web stats
Belépés Regisztráció

Patrick Vieira

Patrick Vieira, a francia harcos.

Ismét egy viszonylag ismeretlen játékos, akit 1996-ban Arséne Wenger hozott a Highburybe. Ezt az embert Patrick Vieirának hívták, aki az új menedzserrel karöltve, középpályásként nagy szerepet játszott a klub komplexitásának megreformálásában, melyhez két nemzeti kupaduplázás és egy történelmi jelentőségű veretlen bajnoki cím is fűződik.

Az angol élvonal zordsága sosem jelentett gondot a langaléta Vieirának, és erőnléte is legalább akkora löketet adott a csapatnak, mint a középpályán nyújtott teljesítménye.

Honfitársa, Wenger kezei alatt Vieira a posztján a világ legjobbjává vált, egy remek atlétává, aki mind a labdaszerzésben, mind a labda továbbításában hatékony volt.

Az idegenlégiósok közül sokan időt kérnek a beilleszkedéshez, mint ahogy a Wenger-érában is sokaknak, mint például Thierry Henrynak, Marc Overmarsnak, Robert Piresnek, Alex Hlebnek, Tomas Rosickynek és Emmanuel Adebayornak is hosszú hetekre/ hónapokra volt szüksége csúcsformájuk eléréséhez. Vieira megtörte ezt a sorozatot. A toronymagas francia szinte azonnal kisajátította az angol bajnokságot, és Emmanuel Petit oldalán már az első szezonjában egy kupaduplázáshoz segítette hozzá csapatát.

Ami igazán naggyá tetté Vieirát, az az, hogy erős fizikuma mellett rendkívül technikás játékos is volt. Passzainak pontossága nem csak a védelemben volt kulcsfontosságú, de a támadások mechanizmusában is fontos szerepet játszott.

Nem volt annál látványosabb dolog, mint amikor Vieira egy zsúfolt középpályán feltart egy ellenfelet, majd egy esernyőcsellel becsapva azt, elindít egy újabb Arsenaltámadást. Egyszerűen zseniális volt.

Gólokat ritkán szerzett, de amikor mégis betalált, vagy nagyon látványos találatok voltak, vagy létfontosságúak. Ott voltak a távoli hálószaggatói mind a Newcastle, mind a Manchester United ellen, melyek jól kihangsúlyozták Vieira erőnlétét. De ott voltak a közeli találatok, mint amilyet a Liverpool ellen is lőtt, mely megmutatta, hogy az eszét is jól használja a pályán. Arsenalos pályafutása során a francia egy harmadik percben szerzett góljával Wenger csapata elcsípte a bajnoki címet a White Heart Lane-en, és ő lőtte a Highburyben a Leicester elleni döntő gólt is, mellyel lezárult az Ágyúsok veretlen szezonja.

Ahogy teltek múltak az évek, Vieira befolyása egyre nőtt, és amint 2002 nyarán Tony Adams visszavonult, Patrick lett az új csapatkapitány. Tekintélyének növekedésével egyre érettebbé is vált. Patrick fegyelmezettebbé vált, ezáltal teljesítménye is kevesebbszer került mélypontra.

Mondanunk sem kell, hogy lelkesedése a régi maradt, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Manchester United elleni csaták, mely során Roy Keane-nek mindig meggyűlt a baja Patrick-kel.

Vieira a 2002/ 2003-as szezon utolsó hónapjaira sérülés miatt nem játszhatott, talán ez is vezetett ahhoz, hogy a csapatnak nem sikerült begyűjtenie a bajnoki címet. De sérüléséből sikeresen felépült, és újra nélkülözhetetlen erőt képviselt a csapatban, a rákövetkező évben újra sikerek elé nézhetett. Az Ágyúsok a Manchester Unitedet verték büntetőkkel az FA Kupa döntőjében. Kevesen gondolták még akkor, hogy Vieira mindent eldöntő tizenegyese utolsó labdaérintése lesz az Arsenal színeiben, mindenesetre keresve sem talált volna jobb lezárást Arsenalos pályafutásához.

Név: Patrick Vieira
Születési idő és hely: 1976. június 23., Dakar (Szenegál)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 1996-2005
Mérkőzések az Arsenalban: 406
Gólok az Arsenalban: 33
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1998, 2002, 2004, FA-kupa 1998, 2002, 2005


Kiadó reklámfelület

Facebook