A következő két játéknapon eldőlhet a továbbjutás a Bajnokok Ligája H-csoportjában, miután a két hat pontos alakulat játszik egymással a soron következő két fordulóban. Elsőként az ukrán bajnok Shakhtar Donetsk látogat az Arsenal otthonába, a visszavágó pedig november 3-án lesz a Donbass Arénában.

A kelet-európai futball viszontagságos elterjedésének köszönhetően, hiszen a sporttelevíziók főleg az angol, olasz, német bajnoki meccseket közvetítik hazánkban is, csak kevesen tudják, hogy a Shakhtar Donetsk akár nyugati viszonylatban is megállná a helyét.

A Shakhtart, még ha más néven is, 1936-ban alapította néhány ukrán bányász. Természetesen az idő előrehaladtával a csapat elnevezése és a többi kulcsfontosságú tényező (címer, mez stb.) is modernizálódtak. Mára a Shakhtar, a Dinamo Kijevvel együtt, kinőtt az ukrán bajnokságból, a bajnoki címért gyakorlatilag csak ez a két csapat vív évről évre. (A mostani tendencia alapján azonban már a Dinamo Kijev is kezd leszakadni a Shakhtartól.) Emiatt is merült fel egyébként az a gondolat, hogy összeolvasszák az orosz és az ukrán ligát, először csak a kupákat illetően, később pedig akár a bajnokságra nézve is.

A Shakhtar az utóbbi években egy ukrán milliárdos, Rinat Akhmetov révén zárkózott fel a nyugati-európai futballvilághoz. Ha a helyi bajnokság okán nem is, de az európai kupaporondon már ismerősen csenghet a Shakhtar neve, hiszen nekik sikerült az, ami az Arsenalnak már évek óta nem: kupát nyerni a nemzetközi színtéren is. Tudniillik, ők hódították el az utolsó UEFA-Kupát, 2008-ban. (Egyéb kiemelendő teljesítmény: a Shakhtar 3-2-re legyőzte a később a trófát meghódító Barcelonát a két évvel ezelőtti BL-csoportkör egyik fordulójában, ami még akkor is nagy szó, ha a katalánok a B-csapattal álltak fel.)

A keddi meccs azonban csak egy bizonyítéka lesz annak, hogy miért is hasonlít egymásra az Arsenal és a Shakhtar Donetsk. Az angol csapat menedzsmentjéhez hasonlóan, a Shakhtar vezetősége (élén a már említett Akhmetovval) türelmes az eredményeket illetően, a csapatot már 2004 óta a román Mircea Lucescu irányítja. A játékos-átigazolásokat illetően is van párhuzam: ahogy az Arsenalnál is tapasztaljuk, a Shakhtar sem nyúl azonnal a pénztárca mélyére egy-egy transzfer esetében, Lucescuék inkább Brazíliából válogatnak fiatal (főleg támadó) játékosokat, akiket aztán később kinevelnek az első számú csapatba. Az alakulat védelmét pedig robusztus, stabil ukrán, és horvát védők alkotják.

Mindemellett a pénzügyi helyzet is rózsásnak mondható mindkét csapatot illetően, nem véletlen, hogy a Shakhtar volt olyan anyagi jólétben, hogy 2009-ban megnyithatták a kapukat a csapat új otthonában, a Donbass Arénában. (A Donbass Aréna befogadóképessége egyébként 51,504 fő és az egyik helyszín az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságnak, 2012-ben.)

A keddi mérkőzés azonban semmiképpen sem lesz majd sétagalopp az Arsenal számára. Sérülések ide vagy oda, az ágyúsoknak fel kell kötniük azt a bizonyost, ha le akarják pipálni a Shakhtart. Mivel mind a két fél vonzó, támadó futball játszik, a többgólos meccs félig-meddig (remélhetőleg teljes egészében) borítékolható. Emmanuel Eboué már a hétfői sajtótájékoztatón utalt rá, hogy nem számíthanak könnyű mérkőzésre.

Ismerjük a Shakhtart, és tudjuk, hogy van néhány remek brazil játékosuk. Nagyszerűen játszottak az elmúlt két játéknapon, a Partizán Belgrád és a Sporting Braga ellen, és mindkétszer nyertek - ahogyan mi is. Nagyon figyelmesnek kell lennünk, mert remek játékosaik vannak, erről már beszélgettünk a délelőtti edzésen. Nagyon nehéz meccsre számítok, de nem csak számunkra, hanem nekik is. - mondta Eboué, aki Bacary Sagna sérülése miatt valószínűleg kezdő lesz a jobb hátvéd poszton.

Külön érdekesség lesz majd Eduardo pályáralépése az Emiratesben. A horvát játékos júliusban váltott klubot, talán válogatottbeli csapattársa, Dario Srna erős tanácsára. Eduardo, még a Dinamo Zágráb színeiben már szerzett gólt az Arsenal otthonában, és jó esély van arra, hogy holnap is hasonlóképpen tegyen. Ám ismervén Lusescu mostani terveit, sokkal inkább valószínűbb, hogy a brazil születésű csatár csak a padon kap helyet.

Eboué a korábbi csapattársról is beszélt.

Eduardo még mindig a testvérünk, és nagyon imádjuk őt. Egyszerűen remek volt, amíg itt volt. Nagyon tisztelem őt, ahogyan a többiek is. Nagyon boldogak vagyunk, hogy viszontláthatjuk őt az Emirates gyepén.

A két csapat a 2000/01-es Bajnokok Ligája sorozatban már találkozott egymással, szintén a csoportkörben. Akkor, az első meccset a Highburyben Martin Keown két kései (85. és a 90. percben szerzett) találatával hozták Wengerék 3-2-re, ám a visszavágón 3-0-ra kaptak ki az ágyúsok, jóllehet, a francia menedzser már akkor is előszeretettel állította csatasorba a második alakulatot, főleg, hogy a továbbjutás már eldöntött kérdés volt.

Miután az Arsenal kerete, a legfrissebb sérülésjelentés kapcsán hellyel-közzel megjósolható, inkább a Shakhtar csapatát emelnénk ki.

Kapusok: Pyatov, Tetenko, Khudzhamov. Védők: Ischenko, Kryvtsov, Kucher, Rakytskyy, Rat, Chygrynskyy, Chyzov, Shevchuk. Középpályások: Willian, Gai, Jadson, Kobin, Mkhitayan, Costa, Srna, Stepanenko, Teixiera, Hübschmann. Csatárok: Luiz Adriano, Vitsents, Moreno, Eduardo.

A meccs, a szokásos időpontban, 20:45-kor kezd. A mérkőzést a DigiSport élőben közvetíti.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (6)

14 éve
Törölt felhasználó
Szülinapom alkalmából megajándékozhatna egy jó kis meccsel az Arsenal :P
14 éve
Törölt felhasználó
szeretem az ukrán(brazil):D csapatot,velük vok most PESben:D
14 éve
Törölt felhasználó
egy kívánságom van ! Ne kapjunk GÓLT !
14 éve
Törölt felhasználó
hát ha a Shakhtartól 4et kapunk hazai pályán...:Daz nem lenne poén:D
14 éve
Törölt felhasználó
Még egy brazil? Leghamarabb januárban jön Wellington! (:

Szólj hozzá