Ha néhány nappal korábban azt írtuk, hogy Laurent Koscielnyvel rövid időn belül fordult nagyot a világ, akkor ez hatványozottan igaz a csapat új első számú kapusára, Wojciech Szczesnyre. A 20 éves lengyel tavaly még a negyedik számú hálóőr volt a listán Fabianski, Almunia és Mannone mögött, így pedig ki kellett kölcsönözni a harmadosztályban játszó Brentford együtteséhez, hogy rendszeresen játékban lehessen.

Ám az idei szezon úgy hozta, hogy a sokak által nagy tehetségnek tartott Szczesny lett a csapat első számú kapusa. A srác, aki már eddig is hangoztatta, hogy készen áll a nagy feladatra, a zsenge kora és a kevés tapasztalata miatt nem sok lehetőséget kapott Wengertől, pedig a tehetsége nem akárhonnan jött, édesapja, Maciej is válogatott kapus volt.

Wojciech az idei évben már 11-szer léphetett pályára a felnőttcsapatban, és eddig összesen ötször tudták mattolni a kapuját. A legizgalmasabb bevetése minden bizonnyal a következő hetekben esedékes Barcelona elleni találkozó lesz, ám Szczesny nem aggódik, révén az első bajnoki meccsén az Old Traffordon védhetett. Az Arsenal első számú kapus posztja Fabianski felépüléséig az

övé, ami nem rossz teljesítmény egy játékostól, aki egy éve még a tartalékoknál és a harmadosztályban védett.

"A példám is jól mutatja, hogy minden dinamikusan változik a fociban. Három hónappal ezelőtt még én voltam a legfrusztráltabb kapus a világon. Nem játszottam, nem is láttam a céljaimat sem, a szerződéshosszabbítás pedig a kanyarban sem volt. Azt is mondtam, hogy már a távozáson gondolkozok."

Apropó, ha már Lukasz sérülésénél tartunk: habár akaratlanul is, Szczesnynek is volt egy-két szerepe az idősebbik lengyel vállproblémájának kialakulásában. Az egész történet a Manchester City elleni meccs előtti bemelegítésből fakadt, amikor az élő képeket nézve sok szurkolónak feltűnt, hogy Fabianskinak fájdalmai vannak, és kétségessé vált a játéka.

"Én melegítettem be Fabiannal a Manchester City előtti meccsen és egy alkalommal valóban a kelleténél erősebben rúgtam neki kapura. Ő fantasztikus védett, de egyben le is sérült. Azt azonban

szeretném hozzátenni, hogy nem szándékosan csináltam, csak tettem a dolgomat. Nagyon hülyén éreztem magam, és még mondtam is neki, hogy nem kellett volna kivédenie." - mondta Wojciech.

A feladat nem lesz egyszerű: csapattársán kívül még meg kell küzdenie Artur Boruccal, Tomasz Kuszczakkal, és még Jerzy Dudekkel is számol Szczesny.

"Nehéz dolgom lesz. Egyrészt ott van Dudek, másrészt pedig Lukasz és Boruc is, akik mindketten a barátaim. Azonban úgy gondolom, hogy minden sínen van. Egy nagy klubnál játszok, a

menedzser is sokat dicsér. Ha továbbra is jól védek, kevés gólt kapunk, akkor biztosan nem fog kivenni a kezdőből. Lassan kezdem megszokni, hogy néhány héten belül a Barcelona ellen is én védek majd a Bajnokok Ligájában. Csak az számít, hogy jól játsszak, nem érdekelnek olyan háttérdolgok, hogy kinek a mezét kérjem el a meccs után. Dolgozok a jövőmön, ki akarok használni minden lehetőséget, ha már voltam olyan szerencsés, hogy megkapjam azokat."

"Az valóban hihetetlen, hogy Lengyelország ott lesz az EB-n. A nemzeti stadion, ami Varsóban épült, öt percre van a házunktól. Én a tizediken laktam, szóval még jó is a rálátás. Minden játékosnak az a célja, hogy bekerüljön a nemzeti csapatba, és óriási álmom lenne pont az EB-n bemutatkozni. Az az egyik legbüszkébb emlékem, hogy én védhettem a közelmúltban Kanada ellen."

Az élet persze nem csak szép és könnyű, ezt Wojciech is jól tudja. Bár jelenleg a Nike rózsaszín kapus meze jelenti a legnagyobb problémát Szczesnynek, a múltban volt egy nagyon súlyos sérülése a konditeremben, ami miatt kétségessé vált a felépülése.

"Hát a rózsaszín mez egyszerűen szörnyű. Úgy értem, ki tudná elképzelni Jens Lehmannt, vagy David Seament ebben? A német lehet, hogy egyenesen elégette volna. Na mindegy, ez nem szegi a kedvemet, eddig is nagyon magabiztosnak éreztem magam, s bár nem vagyok fafejű, egy kis önbizalom sohasem árt. Legalábbis nem érzem úgy, hogy ez hátrányosan befolyásolt volna engem."

"A kondis balesetem pedig 2008 őszén történt, amikor rámszakadt a rúd. Azóta is két maradandó heg van a karomon egy W és egy S alakú, azonban én mindenkinek azt mondom, hogy az egyiket a háborúban szereztem, a másik pedig egy cápatámadás jele." - viccelődik a lengyel.

És hogy mit vár a közelgő Barcelona elleni meccsen?

"Talán ők a legjobbak Európában, de úgy véljük, hogy lehet keresnivalónk ellenük. Sokkal jobbak vagyunk, mint egy éve. Minden egyes játékosunk egy évvel idősebb és egy évvel jobb. Nagyon sok önbizalmunk lett tavaly óta, most már nincsenek pszichológai akadályok sem." - zárta szavait Wojciech.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (8)

13 éve
Törölt felhasználó
"Azóta is két maradandó heg van a karomon egy W és egy S alakú" ....

Hmm.... W.ojciech S.zczesny? :D
13 éve
Törölt felhasználó
yaya Arsapatya én is néztem ,főleg az 1. stoke gól elég kérdéses.
13 éve
Törölt felhasználó
hát mostmár k***vára nem kell given

am csóri Sunderland kikap a mocskos sztóktól..
undorító ez a csapat, 1(vagy 2) szabálytalan gól,meg egy utolsó pillanatban bemákolt gól,természetesen mind3 beívelés után

lassan ideje a match-pub-nak
13 éve
Törölt felhasználó
Nagyon nagy kapus lehet belőle, remélem ő lesz a következő David Seaman, és hosszú évikig lesz a megbízható, első számú kapusunk, az adottságai megvannak hozzá ;)

A hírhez kapcsolódóan egy off: A justarsenal.com-n volt egy cikk, mely szerint Wenger a nyáron ismét meg fog próbálkozni Shay Given leigazolásával, mivel a csapat meg akar válni Almuniától, és Mannone-től, a tapasztalatra pedig szükség van.
13 éve
Törölt felhasználó
lehet kockázatos játszatni Diabyt ,de egyéb okokból Denilsont is :D
Sok sikert a csapatnak!GO GUNNERS!
Laci csere? ez jó mert a wolves ellen neki kell játszani!!

Szólj hozzá