A szezonértékelő elején szeretném elmondani, hogy az itt megjelent számadatok és vélemények szubjektívek, a kommentekbe pedig várom a hozzászólásokat, ugyanis kíváncsi vagyok, ki hogy véli a dolgokat ezzel kapcsolatban.

A 2009/10-es idény jobban sikerült a bajnokságot illetően, hiszen a Premier League-ben egy hellyel feljebb lépett az Arsenal. A Bajnokok Ligájában hozta a szintet (csak volt egy Barcelona), a ''helyi'' kupákban pedig sajnos hamar elbukott a gárda.

A SZEZON: Az Arsenal szezonja fantasztikusan indult, a kritikusokat gyakorlatilag már az első pár meccs után sikerült elhallgattatni, akik ezt megelőzően az első négybe sem várták az Ágyúsokat a Premier League-ben. A csapat története egyik legjobb szezonrajtját produkálta, meglepve az Evertont, egyúttal ráadva egy 1-6-os zakót. Ezek után sem volt megállás, Wenger legénysége bejutott a Bajnokok Ligája főtáblájára egy Celtic elleni kettős győzelemmel, majd a bajnokságban folytatta a jó szereplést a rangadókig. A Manchester City és a Manchester United is kibabrált az Arsenallal, így már nem volt olyan jó a helyzet. Szerencsére sikerült felkelni a padlóról és folytatni a sokgólos találkozók sorát. Győzelmeket győzelmek követtek, egy-két döntetlen belerondított a csodás mérlegbe, de összességében gondok nem voltak. A Chelsea elleni 0-3-as verés némileg sokkolta az Arsenal drukkereit, de erre a kudarcra is sikerült megfelelő választ adni. A BL-csoportból sikerült simán továbbjutni, a bajnokságban ment a szekér továbbra is, olyannyira, hogy januárban még vezette is a bajnokságot az együttes. Ezután jött a fekete leves. A Stoke ellen kihullott a gárda a kupából, korábban pedig a Ligakupából is. Utóbbira nem fektetett túl nagy hangsúlyt a mester, a fiataloknak szavazott bizalmat (talán ezért sem tűnt akkora traumának a kiesés). A rangadókat elbuktuk, egyedül a Liverpool ellen sikerült hazai pályán nyernünk ebben a január-februári időszakban. A Stoke ellen idegenben pedig igazi rémálom kezdődött: Aaron Ramsey súlyos lábtörést szenvedett, és az események fényében teljesen fölöslegessé vált érthetően, hogy nyer-e valamit a klub. Minden midegy volt pár percig, csak Ramseynek ne legyen maradandó károsodása. 1-3-ra győzött óriási lelki mélységből visszaküzdve magát az Arsenal, életben tartva reményeit. A márciust az idegőrlő, de sikeres harc jellemezte, a Bajnokok Ligájából azonban április elején kiesett a gárda, a Barcelona lett az elődöntős. Áprilisban minden elúszott, egy meccsét sem tudta megnyerni az Arsenal. A bajnoki bronzérem is veszélybe került, de végül meglett. Összességében az a véleményem, hogy a bajnokságot nézve sokkal jobb volt a 2009/10-es szezon, mint a 2008/09-es, viszont a kupákban nem sikerült sokáig jutni (kivéve a BL-t, ahol egy átlagszintet hoztunk). Van még mit tanulnia a játékoskeretnek és igazolás is kell még, hogy igazán ütőképes gárdává váljunk.

A JÁTÉKOSOK:

Pontozás:  5-ös skálán pontozok, mert a 10-es nekem valahogy idegen tőlem, nem tudom, miért. A számokhoz viszont nagyon ajánlott figyelembe venni a jelentéseket, így talán könnyebb megérteni az én értékelési formulámat.

5 - kiemelkedően jó teljesítmény
4 - jó teljesítmény
3 - átlagos teljesítmény (nem rossz)
2 - átlagot kissé alulmúló teljesítmény
1 - gyenge teljesítmény

Manuel Almunia - 4
Úgy vélem, hogy idén sem volt kifejezetten rossz, bár hibái bőven akadtak. Többek között ez az oka annak, hogy nem adtam neki 5-öst. Néhány bakija mellett nem tudok elmenni, de tény, hogy az egész szezont figyelembe véve (valamint a többi hálóőrünkkel összehasonlítva) jó teljesítményt nyújtott összességében.

Bacary Sagna - 3
Személy szerint engem csalódással töltött el az produkciója a 2009/10-es szezonban. 3-as, tehát átlagos. Nem volt kiemelkedő, a támadásokhoz is kevesebbszer jött föl, mint korábban bármelyik idényében, nem volt benne annyi energia, a beadásaitól meg inkább mi féltünk, mint az ellenfél. Nekem nem tetszett a produkciója, de egy átlagos szintet még így is képviselt, nem volt tragikus.

William Gallas - 5
Amíg nem sérült le (így csak arra az időszakra értékelem, amikor játszott), a csapat egyik húzóembere volt. Nagyot küzdött, és Vermaelennel együtt sok gólt szerzett. Sajnáltam, mikor megsérült, de Sol Campbell egyáltalán nem pótolta rosszul. Fájna, ha eligazolna, mert ezt a francia ''fenegyereket'' nehéz lesz pótolni. Szép volt Gallas, 5-ös!

Thomas Vermalen - 5
Azt hiszem, Rosicky mellett lett még egy kedvenc játékosom. Elképesztő az, hogy ez a srác szinte a semmiből jött, alig ismertük a nevét, egy szezon alatt azonban alázatának, technikájának és keménységének köszönhetően megalapozta a hírnevét: világsztár lett. Vermaelen első idénye az Arsenalban fantasztikusra sikeredett, jól védekezett, alig volt sérült, nem mellékesen a gólokat is gyártotta. Bravo, a szezon egyik legjobbja volt nálam!

Gael Clichy - 4
Mindent egybevéve vele sem vagyok elégedett, de ha valamit nagyon tudok értékelni, az a harcossága. Sérült volt sokáig, előtte nem is igazán volt formában, de úgy tért vissza, ahogy csak kevesen tudnak. Ő gyakorlatilag úgy lendült újra formába, hogy ''kiharcolta''. A védelemben jól teljesített, ritkábban kaptunk róla idegesítő gólokat, mint például a 2008/09-es idényben.

Cesc Fabregas - 5
Egyértelműen 5-ös. A játéktudása előtt azt hiszem, az egész világnak fejet kell hajtania! A játékával jobb játékra ösztökélte társait, sok gólt szerzett, kiválóan osztogatott, fazont szabott az Arsenal játékának. Borzasztó lenne, ha eligazolna, mert akkor kinek adok jövőre ilyen szépen csillogó csillagos 5-öst?

Alex Song - 5
Nála még a 2008/09-es szezonban jött el az áttörés, ezt a szintet pedig tudta tartani az előző idényben is. Nagyon jól védekezett, rengeteg támadást ő állított meg. Amikor nem volt a pályán, megfigyelhető volt (főleg a Wolves elleni idegenbeli 1-4 alkalmával), hogy a középpályások néha össze-vissza futkosnak, nincsen rend a pályán.

Abou Diaby - 4
Nála is eljött az áttörés, de olyan igazán extra dolgot nem vitt véghez, hogy Cesc Fabregasszal egy lapon említsem például. Jövőre abszolút berobbanhat, idén megtette az első lépéseket a klasszissá válás felé. Néhányszor azonban indiszponáltnak tűnt nekem, ez pedig megmaradt bennem. Voltak nagyon jó meccsei, de jópár nagyon rossz is akadt. A teljesítményére a pontot nézve is rámondhatom: jó.

Theo Walcott - 3,5
Itt muszáj volt törtpontot alkalmaznom, mert nem tudok 3-as és 4-es között dönteni (egek, mintha a biosztanáromat hallanám). Walcott sokat volt sérült, de amikor játszott, nem volt kiemelkedő, viszont borzasztóan rossz sem. Az átlag fölött teljesített kissé, de nem is volt túl jó. Az mindenképpen fontos nála, hogy harcolt becsülettel, még ha nem is ment neki annyira. Kicsit Clichy-feeling ez, bár Theonál jobb volt a francia érzésem szerint.

Robin van Persie - 5
Amíg játszott, vezére volt a csapatnak, rengeteg gólt szerzett, Cesc-kel halálos párost alkottak. Megérdemli az 5-öst, ez egyértelmű. A visszatérése is nagyszerűen sikerült a sérülését követően, láttunk még Persie-gólt tavasszal is. Én gratulálni tudok neki, hogy így bírta a nehéz időszakot, remélem, hogy jövőre egész szezonban a rendelkezésünkre állhat.

Andrey Arshavin - 3
Ez a fickó nekem örök rejtély marad. A képességeihez mérten neki 5-öst kellett volna kapnia. A körülmények áldozata lett, mivel az oroszok nem jutottak ki a vb-re, ezért sokáig depressziós volt. A teljesítménye inkább volt gyenge az idény során, mint jó. A nagy meccsekre általában felszívta magát, hajtott becsülettel. A kis találkozókra (és ide néhány rangadó is befért azért) rendre eltűnt, néha-néha szerzett gólt. Átlagosra értékeltem a teljesítményét, de hangsúlyozom újra: képes ő az 5-ösre is, csak ki kellene hoznia magából. Jövőre sokkal többet várok tőle.

Lukasz Fabianski - 2
Negatív hőse volt az idénynek. Nem tetszett a produkciója, ráadásul kapitális hibái miatt jópár sorsdöntő pillanatban szertefoszlatta néhány álmunkat. Ezt nem tudom jobbra értékelni, ez az átlagot kissé alulmúló teljesítmény volt. Ha nem lettek volna ezek a gondok, nem keresnénk új kapust, és nem akarnánk lóhalálában visszahozni Szczesnyt.

Tomas Rosicky - 3
Szerencsére nem volt benne nagy sérüléshullámokban önmagához képest, a szezon végére pedig rendszeresen játszott is. Nem voltam vele ennek ellenére megelégedve, ugyanis hiányoltam a nagy lövéseit. Az kétségtelen, hogy irányítóként jól végezte a dolgát, de a Rosicky-faktor hiányzott belőle. Így lett 3-as a teljesítménye.

Samir Nasri - 3,5
Vele is úgy vagyok, mint Walcottal. Nem volt egy fantasztikus idénye, az tény (többek között a sérülésének köszönhetően), de olyan momentumai voltak, amelyek emlékezetesek. A Porto ellen lőtt gólja varázslatos volt, a szezon vége felé pedig kezdett visszatalálni a helyes útra.

Denilson - 4
Jó, határozottan jó. Nem volt persze tökéletes szezonja, de a 2008/09-es idényhez képest óriásit fejlődött. Nem volt annyi eladott labdája, a szezonkezdete pedig egészen parádés volt. Sok szép távoli góljára emlékszem, csak tartsa jó szokását, hogy távolról bombáz kapura (és szóljon Rosickynak, hogy tegye ezt ő is)! Egy dologban kell javulnia: fizikailag sokkal jobban meg kell erősödnie. Rengetegszer elnyomták, vagy simán lepattant más játékosról.

Aaron Ramsey - 4
Amíg meg nem sérült, nagyon jól játszott. Abszolút mértékben berobbanhatott volna, de volt egy Ryan Shawcross. Az idény első felében kiválóan futballozott, amikor lehetőséghez jutott, és lőtt nagyszerű gólokat is. Épülj fel, szükségünk van rád!

Mikael Silvestre - 2,5
Rá sem mondom azt, hogy szörnyen rossz volt. A 2009/10-es szezon nem hemzsegett Sil' hibáitól, ám volt belőlük idén is. Egy igazán jó találkozója volt, ez pedig a Hull City elleni. Törtpont megint, nem volt átlag alatti, de például a hármasok szintjét sem ütötte meg.

Emmanuel Eboue - 4,5
Itt is törtpont, imádom ezt az embert. Elképesztő, hogy milyen szíve van és már-már kiszorítja Sagnát a kezdőből. Bizonyította, hogy milyen sokoldalú, rengeteg jó meccse volt, összességében egy fantasztikus idényt tudhat maga mögött. Mindig harcolt a csapatért, mindezt téve egy széles mosollyal az arcán! Nem lehet nem szeretni őt.

Sol Campbell - 5
Azért kapott ilyen magas pontszámot, mert a negyedosztályból jött vissza, és fél év alatt újra a legmagasabb szintre küzdötte fel magát. Nálam egy fél egységet is dobhat az, ha valakin látom, hogy hajt, teljes erőből küzd a sikerért. 35 éves ez az ember, de még mindig meg tud újulni. A védőmunkája páratlan volt, szinte egy második Gallasként működött. Az a fanatizmus, ami benne van, az egész csapatra hatással volt. Gratulálok Sol, férfimunka a javából!

Eduardo da Silva - 3
Nem tudtam eldönteni, mi legyen vele. Kevés játéklehetőséghez jutott, de mikor megkapta, egyszerűen nem élt vele. Ez persze a meccshiány miatt is van, de akkor is mutatni kellett volna valamit. Persze lőtt gólokat, de valahogy nem vagyok vele elégedett. Ha marad, akkor fejlődnie kell.

Nicklas Bendtner - 4
Ő megkapja tőlem a 4-est, mert a szezon vége nagyszerűen sikerült neki. A Burnley elleni helyzetdömping után szállította a fontosabbnál fontosabb gólokat, a Porto ellen még mesterhármast is lőtt. Az idény elején is jól játszott, megérdemli a pontszámát.

A CSAPATÁTLAG: 3,92

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (17)

14 éve
Törölt felhasználó
Matthew jó kis értékelésénél ti az olasz foci bundájárol beszéltek :D 🧀! Jó lett Mattie! :exclaim:
14 éve
Törölt felhasználó
De az az 5 csapat nem az Inter...Am is nem azt mondtam, h nem bundáztak, hanem, h olaszországba akármelyik csapat nyerhetett volna aztmondják bunda...
14 éve
Törölt felhasználó
Grat jó kis értékelés és a cikk is nagyon jó lett! Nagyjából mindennel egyetértek, talán Walcott nálam is kaphatott volna egy 4est, de ez már csak formalitás!
14 éve
Törölt felhasználó
henry!
ne haragudjál,de ez a sport1-en a zuhanyhíradóban is benne volt 3-4 éve amikor a Juvét kizárták,akkor a Juve-Milan-Fior-Inter-Lazio 5-ös is bundázott
14 éve
Törölt felhasználó
És te mindent elhiszel, amit az úságok írnak?
Egyébként meg akármely trófeára igaz...(megérdemelték).:DAz Inter megnyerte a bajnokságot, egyből: BUNDA.Ha a Milan vagy a Juve nyerte volna biztos, h ugyanez lenne(bunda).Mourinho zsírozás nélkül is bajnokot csinál BÁRMELYIK csapatból...Csak az olaszok nemszeretik az Intert, mert nincs benne sok Olasz, meg Mourinhot is utálják...-Írnak azok össze-vissza mindent, nem tudják megemészteni, h az Inter 5 éve "verhetetlen" Itáliában.

Szólj hozzá