web stats
Belépés Regisztráció

Paul Merson

Paul Merson, a futballfüggő.

Paul Merson egyszerűen imádott futballozni.

Széles mosolyával hamar a Highbury szurkolóinak kedvencévé vált, és csapattársai között is népszerűvé vált. A londoni játékos sok fantáziát vitt az Arsenal játékába, gyakran a látványos, és váratlan dolgok mellett döntve.

Merson már fiatalon is nagyon ígéretes volt, de a Brentfordnál töltött kölcsönszerződése során gyűjtötte a tapasztalatokat. Sikeresen. A csatár ’87-ben tért vissza a Griffin Parkból, majd egyből berobbant az Arsenal kezdőcsapatába.

Merson nem reagálta túl a dolgot, és első 5 mérkőzésén 3 gólt is szerzett. Korai debütálása ellenére állandó kezdővé csak a ’88/ 89-es szezonban vált. Vállalkozó szellemét és lendületét ügyesen kihasználva kulcsszerepet játszott a klubnál, melynek eredményeképp 18 év után újra bajnoki címet szerzett a csapat.

Az ország egyik legjobb futballistája felé vezető útjához a PFA Év Játékosa díj, majd rövidesen a válogatottság is párosult – a felnőtt válogatottban 21-szer szerepelt.

Merson, eredetileg csatár volt, de ahogy telt múlt az idő, egyre inkább kisajátította az Alan Smith mögötti posztot, Anders Limpar szárnyjátékos oldalán. Helyzeti előnyét kihasználva Merson vezényelhette le a támadásokat, keresztlabdáival, szöktetéseivel és betöréseivel. ’91/ 92-re megállíthatatlanná vált.

A következő szezonban azonban magánügyi problémáiból kifolyólag játéka is romlott. ’94 végén alávetette magát egy terápiás kezelésnek, hogy megszabaduljon káros szenvedélyétől. Sokan úgy gondolták, ennyi volt. De mégsem.

Merson visszatért, sőt több mint 100 mérkőzésen keresztül kezdő volt. A szurkolók tárt karokkal fogadták vissza kedvencüket. Nem csak kivételes tehetsége, de a pályán tanúsított viselkedése miatt is szerették. Utolsó vérig küzdött, amikor csak a mezt viselte. ’96-ban megérdemeltem visszahívták a válogatottba.

Következő nyáron Merson távozott. Véget értek Arsenalos évei, de játékára, és jellemére sokáig emlékezni fogunk.

Név: Paul Merson
Születési idő és hely: 1968. március 20., Brent (London)
Poszt: Középpályás/csatár
Karrier az Arsenalban: 1986-1997
Mérkőzések az Arsenalban: 425
Gólok az Arsenalban: 99
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1989, 1991, FA-kupa 1993, Ligakupa 1993, KEK 1994


Kiadó reklámfelület

Facebook