web stats
Belépés Regisztráció

Robert Pirés

Robert Pirés, a gall szélső.

Aznap, mikor David Rocastle elhunyt 2001. március 31-én, az Arsenal az ősi riválist, a Tottenhamet fogadta a Highburyben. „Rocky” 7-es számú mezét pedig egy francia játékos viselte, aki első hónapjaiban hullámzó teljesítményt nyújtott, azonban, miután a Spurs-t ismét legyőzte a csapat, a szurkolók örömmel fogadták Robert Pirest. A Metz korábbi játékosa bebizonyította, hogy van olyan belevaló, szenvedélyes, és kreatív játékos, mint amilyen Rocastle is volt. Ő törte meg a gólcsendet a második félidőben. Nem is nézett hátra többé.

A szurkolókat lesújtotta Marc Overmars előző szezonbeli távozása, de egy újabb zseniális Arséne Wenger-igazolás feledtette a holland távozását. Pires egy rendkívüli csatárösztönökkel és játékmesteri képességekkel azonos arányban megáldott játékos volt, akinek szokatlan sebessége életbevágó volt az Arsenal gépezetében, a 2000-es évek hajnalán.

Pires nem ismeretlenként érkezett az Ágyúsokhoz, hiszen része volt az 1998 és a 2000-es francia válogatottnak, de saját bevallása szerint is nehezen tudott beilleszkedni az Arsenalba. Félt attól, hogy nem tud megfelelni a Premierliga fizikai követelményeinek. Azonban ahogy kezdte megszokni az új környezetet, a francia önbizalma is megnőtt, és teljesítménye is virágzásnak indult.

Második idénye során Robert már komoly gondokat okozott Európa védelmeinek. Egy kitűnő átemelés Peter Schmeichel felett a Villa Parkban emlékezetessé tette Pires szezonját, azonban a Blackburn és a Tottenham ellen is feledhetetlen gólokat szerzett. Pályafutása azonban ideiglenesen szünetelni kényszerült, amikor az Arsenal márciusban a Newcastlet fogadta az FA Kupa 6. fordulójának visszavágóján. Eddigre már Pires megállíthatatlannak tűnt, és a mérkőzésen is ő szerezte az első gólt, és előkészített egy másodikat a 3-0-s győzelem során, azonban egy súlyos térdszalag sérülést elszenvedve novemberig kimaradt a kezdőből.

Bár szezonja véget ért, eleget tett le az asztalra ahhoz, hogy a Futballújságírók Év Játékosa díját neki ítéljék, az Arsenal duplázásában játszott kulcsszerepéért. A szezon utolsó napján csapattársai leborultak Pires előtt, amint magasba emelte a bajnoki címért járó trófeát. Ez a pillanat jól szemléltette Pires tekintélyét. Franciaországban is hangot adtak hiányának. „Roberto. Mit is mondjak róla... Hiányzik nekünk” – nyilatkozta Lilian Thuram, amikor honfitársa nem vehetett részt a Világbaknokságon.

Miután Pires felépült, a 2002/ 2003-as szezonban 26 bajnoki meccsen 14 gólt vágott, beleértve a Southampton elleni mesterhármasát, majd a cardiffi FA Kupadöntőben ugyancsak a Southampton elleni győztes gólját.

Ezután következett Pires legeredményesebb szezonja. Az Arsenal történelmi dolgot vitt véghez, melyben nagy szerepet játszott az Arsenal triumvirátusa, Pires, Ashley Cole és Thierry Henry. Hihetetlen dolgokat vittek véghez, sokak szerint a kontinens legjobb kombinációja voltak. A francia duó minden színtéren összesen 57 gólt szerzett ebben a szezonban.

Ahogy Pires egyre idősebb lett, egyre több gólt szerzett. A 2004/ 2005-ös szezonban 14 góljával a 3. helyen végzett a bajnokság góllövőlistáján, Henry és a Crystal Palace játékosa, Andy Johnson mögött. Pires emlékezetes szerelése ex-csapattársa, Patrick Vieira ellen a 2006-os Bajnokok Ligája kiírásban a Juventus elleni mérkőzésen életbevágó volt, hiszen az ő labdaszerzése révén szerezte meg Cesc Fabregas a mérkőzés első gólját.

Pires még ebben az évben elhagyta az észak-londoniakat, és Spanyolországot vette célba. A francia játékos nem érdemelte meg, hogy lecseréljék a Bajnokok Ligája döntőjének 18. percében, mikor Jens Lehmannt kiállították. Igazságtalan volt, de a szükség nagy úr. Robert fantasztikus pályafutása nagyban hozzájárult az Arsenal egyik legsikeresebb korszakához, szolgálatait sosem feledjük el.

Név: Robert Pirés
Születési idő és hely: 1973. október 29., Reims (Franciaország)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 2000-2006
Mérkőzések az Arsenalban: 284
Gólok az Arsenalban: 84
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 2002, 2004, FA-kupa 2002, 2003, 2005


Kiadó reklámfelület

Facebook