web stats
Belépés Regisztráció

Ted Drake

Ted Drake, a southamptoni gólkirály.

Ha gólokat akartunk, Ted Drake volt az emberünk.

Ha csak egy pillantást vetünk az Arsenal rekordkönyvébe, láthatjuk mennyire értékes is volt ő a ’30-as évek mindent uraló Arsenaljában. Drake az 1934/ 35-ös bajnoki címet begyűjtő szezonban lenyűgöző 42 gólig jutott, azonban a legjobb eredményt a rákövetkező szezonban érte el egy Villa Parkban rendezett mérkőzésen. A hazaiak egy 7-1-es vereség előtt álltak, melyen minden gólt Drake szerzett. Akár 8 is lehetett volna, ha nincs ott a felső léc.

Míg Cliff Bastin kecses játéka és cselei elkápráztatták a szurkolókat, Drake volt az, aki veszélyeztette az ellenfelet. Gyorsasága, kirobbanó ereje és a kapu előtti kegyetlensége alapozta meg tüzességét. A nemzetközi porondon is hamar lehetőséget kapott.

1934 novemberében lépett először pályára az angol válogatottban a „highbury ütközetben”, és képességeihez híven meg is szerezte a győztes gólt a 3-2-es győzelem során.

Drake mind az 5 londoni szezonjában gólkirály lett, a klubban 182 mérkőzés alatt 136 találatot szerzett. Ha a II. világháború nem tört volna ki ’39-ben, egészen biztos, hogy ezt a rekordot tovább tudta volna növelni.

Mivel azonban Drake karrierjét kettétörte egy rövid szolgálat a légierőnél, a békeidő elején visszavonult a profi futballtól, igaz a háború alatti tét nélküli mérkőzéseken még pályára lépett. Azonban nem bírt örökre visszavonulni a labdarúgástól.

Drake a Reading menedzsereként folytatta, ahol gyümölcsöző munkája után az 1954/ 55-ös szezonban a Chelsea vezetésével folytatta. Az ő karrierje alatt szerezte a Chelsea egyetlen bajnoki címét a XX. Században. Ezzel a teljesítményével ő volt az első, aki mind játékosként, mind menedzserként bajnoki címet tudott szerezni.

A labdarúgás történelmének egyik legnagyobb alakja, Ted Drake 82 éves korában, 1995-ben hunyt el.

Név: Ted Drake
Születési idő és hely: 1912. augusztus 16., Glasgow (Skócia)
Poszt: Csatár
Karrier az Arsenalban: 1934-1939
Mérkőzések az Arsenalban: 184
Gólok az Arsenalban: 139
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1935, 1938, FA-kupa 1936


Kiadó reklámfelület

Facebook