web stats
Belépés Regisztráció

Nigel Winterburn

Nigel Winterburn, a támadó szellemű védő.

Az Arsenal meg volt áldva minőségi játékosokkal és szilárd védelemmel hosszú évtizedekig. Sokak szerint Nigel Winterburn volt az egyik legjobb közülük.

A játékos 13 évig szolgálta a klubot, kisajátítva helyét a védelemben egészen a ’80-as évek végétől a ’90-es évek végéig. Profizmusa és játékra való éhsége tiszteletet parancsolt a szurkolók körében, mígnem a XXI: század elején elhagyta a Highburyt. 36 évesen a West Hambe igazolt, azzal a tudattal, hogy erősebb mint valaha. Kiérdemelte, hogy egy olyan klubnál folytassa, ahol kiadhatja magából a legtöbbet.

Winterburnt eredetileg a már kiöregedő Kenny Sansom helyére igazolták, de debütálásának évében a szezon javarészét még a tartalékok között töltötte. Szép lassan azonban bebizonyította tudását, és megérdemelten kapott helyet a felnőtt csapat kezdőjében. Nem volt könnyű dolga Sansom helyének öröklésével, de Nigel megbirkózott a feladattal.

Bár mindig is a védelem volt az erénye, nem volt idegen tőle az sem, hogy felfusson a baloldalon, ezzel is segítve a támadásokat. Ehhez értett, de a befejezés sem állt tőle távol. A Norwich és a Chelsea elleni bombái felejthetetlenek, ahogy korábbi csapata, a Wimbledon elleni lökete is örök emlék marad, melyet az 1988/ 89-es szezon hajrájában szerzett.

12 gólját azonban gólpasszainak tömege tette széppé. Hihetetlen pontos volt az alapvonaltól, de a védelmet is semlegesíteni tudta szöktetéseivel. Pontrúgásoknál is rendkívül pontos volt, erre a legjobb példa, amikor ’89 májusában az Anfielden ívelte Alan Smith fejére játékszert, aki ebből a helyzetből szerezte a meccs első találatát.

A szerelések terén is remekelt, és taktikai érzékének, és gyorsaságának köszönhetően igen csak ritkán kerülhetett az ellenfél támadója lépéselőnybe.

Winterburn jelenléte és szerepe a ’98-as duplázás során örök emlék marad. A szezon alatt visszanyerte régi formáját, és túladott gyengeségein, melyek Arséne Wenger érkezése előtt nem sokkal mutatkoztak először játékában.

Winterburn trófeák tömegét tudhatta magának – 3 bajnoki cím, 2 FA Kupa és egy KEK-trófea – miután ott hagyta az észak-londoni klubot, de közvetítői munkájával mind a mai napig a klub érdekeit szolgálja.

Név: Nigel Winterburn
Születési idő és hely: 1963. december 11., Nuneaton
Poszt: Bal oldali hátvéd
Karrier az Arsenalban: 1987-2000
Mérkőzések az Arsenalban: 584
Gólok az Arsenalban: 12
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1989, 1991, 1998, FA-kupa 1993, 1998, Ligakupa 1993, KEK 1994


Kiadó reklámfelület

Facebook