web stats
Belépés Regisztráció

Thierry Henry

Thierry Henry, a zseniális francia gólvágó.

Emlékeznek még a kisgyerekre a játszótéren, aki mindenkinél jobb volt a focilabdával? Thierry Henry is ilyen gyerek volt.

A francia kivételes technikával rendelkezett, villámgyors volt és meglepően erős. Akár az iskolai sztárok, ő is mindent megtett csapatáért. Ő volt a csapatkapitány, ő volt a talizmán, a szabadrúgáslövő, a büntetők elvégzője és a gólpasszok felelőse is.

Góljai mellett is nehéz lenne elsiklani, hiszen 380 mérkőzés alatt 226 gólt szerzett a klubnál. Nem akármilyen rekordok fűződnek Henry nevéhez 8 éves londoni tartózkodása után. Hálószaggatók, finom pöccintések, felfutások, hihetetlen sarkazások, de olykor még fejjel is eredményes tudott lenni a legendás francia.

Mindenkinek megvannak kedvenc pillanatai Henryról, íme néhány példa: az a híres felpörgetés majd átemelés Fabien Barthez fölött, vagy az a nem akármilyen szlalom a Liverpool ellen, a Spurs elleni gól 55 méterről, a felejthetetlen sarkazás a Charlton ellen, vagy az a csodaszép találat a Bernabeuban. És még sorolhatnánk.

Talán emlékeznek, hogy amikor Henry 1999-ben az Arsenalhoz igazolt, még nem volt kifejlett csatár. Emlékeznek, amikor debütált a Leicester ellen, és a kispadról beállva lövéseivel félemlítette meg a vendégeket? Henry talán nem a legmegfelelőbb utánpótlása volt Anelkának?

Arséne Wenger ezt nem így gondolta, és francia szárnyjátékosból nagyszerű csatárt formált. Henrynak 9 mérkőzés kellett, hogy először betaláljon, azonban a Derby ellen kettőt is lőtt, jelezve, hogy nem akármilyen játékos. A szezon végére már rendszeres góllövővé vált, és néhány éven belül, a szurkolók legnagyobb örömére, a világ legjobb csatárává nőtte ki magát.

Örülhettek is, hiszen Henry góljaival együtt jöttek a trófeák is. Az ezredfordulón az UEFA Kupa és az FA is épphogy kicsúszott az Ágyúsok markából, de a 2002-es duplázás feledtette a kudarcokat. Henry ebben a szezonban fantasztikusan szerepelt, minden kupát beleértve 32 gólt szerzett.

A francia a következő két évben még feljebb tette a mércét, és bár 2003-ban csak az FA Kupát tudhatták magukénak, egy éven belül Henry 42 gólt szerzett és 23 gólpasszt adott, nem is csoda, hogy mindkét Év Játékosa díját neki szavazták meg. 2004-ben is ő nyerte mindkét díjat, miután 39 gólt szerzett és a csapattal veretlenül nyerték meg az angol bajnokságot. Az egész veretlen csapatból Henry volt a nélkülözhetetlen láncszem.

Visszatekintve ez a két év volt az, amikor Henry a csúcson volt, és csak a balszerencsének köszönheti, hogy mindkét évben csupán második lett a FIFA Világ Legjobb Játékosa szavazásán. Ezekben az években Henryt nem lehetett megállítani, bárhonnan képes volt betalálni, rettegésben tartotta a csapatok védelmét az egész kontinensen, főleg, amikor lehetősége nyílt balról elindulni a védelem felé.

Ahogy a futball egyre nagyobb üzlet lett, Henry lett az Arsenal „védjegye”. A karizmatikus vezéregyéniség világsztárrá nőtte ki magát. Mindenki elismerte, az ellenfelek rettegték, többször még az ellenfelek is állva ünnepelték, egyik alkalommal a Portsmouth szurkolói tapsolták meg egy Fratton Parkbeli FA Kupameccs utáni mezcserénél, szerették volna, ha az övék lenne a francia, de ez persze nem vált valóra.

Patrick Vieira 2005-ös távozása azt jelentette, hogy Henry még egy szinttel feljebb lép. Ő lett az Arsenal csapatkapitánya. Megkoronázta teljesítményét, megdöntve a klub örökös góllövő rekordját a Sparta Praha elleni duplájával. Henry rengeteg dolgot lesett el Ian Wrighttól, nem csoda, hogy felülmúlta az addigi rekordtartó teljesítményét.

Két bajnoki cím, két FA Kupa, 4 aranycipő, 5 Év Játékosa cím illetve ez a klubrekord fűződik nevéhez, de egyetlen dolog hiányzott Henry önéletrajzából: A Bajnokok Ligája-trófea. A 2006-os BL-döntő kudarca óta is várat magára a cím. Ha Henry újrajátszhatná a döntőt, talán azt a második félidei egy az egy elleni lehetőségét csinálná újra, hiszen lehet, hogy akkor a kétgólos előny megtörte volna a katalánokat.

Természetesen a Barcelona az a csapat, ahol jelenleg Henry játszik. De örökre Arsenalos marad, nem véletlen, hogy az Arsenal legemlékezetesebb pillanatai szavazáson Henry az első 10-ből 5-ben szerepelt. Az sem véletlen, hogy ezt a nyári szavazást is ő nyerte. Mind közül neki szavazták a legnagyobb bizalmat, Henry a legnagyobb.

Név: Thierry Henry
Születési idő és hely: 1977. augusztus 17., Les Ulis (Franciaország)
Poszt: Csatár
Karrier az Arsenalban: 1999-2007
Mérkőzések az Arsenalban: 380
Gólok az Arsenalban: 226
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 2002, 2004, FA-kupa 2002, 2003, 2005


Kiadó reklámfelület

Facebook

Arsène Wenger - Egy korszak vége
Az Arsenal hivatalosan bejelentette, hogy a francia menedzser 22 év után a szezon végén távozik a csapattól.
1996 Szept

Wenger az Arsenal új menedzsere!

1998

Az első külföldi menedzser aki duplázni tud csapatával, elhódítva a Premier League és az FA Kupa trófeát.

2002

A második dupla!

Henry a gólkirály. Premier League győzelem az Old Traffordon, köszönhetően Wiltord csodás befejezésének.

2004

THE INVINCIBLES

A legendás, veretlenül megnyert bajnoki cím!

2006

Bajnokok ligája döntő

Egy fájó emlék? Őrült Jens kiállítása után 10 emberrel vereséget szenvedünk a Barcelona ellen.

2014

Kilenc hosszú év

Kilenc nehéz év, évről évre kulcsjátékosok távoznak, stadionépítés utáni pénzügyi nehézségek.

Aztán jön a Hull City az FA Kupa döntőben, és Aaron Ramsey!

2018

Egy korszak vége

A szezon végén távozik az élő klublegenda Arsène Wenger.

Merci Arsene!