web stats
Belépés Regisztráció

Michael Thomas

Michael Thomas, 1989 hőse.

„Thomas áttör a középpályán…. Óriási helyzet! Thomas! És bent van!”

Ezek az emlékezetes szavak hangzottak el Brian Moore kommentátor szájából ’89. május 26-án, az angol bajnokság történetének egyik legdrámaibb pillanatában. Ez volt az a pillanat, amikor Michael Thomas beírta magát az Arsenal történelmébe.

Az Arsenal az Anfieldre látogatott, és meg kellett vernie a címvédő Liverpoolt, hogy 18 év után először megkaparinthassák az első bajnoki címet. A Highburyn kívül kevesen adtak esélyt George Graham csapatának, de Alan Smith fejese a második félidőben reményt adott, mígnem Thomas a hosszabbítás percekben eldöntötte a mérkőzést.

A középpályás Smith lepattanó labdájára hajtott rá, mely szerencsésen pattant le Steve Nicholról, majd a kapu felé nyargalt. Bruce Grobbelaar kapus mellett elpöccintette a labdát, ezzel bebiztosítva a bajnoki címet. Nem meglepő, hogy azóta is sokszor leszólítják Thomast az utcán, és arról a góljáról kérdezik, mely oly sok szurkolót boldoggá tett.

Thomas mindössze 21 éves volt, amikor az Anfielden gólt szerzett, nem is csoda, ha pályafutása későbbi pillanatai eltörpülnek tette mellett. Azonban a lamberth-i születésű középpályás virágzó karriernek örvendett az Arsenalban, miután George Graham duplázó csapatának kezdőjévé vált.

Thomas még diákként került az Arsenalhoz ’82-ben, és ’84 december 31-én vált profi futballistává. Az észak-londoni riválisok, a Tottenham ellen debütált a Ligakupa elődöntőjében, egy igen feszült mérkőzésen.

Az Arsenal 1-0-s vereséget szenvedett a Highburyben, de a visszavágón David Rocastle kései góljával bebiztosították döntőbeli helyüket, egy White Heart Lane-en szerzett győzelemmel. Thomas a cserepadon ült, amikor Charlie Nicholas két góljával diadalt arattak a Liverpool fölött.

Thomas a ’87/ 88-as szezont jobb hátvédként kezdte, Viv Anderson távozása után, de jó passzai, és atletikus mozgása hamar visszacsábította a középpályára. Thomas jó középpályás volt, és bár nem volt olyan szapora, jól időzített felfutásaival rengeteg elismerést szerzett. Igaz olyat nem, mint egykor az Anfielden.

Thomas egyre érettebb lett, és 2 évvel később Graham csapatának motorjaként újabb bajnoki címhez segítette hozzá csapatát. Túlzások nélkül az Arsenal volt messzeföldön a legjobb csapat, melyben Thomas, Paul Davis oldalán remekelt, megérdemelve a bajnoki győzelmet.

Akkor még úgy tűnt, hogy Thomas évekig szolgálja majd az Arsenalt, azonban miután kiszorult a kezdőből, ’91 decemberében eladták, hogy Graham tovább alakíthassa csapatát. Hogy hová igazolt? A Liverpool csapatához, akiknek egykor ő törte össze a szívét a Mersey folyó partján.

Név: Michael Thomas
Születési idő és hely: 1967. augusztus 24., Lambeth (London)
Poszt: Középpályás
Karrier az Arsenalban: 1987-1991
Mérkőzések az Arsenalban: 208
Gólok az Arsenalban: 30
Sikerek az Arsenalban: Angol bajnokság 1989, 1991, Ligakupa 1987


Kiadó reklámfelület

Facebook

Arsène Wenger - Egy korszak vége
Az Arsenal hivatalosan bejelentette, hogy a francia menedzser 22 év után a szezon végén távozik a csapattól.
1996 Szept

Wenger az Arsenal új menedzsere!

1998

Az első külföldi menedzser aki duplázni tud csapatával, elhódítva a Premier League és az FA Kupa trófeát.

2002

A második dupla!

Henry a gólkirály. Premier League győzelem az Old Traffordon, köszönhetően Wiltord csodás befejezésének.

2004

THE INVINCIBLES

A legendás, veretlenül megnyert bajnoki cím!

2006

Bajnokok ligája döntő

Egy fájó emlék? Őrült Jens kiállítása után 10 emberrel vereséget szenvedünk a Barcelona ellen.

2014

Kilenc hosszú év

Kilenc nehéz év, évről évre kulcsjátékosok távoznak, stadionépítés utáni pénzügyi nehézségek.

Aztán jön a Hull City az FA Kupa döntőben, és Aaron Ramsey!

2018

Egy korszak vége

A szezon végén távozik az élő klublegenda Arsène Wenger.

Merci Arsene!