlen, de nagy potenciállal rendelkező játékost vegyen, majd a hibalehetőségektől nem félve adjon nekik játéklehetőséget a fejlődés érdekében.

Bár nem verték nagy dobra, de egy pár, még meglévő játékosunk lába jócskán kilógott az Emirates ajataján a tavalyi nyár folyamán. Az egyik illető Tomas Rosicky. A cseh játékos a hosszan elnyúlt sérülése óta egyszerűen képtelen visszaverekedni magát a csapat hierarchiájában, s a kora miatt sanszos, hogy ez a helyzet változatlan marad, ezért merült fel vele kapcsolatban a távozás lehetősége. Egy évvel ezelőtt leginkább a török Galatasaray kereste őt, egy pár német klubbal egyetemben, ám Wenger akkoriban még úgy döntött, bizalmat szavaz Rosickyt illetően. Most azonban a cseh kevés szerepeltetése valóban arra enged következtetni, hogy Rosicky távozik a nyár folyamán.

A másik ilyen szempontból érdekes játékos Andrey Arshavin. Az oroszról úgy hírlett, hogy hosszabbítani szándékozik az Arsenallal, ám a nyári, kezdeti tárgyalások időközben csöndben elakadtak.

Arshavin, meglehetősen későn, 27 éves korában hagyta el szülőföldjét, s addig csapatát, a Zenitet, hogyegy külföldi alakulathoz igazoljon, nevesen az Arsenalhoz. Ez a manőver nem csak futball technikai szempontból volt teljesen más, mint amelyhez Arshavin hozzászokott, de egy teljesen más kultúrát is meg kellett szoknia az orosz játékosnak.

Ennek ellenére, 2009 első felében még semmi jel nem mutatkozott: mindannyian jól emlékezhetünk Arshavin négy góljára  Liverpool ellen. Nem sokkal később azonban már jelentős romlás lett észlelhető az orosz játékában, s az ezzel való csalódottságának már nem egyszer adott hangot Arshavin. A beilleszkedési nehézségek mellett azt sem feledhetjük el, hogy az Arsenal taktikája miatt Wengernek a saját posztjától eltérő helyen kell játszania Arshavint, így az alapvetően középső középpályás játékosnak a széleken kell bizonyítania, de arra is láthattuk példát, hogy középső csatárként kellett megállnia a helyét, kényszerből, ami a kis termete miatt nem volt az orosz ínyére.

Mindenesetre Arshavint további két év köti a klubhoz a jelenlegi szerződése értelmében, így a vezetőségnek nem kell amiatt aggódnia, hogy az orosz átigazolási díj nélkül távozna a klubtól. Ám ha a Juventus konkrétumra váltaná az állítólagos érdeklődését, Wenger minden bizonnyal beleegyezne az alkuba.

A játékos jönne, a Valencia vonakodik

Rosicky és Arshavin személyében tehát két olyan játékosunk van, akik potenciálisan távozhatnak a közeljövőben, de Denilson, vagy Abou Diaby sem ülhetnek tétlenül a kispadon. Amennyiben a szóban forgó középpályások többsége, netán valamennyi játékos távozna, Matának még akkor is jutna hely a csapatban, ha Ramsey ténylegesen visszatér a sérüléséből, vagy ha Wenger úgy dönt, hogy bizalmat szavaz Emmanuel Frimpongnak és Henri Lansburynek a felnőtt keretben.

A The Goon Blog azt is megemlíti, hogy a megfigyelések közepette az Arsenal vezetősége már felvette a kapcsolatot a Valencia képviselőivel, illetve Mata édesapjával, aki a játékos ügynöke is egyben. A transzfert azonban bonyolíthatja azt, hogy a pletykák szerint nem egy játékos érdeklődik Angliából Mata iránt, élükön a két manchesteri együttessel. Az azonban mindenképpen jó hír, hogy egyik csapat sem jár előrébb az Arsenalnál, a Manchester Cityről pedig úgy hírlik, még annyit sem tett az átigazolásért, mint az ágyúsok.

A Valencia azonban már sokkal komolyabb problémát képvisel, mint ahogyan azt talán gondolnánk. Nem vitás, hogy a spanyol klub elég rossz anyagi körülmények között van, ennek oka az a töménytelen mennyiségű hitel, amelyet nemrégiben vettek fel egy új stadion építése érdekében. A beruházás azonban már hónapok óta csúszik, s a tavalyi évben állítólagosan a Valencia nem egyszer maradt el a játékosai bérének kifizetéseivel is.

A csapat vezetősége azonban bizakodó, hogy az anyagi problémák leküzdhetőek, többek között ezért is adták el David Villát a Barcelonának, David Silvát pedig a Manchester Citynek. Több kulcsjátékost azonban már nem akarnak veszíteni, ami érhető, hiszen az veszélyeztené a csapat sportszakmai jövőjét. Mata pedig a klub hosszú távú kulcsát képezi, így annak a csapatnak, amelyik el akarja hozni, alaposan bele kell majd nyúlnia a kasszába.

Azt viszont csak pozitívumnak lehet elkönyvelni, hogy Mata tavaly nyári nyilatkozatában elmondta: kedveli az Arsenal stílusát, Wenger filozófiáját, s nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy egyszer Észak-London vörös-fehér szegletébe igazol.

Következtetés

Bár természetesen ezek az információk nem hivatalosak, minden okunk meg van arra, hogy elhiggyük: az Arsenal tényleg akar valamit kezdeni a Mata-fronton, illetve a nyeretlenségi széria leküzdésén.

Noha a Valencia kötheti az ebet a karóhoz, a rossz anyagi helyzetük miatt alaposan meg van kötve a kezük, s így Mata elérhetőbb opció lehet a nyáron esetlegesen széthulló középpályának, mint a másik kiszemelt, Eden Hazard. Hazardot még több klub figyeli, mint Matát, ráadásul a belga játékos, a kora miatt még több pénzbe fog kerülni, mint a spanyol szélső - ráadásul a közelmúltban hosszabbított szerződést a bajnoki címért harcoló Lille együttesével.

A másik előny az esetleges transzfer kapcsán Mata nemzetisége. Révén, hogy spanyol, talán Cesc Fabregast is jobban maradásra lehetne ösztökélni, noha a Barcelona érdeklődése mintha nem lenne annyira erős és kellőképpen összpontosult, mint tavaly nyáron.

A Mata-Arsenal transzferben még egy harmadik fél szólhat be, ez pedig nem más, mint a Galatasaray és Arda Turan. A török játékost az Arsenal is megkereste tavaly, bár akkor az átigazolás kudarcba fulladt. Most a szélső ügynöke azt árulta el, hogy napokon belül megszülethet az egyezmény a Galatasaray és Turan majdani klubja között, amely biztos, hogy nem angol. Az összeesküvés elmélet kedvelői pedig alighanem már kitalálták az összefüggést: Arda Turan megy a Valenciába, Mata jön az Arsenalba, Rosicky pedig a Galatasaray játékosa lesz.

Bár ettől még gyakorlatilag nagyon messze állunk, nem árt majd fél szemmel követni a Matát követő eseményeket a következő hetekben.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (21)

13 éve
sztetek előre 4-4-2-be van persie mellé jobb csatár pozicióba Alexis Sánchez jó lenne???bár egy 30 lenne és megakarja venni asszem a Chelsea de tuti nem fogja megvenni a Neymar,Hazard,Sánchez triót....max 2-t de az 1 az ami még reális...akkor kikéne dobniuk anelka-t drogba meg Maloudaát( torres azért nem mondom mert ő a kis kedvenc....)
13 éve
Turant régen láttam játszani de amikor láttam akkor jó volt..már a 2008-as EB-n is jól nyomta...ugy érzem hogy nyáron érkezni fog Turan/Mata előre meg egy befejező csatár.... ;)
13 éve
Törölt felhasználó
Megmondom öszintén, én annak is örülnék, ha Rosi menne és jönne Turan:D Bírom azt a csávót, nem is kiscit.
13 éve
Törölt felhasználó
egyébként most egyettértek Adimakkerrel abban hogy nem baj ha jön a csapatba egy 'önző' játékos is. a nagyobb fegyverArzenál miatt :D
Mata is jó játékos,jöhet őis,elfér mindenegyes jó játékos a csapatba.
de távozók is kellenek gondolok itt Denilsonra,Manura
Bendter is mehetne,bár ha csak kicsit jobb lenne,akkor nagy csatár lehetne
13 éve
Törölt felhasználó
Szerintem a kapus és csatárposzt rendben van, bár valószínűleg Almunia távozik. Én nagyon szeretem őt, de itt már nem lesz kezdő. Denilsonnak sincs már helye a csapatba, eljátszotta az esélyeit. Én hoznék kettő, vagy három játékost: Mata, Vertonghen és talán Jenkison. Eboué remek, rá több hangsúlyt fektetnék. Ezenkívül esedékes Frimpong és Lans beépítése. Rosicky a kedvencem, de ne tudom, hogy mi lesz vele.

Szólj hozzá