Be kell vallani őszintén, nehéz lenne az évről-évre változó Arsenalban olyan oszlopos tagot találni, mint Gael Clichy. Mindentől függetlenül azonban tény, hogy a francia, Fabregasszal, Sagnával, van Persievel vitathatatlanul az Arsenal magját képezi, s posztján a szakértők többsége remek játékosnak tartja.

Mindezek mellett ne menjünk el szó nélkül, hogy a mai csapatban Clichy az egyetlen, aki megtapasztalhatta, milyen érzés 49 meccsen át veretlennek lenni. (Na jó, most Lehmannt ne vegyük ide.) Ha van valaki, akiben ott kell lennie a győztes mentalitásnak, a csapatért való küzdeni akarásnak, az Clichy. Legalábbis papíron, hiszen ezek a jelzők talán egy 19 éves suhancra, Jack Wilsherre a legjellemzőbbek.

Miért is írom mindezt? Az angol sajtóban már hetek óta tartja magát az a pletyka, hogy Clichy mintha nem sürgetné annyira a jövő nyáron lejáró szerződésének meghosszabbítását. Ez azért lenne kulcsfontosságú az Arsenalnak, mert az idei nyár lenne az utolsó alkalom, hogy valamennyi pénzhez hozzájusson a csapat, ha Clichy úgy dönt, dobbant a Észak-Londonból.

Akarva-akaratlanul is úgy tűnik, Clichy az a játékos, aki a leginkább megsínylődte az elmúlt hat éves, nyeretlenségi ciklust. A fiatal játékos, aki annak idején nem kisebb bal bekk helyét vette át, mint Ashley Cole, jelenleg csak szenved, mostani játékára leginkább az erőltetett szó a legmegfelelőbb - ezt a számok is kirajzolják.

Annak ellenére, hogy posztja védő, Clichy játéka látványos hibáktól hemzseg, ami nem egyszer okozott pontvesztést az Arsenalnak. Gondoljunk csak a 2008-as, végül 4-4-re végződő Tottenham elleni meccs záró jelenteire, vagy a tavalyi, Shakhtar Donetsk ellen vívott idegenbeli küzdelmünkre, ahol Eduardo gólja Clichy lelkén száradt. (Hozzá kell tenni: a múlt hétvégi, WBA elleni meccsen a második kapott gólunk is Clichy hibájából indult.)

Ezek valóban elcsépelt, lerágott csont témák, de ezek annyira látványosak voltak, hogy ilyen hosszú idő után is aktívan élnek a rajongók tudatában. De menjünk tovább. Egy ilyen támadófocira építő csapatnál, mint az Arsenal, a full bekkeknek is támadniuk kell, vagy legalábbis aktívan kell segíteniük az attakokat.

Ezek alapján Clichyt soha nem lehetett olyan támadó full-bekknek minősíteni, mint mondjuk Dani Alvest. A 7amkickoff.com mostani bejegyzésében egyértelműen kiderül miért nem: Clichy ebben a szezonban összesen 70-szer próbálkozott beívelésekkel, és ebből 11 alkalommal ért ténylegesen célba a labda. Ez nem kevesebb, mint 16%-os hatékonyság, ami nem kicsit sok, ha belegondolunk, hogy a van Persie-Chamakh-Bendtner csatártrióból mindannyian remekül játszanak fejjel. Belegondolni is rossz, hogy ez az opció még mindig kihasználatlan az Arsenalnál, amelynek a talajon futó támadásait (s ezzel egyélű fegyverét) egyre több kiscsapat elemzi ki és lép fel hatékonyan ellene.

Nem kérdés, Clichy valóban világklasszis játékos lehetne, ha nem lenne ennyire fásult, vagy/és ha más ligában játszana. Természetesen óriási luxus és hátrány lenne őt eladni egy másik PL-csapatnak, de mindenképpen megfontolandó a távozás lehetősége, ha megfelelő összeget kapna érte a csapat.

És hogy kik lennének az esetleges utódok? Kieran Gibbsnek még bőven van mit tanulnia, derült ki a Manchester United elleni FA-Kupa meccsből, viszont tény, hogy a támadásokat hatékonyabban tudná segíteni, mint a francia játékos.

A jelenleg a spanyol másodosztályban, a Cartagena együttesénél pallérozódó Pedro Botelho is ideális választásnak tűnhet, a beszámolók szerint a következő Gareth Balet tudhatja soraiban az Arsenal. A fiatal brazil egyelőre a munkavállalási engedélyre vár, ugyanakkor szinte biztos, hogy az angol jogi procedúra zöld utat fog adni a nyárra Botelhónak, aki a felkészülést már az anyacsapatával kezdheti meg. (A Cartagena együttesénél egyébként már három gólt is szerzett.)

Nem zárhatjuk ki az átigazolás lehetőségét sem, függetlenül Wenger szokásától. A Daily Mail a Celtic houndurasi bal szélsőjét, Emilio Izaguirre-t említi, ám van egy sokkal elérhetőbb opció Taye Taiwo személyében, akinek a marseille-s szerződése pont idén nyárra jár le. A nigériai védő sokkal robosztusabb, mint Clichy, ráadásul a jelenlegi szezon előtt nyilatkozta azt, hogy ha egyszer Angliába kerül, akkor vagy az Arsenal, vagy a Manchester United csapatát erősítené. Rossz hír azonban, hogy Taiwo erősen AC Milan rajongó, viszont ha az Arsenal meggyőzné őt egy jó ajánlattal, garantáltan előre lépne nem csak a védelem, de a klub is.

 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (27)

13 éve
Törölt felhasználó
De minek álmodoztok? Mikor volt olyan h két klasszis érkezett a csapatunkba? Én nem tudom mi lehet a kupaéhínségre a megoldás, de Wenger igazolásaiban tökéletesen bízok. Nyáron is ugyanannyira örültem egy Koscielnynek, mint egy Mertesackernek örültem volna, mert tudtam, hogy Wengernek ezekhez a szeme a legjobb. És Koscielny mára az egyik kedvencem az Arsenalból:) De így volt ez Vermával, vagy Duduval is. Arshavin érkezésénél meg újjongtamxd
13 éve
Törölt felhasználó
az alap 11 +Verma ,Gibbs ,eboue ,arshavin ,Chamakh ,Fabianski ,Ramsey... nem eladó

eladó lista: Bendő,Rosi ,Deni,Almunia
Köszönjük érdeklődésüket.
13 éve
http://sporthirado.hu/cikk-labdarugas-mu_165_millio_van_atigazolasokra_-47520
besza.rok ezen máár....165 millája van a Mu-nak igazolni......pfff...nekünk meg maradnak azok a "csodagyerekek"
igazolnunk kell:ha megy Bendtner akk Hulk,középpályára egy szűrő sztem Alou Diarra nem lenne rossz sőt ne is drága és még egy KH pl mertesacker...ha őket megvennénk akkor bármire képesek lennénk Európában...de csak úgy ha a többiek nem mennek sehova
13 éve
Törölt felhasználó
Nem tom mi sztárolják túl Van der Wielt, de ha akkora játékos lenne, nem az Ajaxban játszana. Sagna klasszisokkal jobb a hollandnál. És egyébként a tavalyi Barca meccsen a camp nouban Clichy volt az egyetlen, aki végig küzdött a meccsen.
13 éve
Törölt felhasználó
arsenal1220 remélem nem megy el, a kedvenc játékosom. Igaz mostanában nem az az idióta aki volt régen, de én még így is szeretem. Más bajnokságba biztos nem fog elmenni, esetleg vissza a Zenitbe, akik sajnos ajánlatot akarnak tenni érte, állítólag!!!

Szólj hozzá