web stats
Belépés Regisztráció

Ray Parlour

Ray Parlour, az alázatos középpályás.

Ray Parlour hűséges, beszámítható és kitartó játékos volt, aki sokkal jobb játékos volt, mint amilyennek a többség tartotta.

Mindenki azonnal felismerte szőke fürtjeiről, Marc Overmars el is nevezte ’Romford Pelé’-nek. 1992 januárjában robbant be az Arsenal kezdőjébe. Igaz nem debütált túl fényesen, hiszen miatta fújtak be egy büntetőt az Anfielden elszenvedett 2-0-s vereség során. Azonban a tinédzser 7 hónappal később visszatért, és ugyanezen a pályán megfordította az eredményt.

George Graham minden bizonnyal hitt a fiatal Parlour tehetségében, aki jól bele is illett a közzéppályába, elől pedig Ian Wright és Paul Merson vitték véghez a csodás támadásokat.

Parlour azonban a Wenger-korszakban többnek bizonyult, mint egy igásló, és a francia mester kezei alatt virágzó teljesítményt nyújtott. Sokan úgy gondolták, hogy a francia menedzser ’96-os érkezése véget vet majd karrierjének, de talán ettől felbátorodva bebizonyította új edzőjének, hogy egy új dimenziót visz a csapat játékába.

Sosem hagyták cserben labdaszerzési képességei és nyerni akarása sem, mely segítségével a középpályán tökéletes egyensúlyt teremtett, és hamar elnyerte a Highbury híveinek tetszését. Kétségkívül sokat segített neki, hogy olyan játékosokkal edzett és játszott együtt, mint Dennis Bergkamp és Patrick Vieira.

A holland mester volt Wenger duplázó csapatának sztárja, de Parlour lett a meccs embere, amikor az Ágyúsok az FA Kupát is begyűjtötték a bajnoki cím mellé, miután ’98 májusában megverték a Newcastle csapatát a Wembleyben. 4 évvel később ő lőtte a kupadöntő egyik nagy gólját a cardiffi Millenium stadionban. Jó 20 méterről vette be a Chelsea kapuját.

Parlour nem a góllövésre szakosodott – Wenger érkezése előtt nem is nagyon szerzett gólt a csapatban – de vitathatatlan, hogy nagyon jó szeme volt. Ki ne emlékezne a Werder Bremen elleni mesterhármasára, még egy hálószaggatóra a Newcastle ellen, és egy hazai pályás Bajnokok Ligája találat a Valencia ellen.

Miután 2002-ben második dupláját is begyűjtötte, Parlour térdsérülése és Freddie Ljungberg jelenléte miatt maradt ki a csapatból. Mégis kulcsembere maradt a csapatnak, és a Southampton elleni FA Kupadöntőn lesérült Patrick Vieira helyére becserélték, majd ő volt a csapatkapitány azon az emlékezetes San Siro-beli 5-1-es diadal során az Inter Milan ellen.

Parlour 2004-ben, a veretlen szezon után hagyta el a Highbury stadiont. Sosem volt szupersztár, de Ray marad a legjobban alábecsült, játékos az Arsenal történelmében.

Név: Ray Parlour
Születési idő és hely: 1973. március 7., Romford (Essex)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 1992-2004
Mérkőzések az Arsenalban: 466
Gólok az Arsenalban: 32
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1998, 2002, 2004, FA-kupa 1998, 2002, 2003, Ligakupa 1993, KEK 1994


Kiadó reklámfelület

Facebook