Az Arsenal fél lábbal már a továbbjutottak között tudhatja magát, miután a Bajnokok Ligája csoportkör harmadik fordulójában 5-1-re intézték el az ukrán bajnok Shakhtar Donetsk együttesét.

Pedig semmi nem utalt arra, hogy könnyű meccs lesz, hiszen a Shakhtar, amelyik 2009-ben elhódította az UEFA-Kupát, hét egymás utáni győzelemmel utazott az Emiratesbe, s a játéknap előtt még ugyanannyi pontjuk volt, mint az Arsenalnak.

Ahogy már az előző BL-meccseken megszokhattuk, az Arsenal picit nehezn jött játékba. Ugyan a labdát sikerült jórészt tartania Wenger legényéségnek, jócskán voltak eladott helyzetek, s ha sikerült valami támadást összehozni, akkor az utolsó harmadban hiányzott valami.

Az első, lélektanilag is sokat jelentő gól, végül egy shakhtaros hibájából született. A 19. percben egy hazai szögletet követően az ukránok kapusa, Andriy Pyatov kiejtette a kezéből a labdát, amit Song juttatott a hálóba nagy nehezen. Ezzel vezetett az Arsenal.

A meccs ezután is hasonló iramban folyt: javarészt inkább az Arsenal próbálkozott, ugyanakkor továbbra sem tűntek teljesen precíznek az ágyúsok. A Shakhtar azonban csak hellyel-közzel birtokolta a labdát, a támadásokig alig-alig jutottak el, vagy ha mégis, a jól záró védelem elejét vette annak, hogy Luiz Adrianóék eljussank Fabianski kapujáig.

Talán emiatt is történt meg az, hogy az Arsenalnak a megnyugvást jelentő második gól még a félidő előtt összejött: Song ívelése tökéletes volt Nasrinak, aki bődületes góllal duplázta meg a csapat előnyét.

A második félidőben már változtatott Mircea Lucescu: a román vezetőedző Willian helyére küldte be azt a Douglas Costát, akit korábban a Manchester United is figyelt. A Shakhtar a második félidő első perceiben mutatott valamit, az örmény Henrik Mkhitaryannak pazar labdát adott Luiz Adrianonak, de a jó formában lévő Fabianski sikerrel hárította a bányászok kísérletét.

Az Arsenal pedig pillanatokkal később már három gólos előnyben volt. Egy szabadrúgást követően Luiz Adriano szabálytalankodott Johan Djourouval a tizenhatoson belül, így jogosan adott a norvég Sven Oddvar Moen tizenegyest. A büntetőponthoz a frissen visszatérő Cesc Fabregas állt, aki védhetetlen módon rúgta a tizenegyest Pyatov kapujába.

Ezt követően pedig elkezdődött az örömfoci. A 66. percben Wilshere zseniáls sarokpasszt kapott Chamakhtól, majd a fiatal angol játékos Toma Rosickyvel összejátszva megszerezte a negyedik gólt.

Három perccel később pedig Nasri látta meg pontosan a beinduló marokkói játékost. Chamakhnak pedig még arra is volt energiája és ideje, hogy kinézzen a partjelzőre, hogy felemelte-e a zászlaját. Miután pedig a játékvezető segítője (jogosan) tovább engedte a játékot, bent is volt az ötödik.

Miután pedig a három pontot bebiztosította az Arsenal, jöhettek a cserék: Fabregas helyett Denilson, Chamakh helyett Arshavin, Nasri helyett pedig Walcott állt be, ám a mérkőzésen már nem változtatott ez a tény.

Illetve csak részben. Nyolc perccel a vége előtt a Shakhtarnak sikerült szépítenie, méghozzá nem is akárhogyan, s ami a legfontosabb: nem is akárki révén. Jadson remek labdát ívelt meg, majd egy bizonyos Eduardo da Silva a levegőben, kapásból lőtte el a labdát - mattolva ezzel a meccsen alig védő Fabianski kapuját.

A horvát csatár pedig állta a szavát: tiszteletből nem rendezett ujjongást a találatának, pedig igazán szépségdíjas gól volt. Az Arsenal közönsége pedig barátságosan, a nevét skandálva vette tudomásul, hogy bizony most sem sikerült kapott gól nélkül lehozni a meccset.

A mérkőzést követően Eduardo kezet fogott korábbi csapattársaival, tapssal köszönte meg a közönség bíztatását, majd a többiekkel együtt eltűnt a játékoskijáróban.

Az Arsenal az 5-1-ével pedig történelmet írt: az angol csapat ezzel megdöntötte a Real Madrid korábban felállított csúcsát, a spanyol alakulat ugyanis 12 gólt szerzett a csoportkörben a múltban, az Arsenal ezzel szemben pedig már 14-nél tart, pedig három meccsnap még hátra van.

Marouane Chamakhnak is pozitív napja volt: az elmúlt hat BL-meccsből mind a hatszor betalált.

Arsenal 5-1 Shakhtar Donetsk (Song, Nasri, Fabregas [büntetőből], Wilshere, Chamakh, ill. Eduardo).

A H-csoport állása: 1. Arsenal 9 pont, 2. Shakhtar Donetsk 6 pont, 3. Sporting Braga 3 pont, 4. Partizán Belgrád 0 pont.

Folytatás: november 3-án, szerdán, Shakhtar Donetsk-Arsenal a Donbass Arénában.

 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (230)

13 éve
Törölt felhasználó
Haha ez volta legfontosabb :)
2.,hogy sérülés nélkül ússzuk meg és a legvégére pedig az eredmémy 🧀
13 éve
seva9! Hát bejött, amit kértél. :)
Igen, Fabianski egyre jobb. Gyorsan le is kell kopogni.
13 éve
Törölt felhasználó
Fabianski egyre jobb 🐛 🐛 🧀 🧀
13 éve
Törölt felhasználó
szép, meggyőző siker volt. a tegnapi meccsen tényleg 4 gólos különbség volt legalább a 2 csapat között, igazságos eredménynek tartom. hatalmas élmény volt látni, hogy a nyári pletykák ellenére a szurkolók mennyire szeretik a kapitányunkat (fabregast) és hogy mennyire örültek eduardo visszatérésének. külön boldog vagyok amitt, hogy a szépítő találatot dudu lőtte. csak így tovább!
14 éve
Törölt felhasználó
szerintem se volt ekkora különbség! volt a 2.félidő elején egy helyzetük amit fabi védett, na sztem ott jöhettek volna vissza a meccsbe!

Szólj hozzá