Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csütörtökön nem csak arról hozott döntést, hogy a 2016-os Európa Bajnokságot Franciaországban rendezik, hanem arról is, hogy 2012-től a megszabott határnál jobban eladósodott kluboknak nem ad licenszt az európai kupasorozatokban való induláshoz.

Az Arsenalt évről-évre egyre több kritika éri, hogy nem vásárolnak elég nagyértékű sztárjátékost az átigazolási időszakokban. Arséne Wengerék ezt a 2006-ban átadott Emirates stadion miatti költségek, valamint a közelmúltbeli gazdasági világválságra fogták - és mint az utólag kiderült: teljesen helyesen.

Az Arsenal ugyanakkor már letudta a tartozásait (ezért várhatóak igazolások a nyár folyamán, Cesc Fabregas esetleges eladása ellenére is), a többi nagycsapatnak azonban veszélyben lehet a helye a Bajnokok Ligája indulását illetően.

Az UEFA kétéves munka után végül megalkotta azt a szabályt, mely arra kötelezi a csapatokat, hogy csak annyit költsenek, amennyit 'házon belül', a klub bevételeiből tudnak fedezni. Ennek alapján 2012-től kezdve csak a maximum 45 millió euróig terjedő adósságot felhalmozó klubok indulhatnak az UEFA által kiírt európai sorozatokban, míg három évvel később a legális hiány már csak 30 millió lehet.

A klubok könyvelését pénzügyi és jogi szakértőkből álló bizottság fogja majd ellenőrizni, és azok a csapatokat, amelyek átlépik a szövetség által megszabott határt, kizárhatják az európai kupaporondokról, méghozzá a 2014/15-ös idénytől. Az ilyen irányú megszorításokba egyébként nem tartoznak bele az utánpótlásra, illetve a stadionokra való beruházások, ráfordítások.

Angliában az új szabály az arab konszerncég birtokában álló Manchester Cityt érinti a legérzékenyebben, a kisebb manchesteri klub ugyanis már 93 millió fontos tartozást könyvelhetett el, holott mindössze két évvel ezelőtt zajlott le a tulajdonosváltás. A Chelsea is hasonlóan nehéz helyzetben van, kérdés, hogy Roman Abramovichék hogy tudnak majd 47 millió font minuszt letudni.

Az Arsenal mellett a jövőre frissen a BL-ben induló Tottenham pozíciója is szilárd alapokon van, a két klubon kívül a Manchester Unitednek és a Liverpoolnak is reális esélye van arra, hogy még a jelzett határidőig letudják az adósságukat.

Európában a két spanyol gigász, a Barcelona és a Real Madrid van a legnehezebb helyzetben. Azonban míg a katalánok úgy gondolják, hogy a 420 millió font körüli adósságukat a minimális szintre tudják hozni, Madridban egyes felmérések 609 millió fontos minuszról szólnak.

Fontos még egyszer leszögezni, hogy az UEFA szigorúan fogja felügyelni a csapatok költségvetéseit. Így tehát, a példa okán, a Manchester City sem teheti majd azt meg, hogy a klub adósságait a tulajdonos, Sheikh Mansour fogja valahogy leírni, hacsak a befeketést nem az utánpótlásnevelésre, vagy stadionbővítésre fordították.

 

 

 

 

 

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (11)

14 éve
Törölt felhasználó
Több szakértő is mondta már, hogy ha nem lesz változtatás, akkor az élklubbok kisajátíthatják a BL-t és egy Elit ligát hozhatnak létre, ahol csak a legjobb csapatok indulnak. Ezért is jó, hogy a kis csapatoknak már több esélyük van bejutni a BL-be, mert így már sokkal nehezebb ezt véghez vinni.
Örülök ennek a változtatásnak, viszont, ha a nagyok kiesnek adósság miatt, akkor kíváncsi leszek, hogy milyen lesz a színvonal...
14 éve
Törölt felhasználó
nem rossz korlátozás...hátha gátat szabna az őrült játékos áraknak...
14 éve
Törölt felhasználó
létre hoznak egy ligát....? ez azért nem így működik. pláne mert nem lenne elég klub se hozzá.
egyébként nagyon örülök ennek a szbálynak, végre nem lesznek a kisebbek annyira elnyomva mint most.
14 éve
Törölt felhasználó
Mit fog így csinálni a Barca meg Real? Senki nem fogja így megvenni Messit, meg Ronaldo-t ha olyan nagy áron akarják majd őket eladni, mert akkor mindenki túllépné azt a határt. Amúgy meg szerintem kifognak majd az okos klubvezetők valami kiskaput találni, és nem lesz itt olyan nagy pofára esés. Bár én nagyon örülnék neki.
14 éve
Törölt felhasználó
hát majd Bin Láden belerakja a kis pénzecskéjét a citybe..

Szólj hozzá