Mint ahogyan arról kedden beszámoltunk, az Arsenal ismét a Barcelonától igazolt középpályást, Jon Miquel Toral Harper személyében, s az ágyúsok ezen húzása óriási port kavart a katalánok háza táján.

Sandro Rosell, a Barcelona ügyvezető igazgatója szerint az Arsenal, bár jogilag rendben járt el, erkölcstelen magatartásról tett tanúbizonyságot Toral leszerződtetésével, révén a spanyol törvények tiltják, hogy 17 éves kor alatt valaki munkavállaló legyen.

Az alábbiakban az Arsenal fiataljaival foglakozó Young Guns blog írójának, Jamie Sanderson véleményét olvashatjátok:

A 'futball egy üzlet' kifejezés már-már közhellyé vált a mai, modern időkben. A sport és a pénz közötti kapcsolat természetesen most is ugyanolyan erős, mint eddig, ugyanakkor a múltban a sportágon belül egy valami védettséget élvezett a pénztől: az utánpótlás. Nos, ez a tendencia is megváltozott.

A héten bejelentésre került, hogy az Arsenal megállapodott a 16 éves Torallal, aki a Barcelona játékosa. Az ágyúsok a brit és a spanyol munkavállalói törvények közötti különbségéből húztak hasznot a középpályás igazolásával, ugyanis ennek értelmében az Arsenal előbb ajánlhatott professzionális szerződést Toralnak, mint ahogy a Barcelona teheti. Ez a törvény már nem egyszer okozott bosszúságot a katalánoknak, hiszen annak idején így sikerült az Arsenalnak elcsábítania Cesc Fabregast, vagy Fran Merdiát is.

A három átigazolás közül Toralé bántja a legkevésbé a Barcelonát, ugyanis a játékos már tavaly kérte a klub engedélyét a távozásra, miszerint Angliában akar játszani, ez az álma. Ugyanakkor az eset ismét felvetette a fiatal játékosok átigazolásáról szóló kérdéseket.

Ezzel kapcsolatban természetesen megkérdezték Sandro Rosell elnököt is, hogy mi a véleménye az Arsenal viselkedéséről, magatartásáról ebben a helyzetben.

"Kétfajta filozófia létezik ezügyben: a mi koncepciónk az, hogy minél többet fektessünk a La Masia-ba [a Barcelona akadémiája - a ford.], míg a többi csapat, mint az Arsenal, felfogása az, hogy egész Európában kifogják a legjobb halakat, a legjobb fiatal játékosokat." - mondta Rosell.

Rossel felvetése érdekes, ugyanakkor van valami eltérés az általa használt 'befektetés' szóban, miszerint pozitív, vagy negatív cselekvésként értelmezzük. Az elnök szavaiból kitűnik, hogy a Barcelona ellentétes felfogást alkalmaz, és nem igazol kiskorúakat Európában. Ezzel szemben a tények mást mutatnak: Muhammad Demiricit 12 évesen igazolták a Besiktasból, de egy bizonyos Kais nevű ifjú tehetséget is 7 éves korában hoztak el a Lyontól. És akkor ne említsük még a 8 éves finn reménységet, Oliver Antmant, vagy a kilenc éves kanadait, Giancarlo Patinát. Ezek csak példák. Egy pillantás a Cadete A csapatra, és máris (ebben az utánpótlás csapatban játszik Toral is) 7 nem EU-beli játékost fogunk találni. A Cadete B-ben pedig 9-et.

Ha pedig a nagyobb nevekre utazunk, akkor láthatjuk, hogy egy bizonyos Lionel Messit, vagy Thiago Alcantarát dél-amerikai kluboktól igazolták, bőven tinédzser koraikban, s mára mindketten a Barcelona első számú csapatának tagjai.

Természetesen vitatkozhatunk a fent említett, valóban kiskorú játékosok igazolásáról, itt az érdemi lényeg a picit idősebbekről szól, akiket a csapatok már évek óta képeznek a saját akadémiájukon.

"Nem tartjuk etikusnak, hogy csapatok jelentkezzenek be olyan játékosokért, aki még a 16. életévüket sem töltötték be. Számunkra nagyon fontos, hogy egybetartsuk ezt a csapatot, amelynek tagjai egymás mellett nőttek fel." - tette hozzá Rosell.

Innen pedig joggal merülhet fel a kérdés: ha Rosell így látja a dolgokat, akkor miért akarta leigazolni a Barcelona az Arsenal akadémiájának két - talán - legnagyobb felfedezettjeit, Benik Afobét és Chuks Aneket? Mindkét csatárt rendszeresen megfigyelték a katalán csapat emberei, és szerződést is ajánlottak nekik az ügynökeiken keresztül.

Rosell annyit mondott, hogy nem kedveli azokat a klubokat, amelyek 16 éves korú fiataloknak ajánlanak szerződést, mivel fontos, hogy ezeket a srácokat együtt tartsák. Ugyanakkor a Barcelona pont az ellenkezőjét teszi. Elképzelhető, hogy a 'befektetés' és a 'gyerekekre való vadászat' két teljesen eltérő dolgot szimbolizál, ez véleménytől függ. Viszont ha az egyik klub hibás, akkor a másik is az.

Az ezzel kapcsolatos jogszabályok innentől kezdve feltétlenül felülbírálatra szorulnak, ugyanakkor a Barcelona álszentsége nem mást, mint a saját rémültségüket mutatja.

Jamie Sanderson szabadúszó blogger, az Arsenal fiataljaival foglalkozó Young Guns weboldal alapítója, amely idén vált három évessé. Megbízható, korrekt és gyors híreivel vált méltán népszerűvé az Arsenal-szurkolók körében.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (7)

13 éve
Törölt felhasználó
Azért a fent említett példák tükrében erősen kussolnék a fószer helyében. Nem hogy még minket ócsárol. :ahhh:
Én is egyre jobban rühellem ezt a klubot, főleg ha ilyen férgek a vezetők.
Szerintem csak rendkívül idegesíti őket, hogy sikerült ilyen amatőr módon kikapniuk aztán elkezdik megmagyarázni.
13 éve
Törölt felhasználó
Ezek a Barcelona vezetők tiszta gyagyák ők vannak felháborodva.Pontosan az gusztustalan ahogy a barca viselkedik állandóan Fabregast most már Wilsheret
Nasrit akarják leigazolni és pont a visszavágó előtt ez a pszihikai terror ezért nem lesznek soha úri emberek.
13 éve
Igen, ez igaz. Én nem vagyok kedvelője az ő általuk játszott stílusnak, de sokak szeretik. Egy ideig én is csodáltam őket, kb. három éve, de azóta rájöttem, hogy ebben nincs különleges. Taktikailag remek képességű játékosok, ritka az ilyen csapat, amelyik nem csak képességben, de formailag is ennyire jók, ráadásul még mindig hihetetlenül motiváltak ,bár ez Pep érdeme.
Azon túl, hogy mind az Arsenal, mind a Barcelona a labdabirtoklásért harcoló csapatok egyike, legalábbis a kritikusok szerint, szerintem a mi stílusunk - mindenféle szempontból - nem összevethető a Barcáéval.
A pályán kívüli viselkedés már egy másik szempont, a szurkolók magatartása. Csak egy példa. Ugye, jól ismerjük a Cesc-sztorit. Ugyanakkor nyáron az arsenal.comon megjelent egy Sagna-nyilatkozat, hogy ő ismeri Spahicot és mennyire jó lenne, ha hozzánk igazolna, stb. Kábé Messi-Puyol 2 stílusban. A Twitteren kikérték ezt a szurkolók, másnapra már nem volt fent a cikk!
13 éve
Törölt felhasználó
Jó írás, érdekes cikk. Ma már elkerülhetetlenné válik, hogy a klubok egész fiatalon lecsapjanak egy-egy tehetségesebb játékosra, ez a futballpiac egyik alapvető velejárója. Az, hogy a Barcelona egyben akarja tartani a teljes csapatot - a 10 évesektől a ifikig - egy sajátos filozófia, de valljuk be ez senkit nem érdekel - persze rajtuk kívül. Ezzel a nyilatkozattal és hozzáállással csak magukról mutatnak egy teljesen unszimpatikus képet, "álszent" és "nagyképű" - azt hiszem ez jellemzi a mai Barcelonát, a csapattól kezdve a szurkolókkal bezárólag.
13 éve
Mindenesetre megnyugtató, hogy ha létezik Barcelona-DNS, akkor van Arsenal-DNS is, nem csak Wilshere, de Aneke és Afobe példájából láttuk. Ugyanakkor, amit én látok, az az, hogy Cesc maradni fog. Legalább még egy évet.

Szólj hozzá