web stats
Belépés Regisztráció

Nicolas Anelka

Nicolas Anelka, a francia vándor.

Nicolas Anelka leigazolása volt Arséne Wenger első törekvése a csapat megfiatalítására.

Fiatal volt, lélegzetelállító tehetséggel bírt, atlétikus volt és mindössze 17 éves, amikor a Paris St Germain csapatától Londonba érkezett. A hozzáértők tudták, csak idő kérdése, hogy a csatár nagy játékossá váljon.

Már a kezdetekben megvillantotta tehetségét a még zöldfülű csatár, azonban még nem volt elég érett ahhoz, hogy rendszeresen kezdő legyen.

Egy ’97-es sérülés jelentette az akkor már öregedő Ian Wright pályafutása végének közeledtét, de ez bizonyítási lehetőséget adott a fiatal francia reménységnek. Anelka készen állt, és teljesítette is, amit kellett. Meghálálva a menedzser és a szurkolók bizalmát, a csapatot közel 30 év után újra egy duplázásig juttatta.

Magasra tette a mércét, azonban nem esett áldozatául a „2. szezon-szindrómának”, ahogy azt sok nagy reménység is tette. Még véletlenül sem.

A fiatal csatár bolondot csinált a világ egyik legdrágább hátvédjéből, Jaap Stamból, mikor a ’98-as Charity Shielden egy tipikus csellel kerülte meg, majd vágta haza a labdát. Ahogy teltek a hónapok, Anelka játéka is javult. Hihetetlen gyorsasága immár kirobbanó erővel párosult, mely sokszor legyőzhetetlenné tette.

Eddigre Európa nagycsapatai felfigyeltek rá, majd egy barátságos válogatott mérkőzésen 2 gólt is szerzett Anglia ellen, így rengetegen érdeklődtek szolgálataiért.

Az Arsenal üreskézzel fejezte be az 1998/ 99-es idényt, mégis Anelka lett az Év Fiataljátékosa. Ez csak a desszert volt, a francia játékor azonban furcsamód kiábrándult a londoni életből.

Egy rövid Real Madrid karriert követően visszatért a PSG-hez, majd újra Angliában megjárta a Liverpoolt, a Manchester Cityt és a Boltont, közben egy rövid török kiruccanással a Fenerbahcéval. Ma a Chelseanél játszik, de már elismeri, sosem kellett volna otthagynia az Arsenal csapatát – sokan bele is gondoltak, mi lett volna, ha ez így is alakul.

Név: Nicolas Anelka
Születési idő és hely: 1979. március 14., Versailles (Franciaország)
Poszt: Csatár
Karrier az Arsenalban: 1997-1999
Mérkőzések az Arsenalban: 90
Gólok az Arsenalban: 28
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1998, FA-kupa 1998


Kiadó reklámfelület

Facebook