Eduardóra gondolva nem is lehet figyelmen kívül hagyni a brazil születésű csatár 2008 februárjában elszenvedett súlyos lábtörését. Lényegében Martin Taylor ezen mozdulata jól illusztrálja Eduardo karrierjét az angol bajnokságban, ám Dudu karrierje újraépülhet és formálódhat Ukrajnában, a bajnokcsapat Shakhtar Donetsknél.

Sőt, Eduardo sérülése gyakorlatilag az egész angol bajnokságot jól példázza: a horvát csatár brutális sérülése után jött előbb Aaron Ramsey, vagy mostanság Hatem Ben Arfa balul elsült incidense, és bizony a hétvégén is csak a jószerencsén múlt, hogy Nicola Zigic lába nem tört el Jack Wilshere belpőjét követően.

Ennek ellenére Eduardo fejében nem negatív élményként maradt meg az angol bajnokság és az Arsenal eltöltött rövid időszak.

"Nem hibáztatom az angol focit a sérülésemet illetően. Ez bárhol máshol is megtörténhet Anglián kívül, bármelyik meccsen. A foci egyre intenzívebb lett a világban. A példa okán: az egyik új csapattársam, Fernandinho lába az Obolon egyik játékosa miatt tört el, majdnem hasonlóképpen, mint az enyém." - mondta Eduardo a The Guardiannak adott nyilatkozatában.

A Bajnokok Ligája augusztusi csoportkör-sorsolása azonban úgy hozta, hogy ha két meccsre is, de Eduardónak és újdonsült csapatának éppen az Arsenallal kell megmérkőznie a továbbjutásért. Bár korábban azt hangoztatta, hogy el szeretné kerülni korábbi csapatát, Dudu mégis óriási örömmel fog pályára lépni egykori csapattársai ellen.

"Az Arsenal egy remek klub egy fenomenális stadionnal. Óriási támogatással rendelkeznek, remek játékosaik vannak és nagy céljaik. A legmélyebb hálát szeretném ezúton is tolmácsolni Arséne Wengernek, akivel remekül kijöttem az ott eltöltött időszakom alatt. Még az Arsenalnál eltöltött utolsó napjaimban is jól állt hozzám. Mindig is remek emlékeim lesznek erről a csapatól."

"Trófeák ide vagy oda, az Arsenal még mindig teltházzal várja a meccseket, a rajongók pedig imádják nézni a gyönyörű egyérintős játékot, amit Wenger irányítása alatt fejlesztettek ki. Ő csak annyit mondott nekünk, hogy élvezzük a játékot, és hogy kreatívan támadjunk. Ez a stílus a futball jövője, és előbb-utóbb a trófeák is jönnek majd."

Bár a kelet-európai futball 'eldugottsága' miatt kevesen ismerik Eduardo új csapatát, illik megjegyezni, hogy a Mircea Lucescu által dirigált alakulat is a 70-es évek holland stílusát idézik, emellett a Shakhtar is hasonló átigazolási politikát folytat, mint az Arsenal. Emiatt is gondolják sokan azt, hogy Eduardo számára a Shakhtar egyáltalán nem volt visszalépés.

"Számomra most az a legfontosabb, hogy rendszeresen edzhessek és hogy pályára lépéhessek mind az ukrán bajnokságbam, mind a BL-ben. Mindig az első szezon a legnehezebb egy új csapatnál, mert idő kell, mire hozzászokik az ember az új dolgokhoz, az új feltételekhez, követelményekhez. De ez előtt is mindig biztos voltam abban, hogy képes leszek folytatni a karrieremet. Természetesen mind fizikailag, mind mentálisan darabokban voltam a sérülésemet követően, ugyanakkor a specialisták, az Arsenal és a rokonaim nélkül még tovább tartott volna a felépülés." - tette hozzá a 27 éves támadó.

Most azonban már minden más - pozitív szemszögből. A Shakhtarnál nem kevesebb, mint hat brazil játszik, ráadásul az odaigazolásában nagy szerepe volt válogatottbeli csapattársának, Dario Srnának is.

"Nagyon nagy segítség, hogy számos brazil csapattársaim van, akikkel az anyanyelvemen tudok beszélgetni, Plusz itt van Marcelo Moreno is, akinek az édesapja szintén brazil. A többiekkel pedig angolul társalgok. Az urkán nyelv pedig hasonló a horváthoz, amit szintén meg tudok érteni, ha lassan beszélnek. De mindezek mellett nagyon nagy segítséget nyújt Dario is, aki mindig besegít, ha éppen nem boldogulok."

És hogy mire számít Eduardo a soron következő két BL-meccsen?

"Beszélgettünk egy picit az előttünk álló meccsekről. Azt gondolom, meglephetjük az Arsenalt otthon, ahogy korábban az Olympiakosz tette, amikor tavaly 1-0-ra vert le. Mindannyian hiszünk a Shakhtarban, hazai pályán hatalmas támogatást kapunk, a Donbass Arénában talán megverhetjük őket. A londoni meccs azonban kétségtelenül keményebb lesz. Nem beszéltem a srácokkal a sorsolás óta, de már eldöntöttem, hogy Londonban Cesc-el, Donetskben pedig Denilsonnal cserélek mezt. A sorsolás előtt pedig gondoltam arra, mi lenne, ha éppen az Arsenal ellen játszanánk, hogy találkoznák a korábbi csapattársaimmal, és hogy újból az Emiratesben lépnék pályára."

Két rémálomszerű év után legalább ezek az álmok teljesültek.

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (7)

14 éve
Törölt felhasználó
ember!! az utolsó sorodat olvasva kirázott a hideg kegyetlenül. (nagyon nagy!) húh... de szeret(t)em ezt a játékost.. legnagyobb szívű focista, akit valaha a pályán láttam!
14 éve
Törölt felhasználó
Én úgy érzem, hogy Eduardot túlságosan is "lesajnálják" úgymond a sérülése miatt. Akárhol hallom a nevét a bizonyos eset óta, biztosan hozzáteszik azt is, hogy egyszer eltört a lába. Sztem azért kicsit elege lehet már, hogy állandóan megemlítik neki. Megtörtént, de már elmúlt. Ha nem is újra a régi, de így ha mindig emlékeztetik rá nem is lesz az.
14 éve
Törölt felhasználó
1 gólt lőhet:D de többet nem és persze csak akkor ér ha mi nyerünk..
14 éve
Törölt felhasználó
Remélem azért lőni fog majd 1 gólt nekünk, persze szigorúan 4-0nál, és akkor elégedett leszek! :) Talán még elégedettebb. mint egy sima 4-0al! :) Dudu mindig is a szívemben marad!
14 éve
Törölt felhasználó
Mint egy kislány úgy, Athlon ? :D

Szólj hozzá