Komoly büntetéseket szabott ki, illetve szabhat ki az Európai Labdarúgó Szövetség azokra a klubokra, akik megsértették az átigazolási eljárást a közelmúltban. Erre a sorsra hivatalosan eddig csak a Chelsea jutott. Mint ahogy korábban beszámoltunk róla, az angol csapatot azért büntette meg az UEFA, mert szabálytalanul igazolt le egy játékost a Lenstől. A büntetés pedig igen komoly: a Chelsea 2011-ig nem igazolhat új játékost - noha Ancelottiék megtették a lépéseket a fellebbezés érdekében a megfelelő illetékesekhez. Viszont nem csak a Chelsea járthat hasonlóképpen, az UEFA állítólagosan a Manchester Unitednél és a Manchester Citynél is vizsgálódik hasonló ügyben.

Az egészben pedig az a legérdekesebb, hogy ezek a csapatok mind-mind fiatal (youth) játékost igazoltak, akik egyelőre még csak az akadémiai szinten folytatják a fejlődést. Az Arsenal pedig ilyen téren is kimondottan erős, erről a helyzetről beszélt Arséne Wenger:

"Már ennél a kornál is ugyanaz az átigazolási eljárás, mint a professzionális játékosoknál. Az első lépés mindig az, hogy a játékos aktuális klubjával érjünk el egy közös megállapodást." - mondta Wenger.

"Ez nagyon fontos. Számos klubbal állunk kapcsolatba, ez nem működik csak úgy, hogy évi szinten 30 fiatal játékost hozunk az akadémiánkra, mert mi így akarjuk."

"Sőt, amúgy is csak egy-két játékost igazolunk ilyen szinten is. Ne feledjük el, hogy nekik is magas szintű futball-, és iskolai oktatást kell adnunk, illetve szolgáltatnunk, és társadalmilag is gondoskodnunk kell róluk."

"Meg van szabva, hogyan csináljuk ezeket a dolgokat. Ha valakit ez zavar, vagy ha ez probléma, akkor meg kell néznünk a lehetséges alternatívákat. Ha megakarják tiltani, hogy 18 éves kor előtt bárkit is lehessen külföldről igazolni, akkor a játékosokat az ügynökeiknek adják el. Már 13-14 éves korukban. Ezek után inkább maradjunk meg a jelenlegi szabályoknál..."

"Egy elitjátékos, kortól függetlenül, igenis a legjobbaknál kell, hogy játszon. Beszélhetünk arról, hogy mennyi legyen a kompenzáció ezügyben a nevelő klubnak, ez teljesen érthető. Azonban mindenképpen az ellen vagyok, hogy megállítsák a játékosokat a legjobb szint felé vezető úton."

"Ez olyan, mintha lenne egy gyereked, aki nagyon tehetséges a zenélésben. Mint szülő, meg próbálnád beírtani egy elit zenei iskolába, de már egész fiatalon. A helyzet itt sem más - miért nem lehet ezt megérteni a futballban?"

Kapcsolódó Hírek

Hozzászólások (4)

15 éve
Törölt felhasználó
Láthatjuk, hogy mi vagyunk a legjobbak, hisz tavaly az ifik mindent megnyertek!
15 éve
Törölt felhasználó
Arsene Wenger tud a legjobban a fiatalokkal bánni és jó a szeme ez ügyben.
15 éve
Törölt felhasználó
Én is szeretnék ott lenni ;-P
15 éve
Törölt felhasználó
Hát iggen... a mi akadémiánk messze a legjobb!!:D

Szólj hozzá