web stats
Belépés Regisztráció

Pat Jennings

Pat Jennings, az észak-ír hálóőr.

Különleges képességek kellenek ahhoz, hogy valaki felülmúlja az észak-londoni riválist. Pat Jennings különleges képességekkel bírt.

Az ír származású kapus Arsenalnál töltött 8 éve előtt 13 évig a Tottenhamet szolgálta. Mások, akik ezt az utat megjárták, egyenlő arányban osztozhattak a szereteten és az utálaton, de Jenningset mindkét oldal szerette. Még ma is meleg fogadtatásra számíthat mind a White Heart Lanen, mind az Emiratesben.

Az ok nagyon egyszerű. Jennings az egyik legjobb játékos, aki valaha kapuskesztyűt viselt. Észak-Írország válogatottjában 119-szer védhetett, 22 éven keresztül. Több mint 1000 mérkőzést játszott az élvonalban, 1973-ban az Év Játékosának választották, 5 rangos kupát nyert, MBE és OBE címet is kapott, és a ’67-es Charity Shielden még gólt is szerzett.

Türelmes és magabiztos volt, nagyon jól helyezkedett, és mindig jókor volt jó helyen, hogy időben megakadályozza a beíveléseket, vagy hárítsa a kapu felé tartó lövéseket. Jennings az 1-1 elleni védések mestere is volt, jól zárva a szöget, így a lehető legjobban nehezítette meg a támadók dolgát.

Jennings az Arsenallal először még ’77 előtt az 1971-es duplázás alatt találkozott. Épp az ír állt a White Heart Lane-en a Spurs kapujában, amikor Ray Kennedy győztes gólt fejelt, begyűjtve ezzel a bajnoki címet. 6 évvel később Jennings az itt ellene játszó játékosok közül néhánnyal egy csapatban léphetett pályára, ezúttal az Arsenal színeiben.

Az a tény, hogy az Arsenal kiélvezhette Jennings legjobb éveit annak köszönhető, hogy a Tottenham jócskán elszámolta magát. A Spurs menedzsere, Keith Burkinshaw úgy gondolta, hogy Jennings már közeledik pályafutásának végéhez, amikor ’77-ben elengedte az Arsenalhoz. Azonban az ír kapus még 327 mérkőzésen keresztül védett az Ágyúsok színeiben, és még mindig jó formában volt az 1986-os VB-n.

Jennings jól időzítette átigazolását, hiszen első 3 szezonjában háromszor védhetett az FA Kupa döntőjében., igaz csak ’79-ben emelhette magasba a trófeát, egy Manchester United fölött aratott 3-2-es győzelem után. Jennings nem kapott gólt ’80-ban a Juventus elleni KEK-elődöntőn sem, azonban a döntőben büntetőkkel kaptak ki a Valencia csapatától.

Jennings ’82-ben kiszorult a kezdőből, helyette George Wood kapta meg az 1-es számú mezt a Highburyben, azonban az ír hálóőr hamar visszahódította posztját a kezdő tizenegyben, melyet egészen ’85-ös visszavonulásáig birtokolt. Hosszú karrierje stílusosan ért véget, amikor 40 éves korában a Mexikóban megrendezett Világbajnokságon a döntőig menetelt. Elmondható, hogy szépen zárult le minden idők egyik legjobb kapusának pályafutása.

Név: Pat Jennings
Születési idő és hely: 1945. június 12., Newry (Észak-Írország)
Poszt: Kapus
Karrier az Arsenalban: 1977-1984
Mérkőzések az Arsenalban: 327
Gólok az Arsenalban: 0
Sikerek az Arsenalban: FA-kupa 1979


Kiadó reklámfelület

Facebook